null Beeld

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (slot)

Zeven dagen de tijd had u om de platen die in onze top 40 de minst gegeerde twintig plaatsen innamen, te degusteren, te internaliseren en desgewenst weer uit te spuwen: moet volstaan. Voor de twintig állerbeste van 2014 krijgt u iets langer, want zoals het oude spreekwoord zegt: zolang den kerstbome sfeer ende gezelligheid biedt, in muziekland niet enen fuck geschiedt. Enjoy!

Mauro Pawlowski


5. Sun Kil Moon ‘Benji’

Laat u niet misleiden door die indrukwekkende body count in ‘Benji’: dit is een plaat over het léven. Het leven van Mark Kozelek meer bepaald, de meestersongsmid die z’n zwarte gordel verdiende bij Red House Painters, onder z’n eigen naam en als Sun Kil Moon. Hier doet hij een gooi naar tiende dan, en wel door vrijuit en franjeloos over zichzelf en z’n omgeving te vertellen: z’n familie en vrienden, van wie sommigen dus niet meer leven, z’n vader en moeder, z’n eerste pijpbeurt, het ouder worden en de gedachten die hem in de nek vielen toen hij hoorde dat seriemoordenaar Richard Ramirez in de gevangenis een natuurlijke dood gestorven was. ‘Benji’ is melancholisch, onzacht en donker, maar ook grappig, ontroerend en innemend, en vooral: krachtig. Gulzig naar het volle leven. Wie ’m uitzit, heeft er een vriend bij; nurks, met een lastig karakter en meer schimpscheuten en plaagstoten in huis dan je soms aankunt, maar goudeerlijk, hondstrouw en met zó’n hart. Of hebben we ’t nu over die van ons?

null Beeld


4. Jungle ‘Jungle’

Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland, J en T voor de vrienden, de ene een skinhead, de andere een skaterige slungel, maar allebei b-boys met te grote bomberjacks en te donkere zonnebrillen. En vooral: die onmiskenbaar Londense muzikale achtergrond waarbij rock- en dance- en soul- en reggaeklanken tot één broeierige grootstadssoundtrack worden versmolten. Met dank aan hun falsetstemmen. De plaat voor bij die pina colada aan die tiki bar op dat eiland vol brandende palmen in die zwarte oliezee.

null Beeld


3. Caribou ‘Our Love’

Naar het zeer, zeer rijk gevulde ‘Our Love’ luisteren, het stralend opgepoetste brons van deze lijst, is plots inzien dat in vergelijking de meeste andere platen klinken alsof ze door de telefoon zijn opgenomen. Voorts heeft niemand in 2014 zo veel details – en nul overbodige – in tien songs gestopt als Caribou, of Dan Snaith. ‘Our Love’ zit op min of meer dezelfde golflengte als ‘Swim’, zijn vorige, maar is nog verfijnder en dansbaarder. De plaat werkt in op gemoed, hersenen én benen. Intellectueel én commercieel bevredigend en, waren er een stel handen bijgeleverd, vast ook seksueel. En hadden we al gezegd dat Caribou als geen ander de kunst verstaat om tegelijk druk te klinken en toch geen moment op de zenuwen te werken? Dat hij het beste balorkest ter wereld in zijn laptop heeft zitten? En dat geen muzikant ons dit jaar zo onbeschaamd vrolijk gemaakt heeft als Caribou? Ja? We zwijgen al.

null Beeld


2. Strand Of Oaks: ‘HEAL’

Afrekening van het jaar: Timothy Showalter blikt op ‘HEAL’ z’n verleden in de ogen en worstelt z’n demonen tegen de grond. En vice versa. De ex-folkie gooit met New Order, Bruce Springsteen en Dinosaur Jr. de muziek uit z’n jeugd in de mix, en heeft bij J Mascis een withete solo besteld. Zou J Mascis (‘Voor al uw withete solo’s!’) in de Gouden Gids staan? We dwalen af. Kleine Tim imiteerde de Pumpkins voor de spiegel en kroop met Songs: Ohia onder de lakens. Grote Tim heeft voor zijn overleden held Jason Molina het peilloos diepe ‘JM’ geschreven, voor zichzelf heeft hij ‘HEAL’ gepend. Het is ’m, denken we, gelukt.

null Beeld


1. The War On Drugs ‘Lost in the Dream’

Onze plaat van het jaar 2014 sluit vrijwel naadloos aan bij die van 2013. Kurt Vile, vorig jaar laureaat met ‘Wakin On a Pretty Daze’, en Adam Granduciel, dit jaar met ‘Lost In the Dream’ met kop en schouders boven de concurrentie uit, debuteerden in 2008 samen als The War On Drugs. ‘Wagonwheel Blues’ was een plaat waarop beiden hun grote liefde voor Bob Dylan net niet genoeg wisten weg te steken om van een eigen smoelwerk te kunnen spreken. Daar kwam verandering in toen Vile The War On Drugs aan Granduciel liet en fulltime solo ging varen, met dubbele winst tot gevolg. Op ‘Slave Ambient’ (2011) liet Granduciel al horen de verlossing nabij te zijn, op ‘Lost in the Dream’ speelt, schrijft, arrangeert, programmeert en producet hij als de Verlosser zelve. Opgenomen in een periode van vijftien maanden, in vijf studio’s in evenveel verschillende staten, maar zelden een plaat gehoord die zo veel samenhang en eendracht etaleert (ook dat heeft ze gemeen met Viles tour de force van vorig jaar).

null Beeld

In mindere handen had het na de monumentale openingstrack ‘Under the Pressure’ alleen maar bergaf kunnen gaan, maar Granduciel gooit er, zonder ook maar één moment níét als Granduciel te klinken, een vol uur Springsteeneske ‘Tunnel of Love’-americana achteraan, Jackson Browne-diepgang, en de ‘we’ve seen it all’- onthechting van Fleetwood Mac op ‘Tusk’.

Granduciel kreeg het in 2014 ook aan de stok met Mark Kozelek van Sun Kil Moon (met ‘Benji’ in deze lijst op nummer 5), die zelfs een song voor hem schreef: ‘War On Drugs: Suck My Cock’. Ook daarin toonde Granduciel zich de winnaar door te reageren zoals het een echte gentleman betaamt: nauwelijks. Hoed af.


Humo's cd top 40: van 10 tot 6 »

Humo's cd top 40: van 15 tot 11 »

Humo's cd top 40: van 20 tot 16 »

Humo's cd top 40: van 25 tot 21 »

Humo's cd top 40: van 30 tot 26 »

Humo's cd top 40: van 35 tot 31 »

Humo's cd top 40: van 40 tot 36 »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234