Het beste volgens Humo in 2015: de films
Wat een wonderlijke trip hebben we er weer op zitten. Vrouwe Cinema voerde ons in 2015 mee naar de verbrandingsovens van Auschwitz, we zijn uit de cockpit van een crashend U-2-spionagevliegtuig gesprongen, en we stonden op de Doof Wagon te dansen naast een vuurspuwende heavymetalgitarist. Straks steken we ter ere van onze grote liefde – Vrouwe Cinema dus – een groot vuurwerk af, maar eerst reiken we onze jaarlijkse filmprijzen uit.
Sensueelste spetter
❶ Jennifer Lawrence
Sneu dat de ‘Hunger Games’-serie is afgelopen, maar goed, de boogpees kan ook niet altijd gespannen staan. En we hebben nog altijd de foto’s.
❷ Alicia Vikander
Zoals deze adembenemende Zweedse schoonheid uit ‘Testament of Youth’, ‘Son of a Gun’, ‘Burnt’ en ‘The Man from U.N.C.L.E.’ is er geen ander.
❸ Léa Seydoux
Ook al draagt ze een geladen revolver achter haar kous, het zedenbedervende gedachten oproepende blonde Bondmeisje uit ‘Spectre’ is een meid die we willen troosten.
Hitsigste hunk
❶ Michael Fassbender
Fassbender als mysterieuze premiejager in de betoverend mooie western ‘Slow West’: we willen de cigarello tussen zijn lippen zijn.
❷ Matthias Schoenaerts
Schoenaerts als de getraumatiseerde lijfwacht in de knappe Franse thriller ‘Maryland’: we willen het kippenboutje in zijn hand zijn.
❸ Channing Tatum
Channing Tatum als stripper Mike in ‘Magic Mike XXL’: bicepsen als glijbanen naar puur genot, een torso waarop we willen uitglijden.
Knetterendste shoot-out
❶ ‘Slow West’
Bij het zien van de laatste tien knallende minuten van ‘Slow West’ gromden zowel Sam Peckinpah, Walter Hill als John Woo goedkeurend.
❷ ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’
In de scène waarin Katniss en haar vrienden-rebellen ondergronds worden belaagd door een horde mutanten ruikt het naar magistraal knalpoeder.
❸ ‘Sicario’
CIA-hulpje Benicio Del Toro en FBI-agente Emily Blunt die de paffers laten knallen op de Mexicaans-Amerikaanse grens: een razend spannende, weergaloos gefilmde uitbarsting van filmisch genot.
Origineelste sterfgeval
❶ ‘A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence’
In de kantine van een ferryboot staan mannen roerloos rond een lijk. De caissière vraagt wie de pint van de dode wil. In de achtergrond steekt iemand aarzelend een hand op. Regisseur Roy Andersson op z’n best.
❷ ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’
Eerst bijna stikken van het lachen, om vervolgens te worden verscheurd door de mensenmassa: het einde van president Snow (Donald Sutherland) zal ons nog lang heugen.
❸ ‘Slow West’
Onbetaalbaar: de grijns op de smoelen van Michael Fassbender en Kodi Smit-McPhee wanneer ze – in één van de beste visuele gags van het jaar – dat skelet onder die boom aantreffen.
Zwaarste afknapper
❶ ‘Inherent Vice’
Ongezellige vertolkingen, een onbegrijpelijke plot, een pretentieus toontje en geen vallende kikker te bespeuren: onze affiniteit met regisseur Paul Thomas Anderson wordt dunner en dunner.
Toch één lichtpunt in deze diep ontgoochelende, in veel te vergezochte plotwendingen wegzinkende reboot van de ‘Terminator’-franchise: The Schwarz was zijn eigen coole zelf.
❸ ‘Knight of Cups’
Christian Bale die twee uur lang door Los Angeles dwaalt, Natalie Portman die ondertussen ballerinagewijs rondhuppelt, en dan die holle frasen uitspuwende offscreenstem: niet bepaald onze cup of tea.
Memorabelste booswicht
❶ De dino uit ‘Jurassic World’
Wat gebeurt er wanneer je de genen van de Indominus rex verrijkt met het DNA van boomkikkers en reptielen? Je krijgt iets met veel tanden dat graag door omheiningen breekt.
❷ Lance Armstrong in ‘The Program’
Stephen Frears die de gevallen wielerkampioen in beeld zet als de gedopeerde neef van Tony ‘Scarface’ Montana: heerlijk sarcasme van het venijnigste soort.
❸ Captain Blackbeard in ‘Pan’
Veel toverstof viel er in ‘Pan’ niet te bespeuren, maar Hugh Jackman zette – met behulp van een stel hakken waar zelfs Anatool voor zou terugdeinzen – een uiterst genietbare Captain Blackbeard neer.
Pijnlijkste lachkramp
De koe die over de maan vliegt! De doortocht in sterrenrestaurant Le Chou Brûlé! De oudedametjesvermomming! Yep, de beste Aardman sinds ‘Chicken Run’ bezorgde ons ei zo na een beroerte van het lachen.
