null Beeld

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 7)

Zeven dagen de tijd had u om de platen die in onze top 40 de minst gegeerde twintig plaatsen innamen, te degusteren, te internaliseren en desgewenst weer uit te spuwen: moet volstaan. Voor de twintig állerbeste van 2014 krijgt u iets langer, want zoals het oude spreekwoord zegt: zolang den kerstbome sfeer ende gezelligheid biedt, in muziekland niet enen fuck geschiedt. Enjoy!

Mauro Pawlowski


10. Run The Jewels ‘RTJ’ en ‘RTJ2’

De dodelijkste one-two punch van het jaar komt op naam van El-P en Killer Mike: als Run The Jewels zagen ze eerst hun geweldige mixtape ‘RTJ’ officieel gereleaset, en in oktober mepten ze ons finaal ko met opvolger ‘RTJ2’. Met zotte tongue-twisters, sardonische snoeverijen en een spervuur van geïnspireerde disses sturen ze de concurrentie ‘naked backwards through a field of dicks’, terwijl El-P gore bassen, goedkope scifi-synths, doodzieke G-funkgrooves en flarden hair metal over hun vocaal vuurwerk dropt. ‘We’re overly fucking awesome’, rapt El-P ergens, en daar valt voor één keer echt geen fuck op af te dingen.

null Beeld


9. Death From Above 1979 ‘The Physical World’

En wat gebben we zoal heleerd van ‘The Physical World’, de comebackplaat van Death From Above 1979? Dat je de draad die je bijna tien jaar geleden met een roestig vlindermes doorsneed makkelijk kunt oppikken, quoi. Dat de vonken bij het weer samenvoegen een metershoge steekvlam kunnen veroorzaken, zo één waarop men – desgewenst; sommige lui beelden liever een kilo pudding uit als ze platen beluisteren – kan dansen en headbangen én de refreinen kan meebrullen. ’t Is punk meets metal meets dance, met denderende wielen en een witgloeiend zieltje: zo dient rock-’n-roll anno 2014 te klinken.

null Beeld


8. Parquet Courts ‘Sunbathing Animal’

Parquet Courts bracht het afgelopen jaar ook een plaat uit als Parkey Quarts (‘Content Nausea’), maar het was met dit ‘Sunbathing Animal’, de opvolger van hun amper een jaar geleden verschenen debuut ‘Light Up Gold’, dat ze ons in 2014 het vrolijkst maakten. Ze zetten er oldskool vaart achter, deze New Yorkers, en wat ze serveren is al voor de tweede plaat op rij oude wijn in nieuwe zakken, maar zegt u ons nu eindelijk eens, sommeliers van het woord: wat is er mis met oude wijn? Juist, die is beter, en al helemaal als-ie van een goed jaar is. Die van Parquet Courts halen ’m bij Wire in ’77, Minutemen in ’84, en The Strokes in 2001. Lekker!

null Beeld


7. Amen Dunes ‘Love’

‘Love’ moest gaan klinken als een songwriterplaat geproduceerd door een spirituele jazzband: Elvis met Pharaoh Sanders achter de knoppen. Of als Damon McMahons eigen ‘Astral Weeks’, met Marvin Gaye en Sam Cooke er doorheen gemixt. Maar Amen Dunes verloor zich in songs vol hypnotiserende gitaren, plinkeplonkende piano’s en Velvet Underground-drones waarin de geest van Tim Buckley rondwaart. Ambient folkpop? Psychedelische artrock? Who cares? ‘Love’ traceert de ups en downs van een liefdesrelatie met liedjes die laidback, wazig en onvolmaakt klinken, maar perfect geconstrueerd zijn. Luisteren met de ogen dicht en – bij voorkeur – een woelig hart.

null Beeld


6. Ryan Adams ‘Ryan Adams’

Ryan Adams brengt veel uit en het is altijd goed, nooit slecht, met op elke release minstens een paar songs die de concurrentie wegblazen, ik was eraan gewoon geraakt. Maar toen hoorde ik deze… en heb ik wekenlang naar niets anders geluisterd.’ Tot u spreekt Tim Showalter alias Strand Of Oaks, verderop in deze kolommen uitgebreider aan het woord. Ryan Adams heeft inderdaad een fantastische plaat gemaakt, in zijn eigen studio aan Sunset Boulevard, met Ryan Adams als producer, zanger, gitarist, songschrijver en de man die de vuilzakken buitenzette. Wij zouden ze ook ‘Ryan Adams’ genoemd hebben. En in een jaar waarin er geen vijf betere platen waren gemaakt, was het de plaat van het jaar geweest. Pech, maar niet voor ons.

null Beeld


Humo's cd top 40: van 15 tot 11 »

Humo's cd top 40: van 20 tot 16 »

Humo's cd top 40: van 25 tot 21 »

Humo's cd top 40: van 30 tot 26 »

Humo's cd top 40: van 35 tot 31 »

Humo's cd top 40: van 40 tot 36 »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234