null Beeld

Het beste volgens Humo in 2015: de sport

‘Het draait allemaal om het geld.’ Met die zin eindigen veel discussies over voetbal en wielrennen. Het is een soort amen, ook voor Patrick Lefevere en Michel Louwagie, die van euro’s omdraaien hun beroep hebben gemaakt.

svb/jvds

'We hebben dit jaar in de Olympische sporten maar elf medailles gehaald op EK's en WK's: het laagste cijfer sinds 1988' Michel Louwagie

HUMO Journalisten bewaren lastige vragen vaak voor het laatst, maar helaas, deze keer kan het niet: op 5 januari stelt het parket van Kortrijk Patrick Lefevere in verdenking wegens belastingontduiking. Ook Tom Boonen, Stijn Devolder, Jurgen Van Goolen en Nico Mattan worden vervolgd.

Patrick Lefevere «Dat was mijn verjaardagscadeau! Ik vier dat altijd de avond ervoor: als ik niet meer wakker word, heb ik dát feestje tenminste nog gehad (lacht). Mijn vrouw had me laten uitslapen en het ontbijt klaargezet, met de kranten ernaast. Overal stond mijn kop in ’t groot, en overal stond erbij dat het mijn verjaardag was. Ik heb nog nooit zoveel sms’jes met gelukwensen gehad als die dag (lacht).»

HUMO U gaat er licht overheen. We hebben van die zaak dan ook niks meer vernomen. Omdat ze geklasseerd is? Omdat u ze in der minne hebt kunnen regelen?

Lefevere «Neen, die zaak hangt nog. De BBI heeft veel tijd. De intimidatie raak ik wel beu – ik mag nu echt niks meer doen, zelfs geen kostuum kopen op kosten van mijn eigen bvba – maar ze doen maar. Ja, de hoofdzetel van mijn bedrijf is in Luxemburg gevestigd, maar de hoofdzetel van Coca-Cola ligt toch ook in Amerika? Zij hebben hier bottelarijen, wel, ik heb hier ook een afdeling. Niks mis mee. En je moet goed weten dat mijn ploeg in al die jaren dat ik manager ben nog maar één jaar winst heeft geboekt! Real Madrid kan zich 500 miljoen euro schulden permitteren, maar als ik één miljoen in het rood ga, ben ik failliet. Twee jaar geleden wou ik per se Tony Martin houden, en toen heb ik een beetje overdreven met zijn salaris. Ik heb twee jaar moeten sparen om dat gat dicht te rijden. Met andere woorden: ik ben niet van plan ook maar één centimeter toe te geven. Ik ben een Steenbok.»

null Beeld

'Wij betalen de managers om hun spelers te begeleiden, maar de helft kijkt er te weinig naar om.' 10 januari: Junior Malanda verongelukt

Michel Louwagie «Ik ook.»

Lefevere «Keikoppen en doorzetters.»

Louwagie «Wij geven niet af.»

Lefevere «En zodra we in vuur en vlam staan, heel moeilijk te blussen.»

Louwagie «Wij gaan hier goed overeenkomen.»

HUMO Op 10 januari verongelukt voetballer Junior Malanda op de snelweg richting Wolfsburg. De vriend aan het stuur reed 150 kilometer per uur waar hij maar 80 mocht. Tijdens die rit hadden ze ook een foto van het dashboard op Facebook gegooid: de teller stond toen op 250.

Louwagie «Vreselijk, voor die jongen en voor zijn ouders, maar ook voor zijn ploeg. Ik had meteen het gevoel: aan dit probleem moeten we méér doen. Ik heb het er toen ook met onze spelers over gehad.»

undefined

null Beeld

'Doe mij maar Ronaldo. Ik vind dat een mooi jongetje' Patrick Lefevere

HUMO En zelfs dat hielp niet echt. Thomas Foket – slimme jongen, voorbeeldige prof – werd op 16 maart door de politie brakend bij zijn auto aangetroffen. Hij had gereden met 2,02 promille in het bloed. Op 4 oktober vorig jaar was hij al eens veroordeeld wegens dronken rijden.

Louwagie «En daarom hebben we nu een vrouw in dienst die zich fulltime bezighoudt met de sociale begeleiding van jonge profs. Ik had dat al eerder gewild, maar je moet zo iemand kunnen betalen, natuurlijk. En ik heb zelf ook met Thomas gepraat. Straffen moet je niet doen, maar oplossingen aanreiken: ‘Neem in het vervolg de taxi. Blijf bij je vrienden slapen.’»

