Het beste van 2018: Humo's spetterende filmjaaroverzicht
In Hollywood worden op maandag 25 februari 2019 de Oscars uitgereikt, maar de écht belangrijke filmprijzen worden naar goede gewoonte in deze kolommen uitgereikt. Wie was in 2018 de strafste acteur en wie de strafste actrice? Wie was de geweldigste booswicht? En welke film vonden wij de beste van het jaar? Hier is Humo’s spetterende filmjaaroverzicht!
Stem zelf ook op je favoriete acteur/actrice en film in onze Pop Poll.
DE STRAFSTE ACTRICE
1. Frances McDormand
Won in maart dit jaar al een Oscar voor haar aangrijpende hoofdrol in ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, en krijgt als eindejaarsgeschenk nu ook van ons de trofee van beste actrice.
2. Toni Collette
Zette in ‘Hereditary’, de beste horrorfilm van het jaar, een vertolking neer die zó angstaanjagend intens is dat we er lijkbleek van uitsloegen.
3. Glenn Close
Liet op haar 71ste in ‘The Wife’ zien waarom ze bij de allergrootsten van haar generatie mag worden gerekend.
DE STRAFSTE ACTEUR
1. Victor Polster
Wie zich heeft laten overrompelen door ‘Girl’, weet waarom Polster in mei op het filmfestival van Cannes de trofee kreeg voor de beste acteerprestatie: hij dráágt de film.
2. Timothée Chalamet
Liet in 2018 tweemaal zien waarom hij tot de grootste talenten van onze tijd wordt gerekend: als de jonge junk in ‘Beautiful Boy’ en als de smoorverliefde tiener in ‘Call Me by Your Name’.
3. Ryan Gosling
De totaal ontheatrale manier waarop Gosling in ‘First Man’ in de huid glijdt van de introverte astronaut Neil Armstrong, getuigt van een bescheiden meesterschap.
DE SCHUNNIGSTE SEKSSCENE
De Russische spionne Dominika (Jennifer Lawrence) die tijdens een macabere vrijpartij de vuurrode bloeddruppels van haar slachtoffer op haar roomwitte boezem laat spetteren: het is tegelijk kinky en op de één of andere manier bloedmooi.
2. ‘The Happytime Murders’
Sinds we die twee poppen met elkaar hebben zien rampetampen, waarbij het ejaculaat letterlijk tegen het plafond spat, kijken wij toch op een andere manier naar onze Bumba-knuffelpop.
3. ‘Wij’
Dankzij de ‘Rarara, wat doorboort mijn gaatje?’-spelletjes waarmee de hoofdpersonages de zomerse verveling verdrijven, haalt deze voor de rest niet echt memorabele verfilming van de roman van Elvis Peeters tóch ons eindejaarslijstje.
HET COOLSTE VERVOERMIDDEL
undefined
1. Tractiestad Londen
Mocht het toekomstbeeld uit de vermakelijke fantasyprent ‘Mortal Engines’ ooit werkelijkheid worden, hoeft u straks geen citytrips naar Londen meer te plannen: Londen rijdt gewoon naar ú!
2. De Millennium Falcon
‘Solo: A Star Wars Story’ mag dan een commerciële flop zijn geweest, wij vonden het héérlijk om het coolste ruimteschip aller tijden de Kessel Run te zien afleggen in minder dan twaalf parsecs.
3. De Poëtische Vorkheftruck
Het ding gaat misschien niet sneller dan 45 kilometer per uur, maar nu we dankzij de mooie tragikomedie ‘Liebe in den Gängen’ weten dat het gezoem van een vorkheftruck klinkt als het ruisen van de zee, hebben we ons voorgenomen om in 2019 ons heftruckrijbewijs te behalen.
DE BESTE DOCUMENTAIRE
1. ‘Rabot’
De mythische Rabottorens in Gent gaan tegen de vlakte, maar de documentaire die Christina Vandekerckhove over de sociale woonwijk maakte, staat als een kathedraal.
Een vlammende waarschuwing van Michael Moore: we denken dat populistische leiders ons zullen redden, maar in realiteit zetten ze ons op een glijbaan naar het fascisme.
3. ‘Will Tura: hoop doet leven’
Tegelijk een prachtig portret van de iconische Vlaamse zanger én een melancholische terugblik op 70 jaar Vlaamse geschiedenis.
DE GEWELDIGSTE BOOSWICHT
1. Thanos
We zouden een essay kunnen schrijven over de redenen waarom hij één van de meest legendarische filmbooswichten ooit mag worden genoemd, maar we houden het simpel: Thanos, de droefgeestige demon uit ‘Avengers: Infinity War’, rocks!
2. Gellert Grindelwald
‘Sluit je bij mij aan... of sterf!’ Onder de indruk als wij zijn van zijn blonde haarcoupe zouden wij ons meteen aansluiten bij Grindelwald (Johnny Depp), de machtsbeluste tovenaar uit ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’.
