null Beeld

Het beste volgens Humo in 2014: kunstboeken

Uw koffietafel kan maar beter solide van ontwerp zijn, als u er de puike oogst aan bedrukt hoogglanspapier van levende en minder levende kunstenaars op wilt etaleren. Van Depoorter tot Velázquez: volg de gids.

di/jvb


1 Mark Schaevers Orgelman (De Bezige Bij)

Het mooiste kunstboek van het jaar is geen kijk-, maar een leesboek. En het is niet van de hand van één of andere kunstpaus, maar van die van Mark Schaevers, letterknecht bij Humo. In ‘Orgelman. Felix Nussbaum – een schildersleven’ ontdekken we niet alleen een schilder die we nog niet (zo goed) kenden, we maken ook een reis door het Europa van de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw: Berlijn, Rome, Parijs, Oostende, Brussel, Auschwitz – eindstation. Na een jaar waarin die ellendige Eerste Wereldoorlog uitentreuren werd herkauwd, even de puntjes op de i:de Tweede was een pak meeslepender! We nomineren Orgelman tevens in de categorieën Beste non-fictieboek en Beste biografie.


2 Michaël Borremans As Sweet as It Gets (Hatje Cantz)

De tentoonstelling van het jaar leverde ook de tentoonstellingscatalogus van het jaar op. Er gaat vaak veel verloren als doeken worden overgezet naar boeken – kleur, contrast, licht, enzovoort – maar dit is genieten van voren naar achteren: een mooi, kloek formaat, veel paginagrote afbeeldingen en korte, trefzekere teksten van een zeer gevarieerd gezelschap, van Jan Hoet tot Mauro Pawlowski.


3 Bieke Depoorter I Am About to Call It a Day (Kannibaal)

Dit jaar toegetreden tot het prestigieuze fotoagentschap Magnum: de jonge Belgische fotografe Bieke Depoorter. Voor haar eerste boek, ‘Ou Menya’, trok deze getalenteerde durfal in haar eentje door Rusland, enkel gewapend met een briefje waarop in het Russisch de vraag stond of ze mocht blijven overnachten. In haar nieuwe boek doet ze fotografisch verslag van haar reis door de Verenigde Staten.


4 Rinus Van de Velde (Kannibaal)

Rinus Van de Velde, de jonge koning van zwart en wit, presenteert zijn eerste uitgebreide monografie, met tekeningen van 2009 tot 2014. En met teksten van zijn partner in crime Koen Sels, jong literair talent Frederik Willem Daem en museumdirecteur Philippe Van Cauteren.


5 Saul Leiter Early Black and White (Seidl)

Een boekje met de mooiste vroege zwart-witfoto’s van de latere pionier van de kleurenfotografie. Saul Leiter legde het New Yorkse straatleven in de jaren 40 en 50 vast als een documentairefotograaf, maar hij verheft elk beeld naar een hoger niveau. Niet voor niets wordt hij een ‘magisch-realist met een camera’ genoemd.


6 Velázquez Complete Works (Taschen)

Taschen begon destijds als distributeur van spotgoedkope monografietjes over moderne kunstenaars en geeft nu de duurst denkbare artist editions uit. Hun nieuwe fotoboek over The Rolling Stones spant voorlopig de kroon, met limited editions van 4.000 en 8.000 euro. De XL-edities met het complete werk van grote kunstenaars zijn een mooie en betaalbare oplossing voor uw lege koffietafel. De nieuwste uitgave in die reeks is het verzameld werk van Velázquez, volgens sommigen de beste schilder aller tijden.


7 Martin Parr (Phaidon)

Het enige complete overzicht van Magnumfotograaf Martin Parr: van de zwart-witfoto’s van zijn thuisland Groot-Brittannië midden jaren 70 over zijn kritische sociale observaties waar hij zijn faam mee verwierf, tot zijn meest recente werk.


8 Robert Devriendt Broken Stories (Ludion)

Een mooi boekje bundelt Robert Devriendts mysterieuze minischilderijen, die verhalen oproepen als waren het thrillers of horrorfilms. Een hooggehakte schoen in een plas water, een meisje met een kalasjnikov: elk beeld is een onopgeloste zaak, en de kijker is de privédetective.


9 Dennis Tyfus Verleden Tijdsbesteding (Ultra Eczema)

Wie heeft tekst nodig als je ook beelden kunt krijgen? Véél beelden. Kunstenaar Dennis Tyfus verzamelde in een mooi uitgegeven boek met hardcover massa’s analoge fotocollages. Of zoals hij het zelf noemt: ‘Bewijsmateriaal uit het verleden, 2008-2014.’


10 Matisse The Cut-Outs (Taschen)

Een nieuwe XL-versie van het gelauwerde boek over Matisses cut-outs, het genre dat hij, gekluisterd aan rolstoel of bed, noodgedwongen uitvond. Schilderen was fysiek te zwaar geworden, knippen lukte nog wel. Met uitgebreide informatie over de reis naar Tahiti, de inspiratiebron voor de latere cut-outs, en zeldzame foto’s van Matisse op visite bij Henri Cartier-Bresson en F.W. Murnau, de man van ‘Nosferatu’. Voor wie dit monumentale boek nog niet bevredigend is: de tentoonstelling ‘Henri Matisse. The Cut-Outs’ loopt na de succesvolle passage in Tate Modern nog tot 8 februari 2015 in het MoMA in New York.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234