null Beeld

Het besluit

Op 14 en 15 december opgenomen in de Arenbergschouwburg, vijf dagen later in de ether gezwierd op Radio 1, en deze eerste kerstdag voor de leeuwen geworpen op Canvas: 'Het besluit', ofte vijf Vlaamse komieken die zich vrolijk maken over het voorbije jaar, aan mekaar gepraat door man in black Luc Janssen.

Noud Jansen

Zullen u midscheeps trachten te treffen met hun witzen over Kai-Mook, de Lange Wapper en BV's die boeken schrijven: Philippe Geubels, Warre Borgmans, Nigel Williams, Vitalski en Gunter Lamoot. Die scoorde onlangs nog een YouTube-hit met een zwaar aangebrande parodie op 'Love Boat': een absolute aanrader, zij het misschien toch best voor ná de kerstdagen.


Gunter Lamoot «Meer dan tachtigduizend hits al op YouTube: 't geeft me zin om meer van dat soort filmpjes te maken. Als het mogelijk is liefst ook voor tv, al zou dat wel problemen kunnen opleveren met rechten. Ik zou dolgraag eens iets als 'Keromar' onder handen nemen. Wellicht zou het thema poepen ook hier weer centraal komen te staan.»


HUMO Wat mogen we verwachten van 'Het besluit'?

Lamoot «Een echt jaaroverzicht is het niet geworden, omdat de actualiteit me niet voldoende interesseert om er humor over te bedrijven - ik lees de krant enkel voor de datum. Maar ik heb het onder meer over de dood van Jef Nys. Ik verklap het publiek iets wat slechts weinig mensen weten: dat je aan de hand van titels van Jommeke-strips het privéleven van Jef Nys kunt reconstrueren. Nys hield bijvoorbeeld heel veel van zijn vrouw, en was ook buitengewoon onder de indruk van de schoonheid van haar liefdesbloem. In die mate zelfs dat hij zeker niet vies was van een streepje cunnilingus op zijn tijd. Dat heeft zich dan vertaald in het legendarische Jommeke-album 'De njam-njambloem'.»


HUMO Ah, dát soort humor.

Lamoot «Dat soort humor, ja. Máár: het blijft gezellig. Daar zorgen de drie figuranten uit 'F.C. De Kampioenen' wel voor die ik gekocht heb om tijdens de voorstelling achter mij een pintje te staan drinken. Dat werkt voortreffelijk: die mannen hebben altijd leute en plezier, en ze vinden al mijn grappen fantastisch, zelfs al zijn het flauwe. Ik had ze besteld aan de hand van een foto waar alle 'Kampioenen'-figuranten op stonden: 'Ik wil die, die en die.' Ze waren helemaal niet duur, want het was twee plus één gratis. En 't zijn vakmensen: zelfs op dit eigenste moment staan ze achter mij vrolijk te doen.»


HUMO Is die kleine met zijn snor er ook bij?

Lamoot «De Johnny? Ah maar natuurlijk! Johnny, Rudy en Claudi. Claudi is de neger van de drie, maar hij is nog niet bekend, omdat hij pas vanaf dit seizoen meespeelt. De vaste neger van 'F.C. De Kampioenen' is namelijk kroonprins van Togo en moest dringend terug naar zijn land om in de jury van een struisvogelrace te zetelen. Ook leuk, natuurlijk.»


HUMO Over jury's gesproken: onlangs zat jij naast Louis Tobback in die van 'De slimste mens'. Zeer grappig, al betwijfel ik of Tobback er ook zo over dacht.

Lamoot «O jawel hoor. Achteraf aan de bar hebben we elkaar broederlijk op de schouders staan kloppen: 'Haha, daar hebben we kijkend Vlaanderen toch goed liggen gehad!' Ik moest wel serieus bukken om aan zijn schouders te kunnen, maar toch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234