3. Jack
Hij knalt kinderen overhoop en maakt portemonnees van afgesneden vrouwentieten, en tóch hebben we ons met de hoofdfiguur uit Lars von Triers ‘The House That Jack Built’ een kriek gelachen.
DE SOF VAN HET JAAR
Geen enkele andere film stelde ons méér teleur dan dit lamentabele vervolg op ‘Predator’, één van onze lievelingsfilms aller tijden.
2. ‘The 15:17 to Paris’
Een onwaarschijnlijk slechte, van fout patriottisme doortrokken miskleun van Clint Eastwood.
3. ‘Ready Player One’
Zeker niet de slechtste film van het jaar, maar van Steven Spielberg verwachten wij veel meer dan een videogame-achtige actiefilm vol vermoeiende referenties aan de popcultuur.
DE BESTE VLAAMSE FILM
1. ‘Girl’
Het ijzersterke langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont gaat over zoveel méér dan alleen maar transgenders: over de relatie tussen een vader en zijn dochter, over de clash tussen ambitie en een lijf dat niet meewil, over bloedende tenen en bloedende harten.
2. ‘Patser’
Het is natuurlijk niet leuk dat Antwerpen bekendstaat als de cocaïnehoofdstad van Europa, maar zolang dat leidt tot ultraopwindende misdaadfilms als ‘Patser’, hoort u ons snuiven van genoegen.
3. ‘Engel’
Niet iedereen was mee met deze audiovisuele trip van Koen Mortier, maar wij lieten ons graag onder hypnose brengen door de ontmoeting tussen het hoertje Fae en de wielrenner Thierry.
DE ONVERGETELIJKSTE QUOTES
1. ‘Just remember, our hearts and our bodies are given to us only once.’
De vader van Elio (Timothée Chalamet) geeft zijn zoon, en ook u, een wijze levensles in ‘Call Me by Your Name’.
2. ‘Why is it always a man’s fault?’
In deze #MeToo-tijden kan een dader wellicht geen foutere vraag stellen, maar Jack, de psychopathische hoofdfiguur uit ‘The House That Jack Built’, stelt ze toch.
3. ‘We were closer than brothers.’
Wat Albus Dumbledore (Jude Law) met dit opmerkelijke zinnetje uit ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ wérkelijk wil zeggen, is natuurlijk: ‘Gellert en ik zijn gay en in onze jeugdjaren waren we minnaars die voortdurend lagen te rollebollen.’
DE BESTE FILM
1. ‘Call Me by Your Name’
De tranen die in de allerlaatste scène over de wangen van Timothée Chalamet rollen terwijl ‘Visions of Gideon’ van Sufjan Stevens weerklinkt, waren ook onze tranen. Ontroerender kan cinema haast niet worden.
2. ‘First Man’
Niet alleen een teder portret van de eerste man op de maan, maar ook een overdonderende demonstratie van de kracht van de cinema.
3. ‘The Rider’
Een tussen authentiek docudrama en pure cinema zwevend portret van een rodeorijder die na een afschuwelijk ongeluk te horen krijgt dat hij nooit meer op een paard zal mogen zitten.
4. ‘Roma’
In zijn mooiste film tot nu toe brengt Alfonso Cuarón een wondermooi eresaluut aan de huishoudster die hem in de jaren 70 in Mexico City mee hielp opvoeden. Vanaf 12 december in de cinema en vanaf 14 december op Netflix.
5. ‘Ce magnifique gâteau!’
De wonderbaarlijkste animatiefilm van het jaar is vanaf 19 december samen met de kortfilm ‘Bloeistraat 11’ in de bioscopen te zien in een speciaal animatiefilmprogramma.
6. ‘Avengers: Infinity War’
In de indrukwekkendste ‘Avengers’-film tot op heden schenkt Marvel ons de gravitas waar de superheldenfranchise al zo lang naar smacht.
7. ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’
Het filmjaar 2018 ging in januari weergaloos van start met dit wondermooie en eigentijdse drama, waarin wordt gepeild naar de angsten en de woede van de kleine, blanke Amerikaan.
8. Under The Silver Lake
Met deze bevreemdende thriller over een man die in het ultraviolette licht van Los Angeles zoekt naar zijn verdwenen buurmeisje, ontpopt regisseur David Robert Mitchell zich tot de geestesgenoot van David Lynch.
9. ‘Hereditary’
Of je deze instantklassieker nu bekijkt als een horrorfilm of als een psychologisch drama, de virtuoze klasse van regisseur Ari Aster en het verschroeiende talent van hoofdactrice Toni Collette staan buiten kijf.
Wanneer een gedeserteerde soldaat het uniform van een hoge SS-officier aantrekt, begint een memorabele odyssee doorheen het horrorlandschap van nazi-Duitsland.
En dan nu: vuurwerk!