❷ ‘Vacation’
Ed Helms die zich tijdens een ernstig geval van turbulentie vastklampt aan een stel tieten. Helms die aan zijn zoon uitlegt wat rimmen betekent. Helms die een bos schaamhaar verwart met een schuurspons: lachen, gieren, brullen!
❸ ‘Spy’
Welke gadgets krijgt de vrouwelijke evenknie van James Bond (Melissa McCarthy) mee wanneer ze op missie vertrekt? Precies: een verkrachtingsfluitje dat gifpijltjes afschiet en aambeiendoekjes met chloroform.
Coolste vervoermiddel
Zet ons aan het stuur van de sonische, door twee V8-motoren aangedreven Doof Wagon – met achter ons die uitzinnige, aan een muur van speakers vastgeketende krijger met die vuurspuwende gitaar – en we durven zelfs door Molenbeek te rijden!
❷ ‘Spectre’
De laatste Bondfilm was maar van middelmatig allooi, maar die gerestaureerde Aston Martin waarmee 007 in de allerlaatste scène wegsnort blijft een juweel.
❸ ‘By the Sea’
De Citroën DS décapotable van Brad en Angelina mogen ze op elk moment voor onze deur komen zetten, ook al hebben we geen rijbewijs.
Wansmakelijkste tafereel
❶ ‘The Visit’
De sinistere opa die een volle, walmende pamper in de smoel van zijn 15-jarige kleinzoon drukt: M. Night Shyamalan is terug, en hoe!
De scène waarin kannibalen de botten van enkele verdwaalde Westerse vredesactivisten staan af te likken wist ons bijna tot het vegetarisme te bekeren. Bijna.
❸ ‘Love’
In dit even fraaie als hilarische liefdesdrama laat Gaspar Noé, het enfant terrible van de Franse cinema, op een bepaald moment een geheven snikkel in 3D uit het scherm priemen én klaarkomen: snel, een paraplu!
Aangrijpendste moment
❶ ‘Inside Out’
Ons gemoed schiet vol wanneer we terugdenken aan Bing Bong, het vergeten imaginaire vriendje dat zich opoffert zodat Joy weer naar huis kan keren – waarna Bing Bong voorgoed wegdeemstert.
❷ ‘Fast & Furious 7’
Noem ons mietjes, maar tijdens de eindscène waarin Dom (Vin Diesel) en Brian (Paul Walker) nog één keer zij aan zij over de highway zoeven, waarna Brian zijn laatste afslag neemt, dienden we er zowaar eentje weg te pinken.
Net wanneer je denkt dat de onvermijdelijke kus tussen rockchick Ricki (Meryl Streep) en haar ex Pete (Kevin Kline) er zit aan te komen, doet die laatste iets onverwachts – een zeldzaam mooi moment in een vermakelijk filmpje.
Beste Belgische film
Geef toe: geen enkele andere Belgische cineast beschikt over de charmante speelsheid, de betoverende virtuositeit en de schitterende verbeeldingskracht van Jaco Van Dormael. Zijn nieuwste prent is een heerlijke uitbarsting van wisecracks, overpeinzingen, beelden, grappen en vondsten.
Documentairemaker Peter Krüger stak zijn camera in een koffer, trok naar Mali, Senegal en Ivoorkust, en kwam terug met een bevreemdende film vol hypnotiserende muziekscapes, wondermooie camerabewegingen en geesten die ons mooie poëtische woorden influisteren.
❸ ‘D’Ardennen’
Lang niet het meesterwerk dat sommige media ervan hebben gemaakt, maar een stijlvol debuut waarin je de kiemen van een groot talent kunt zien trillen.
Strafste actrice
❶ Jennifer Lawrence
Is Jennifer nu echt de strafste actrice van 2015 of hebben we het gewoon lelijk te pakken voor dit knappe boogschuttertje? Voor u een vraag, voor ons een weet.
❷ Charlize Theron
Als de éénarmige Imperator Furioza – de dame die in ‘Mad Max: Fury Road’ aan het stuur van de War Rig plaatsneemt – speelde Theron zelfs de grote Tom Hardy van het scherm!
❸ Meryl Streep
Het leren jasje, de hoge hakken, de rinkelende armbanden, het schijnbaar moeiteloze meesterschap waarmee ze in ‘Ricki and the Flash’ een ouder wordende rockster neerzet: het was weer genieten geblazen van La Streep.
Strafste acteur
❶ Michael Caine
Oude wijn behoeft geen krans? O jawel! Caine is in ‘Youth’ magnifiek als de oude dirigent die in een Zwitsers kuuroord mijmert over de teloorgang van de jeugd, de onvermijdelijke aftakeling en de komst van de knekelman. Een Oscar, gauw!
❷ J.K. Simmons
De eeuwige bijrolacteur J.K. Simmons kreeg in ‘Whiplash’ – waarin hij de dictatoriale drumleraar Fletcher vertolkt – eindelijk waar hij al een eeuwigheid recht op had: een onvergetelijke hoofdrol.
❸ Mark Rylance
Mark wíé? Deze Britse klasbak maakte tot nu toe vooral furore in de theaterwereld, maar dankzij Steven Spielberg, die hem in ‘Bridge of Spies’ de rol gaf van Sovjetspion Rudolf Abel, schittert hij nu ook op het witte doek.