HUMO Toen uw renner Guillaume Van Keirsbulck op 30 augustus met zijn Audi tegen een boom reed, had hij ook te veel gedronken. Uw reactie: ‘Ik kan dat natuurlijk niet goedkeuren, maar hij is niet in een tankstation gereden, hè?’ Door die sneer naar Jonathan Legear lijkt het alsof u het voorval minimaliseert.

Lefevere «Ik minimaliseer dat niet, ik probeerde het gewoon niet op te kloppen, dat zouden de kranten zelf wel doen. Het blijven jonge gasten, hè?»

HUMO Jullie hebben een vaderrol.

Lefevere «Pff. Ze hebben allemaal een manager die een percentage van hun loon krijgt. Die mogen ook wel een beetje vader spelen, denk ik. Neen?»

Louwagie «Inderdaad. Wij betalen die makelaars daar zelfs voor, dat staat letterlijk in de contracten: ‘begeleiding’. Een kwart van de makelaars doet dat zeer goed, een tweede kwart doet het op een aanvaardbare manier, maar de helft kijkt te weinig naar zijn spelers om. Het geld is binnen en de rest interesseert hen niet meer.»

Lefevere «Misschien bekijk ik het te zakelijk, maar ik betaal die makelaars en renners voor diensten. Ik ben met andere woorden hun klant. Als ze die diensten niet leveren, dan moet je eigenlijk een creditnota maken.»

Louwagie «Zo had ik het nog nooit bekeken. Interessant.»

Lefevere «Wij zijn misschien wel de correctste betaler in het peloton: wel, daar mag iets tegenover staan, vind ik. Een renner die een miljoen per jaar verdient, moet voor zichzelf kunnen zorgen.»

HUMO Op 12 januari wint Cristiano Ronaldo zijn derde Gouden Bal. Hij komt daarmee in de buurt van Lionel Messi, die er al vier heeft.

Louwagie «Ik vind ze allebei even goed. Een voorkeur heb ik niet.»

HUMO Elke voetballiefhebber heeft toch een voorkeur als het om die twee gaat?

Louwagie «Ik niet.»

Lefevere «Doe mij maar Ronaldo. Ik vind dat een mooi jongetje.»

HUMO Is dit een outing?

Lefevere «Ja! (lacht) Ik durf gewoon toe te geven dat ik een andere man mooi vind. En looks zijn belangrijk. Waarom is David Beckham wereldberoemd geworden? Waarom heeft Tom Boonen nog altijd die enorme plus ten opzichte van de rest van het peloton? Omdat elke vrouw tussen de 15 en de 95 zot van hem is, én alle kinderen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Onze best betaalde speler verdient minder dan één miljoen per jaar, bij Lyon en Valencia krijgt de sléchtst betaalde zoveel' Michel Louwagie

Louwagie «Voor sponsors is Ronaldo inderdaad het gedroomde uithangbord. Met zijn looks kun je iets verkopen.»

Lefevere «Messi is een kleine, en een kleine wil maar één ding: groot worden. Maar dat lukt nooit, dus zijn ze gefrustreerd. Paolo Bettini ging daar echt onder gebukt. Die won bijna alles wat er te winnen viel, maar dé god in onze ploeg was Mario Cipollini: 1 meter 90. Als ze ergens kwamen, had iedereen hém als eerste gezien. Je kon zo aan Bettini zien dat hij daarvan afzag.»


Luiaards en leugenaars

HUMO Op 14 januari wint Dennis Praet van Anderlecht de Gouden Schoen. Naar wie moet hij dit jaar gaan?

Lefevere «Naar één van Michel zijn spelers, zeker? Allee, hoe heet hij, die beer van jullie?»

Louwagie «Laurent Depoitre. Maar voor mij is Sven Kums kandidaat nummer één. Acht doelpunten, kapitein, zeer regelmatig en ook nog eens een perfect voorbeeld voor de jonge supporters. Geen oorringen, geen tattoos, de perfecte schoonzoon, intelligent, beleefd…»

Lefevere «Het publiek heeft soms liever een crapuleke, Michel. Gasten die buiten de lijntjes kleuren.»

Louwagie «Ik niet (lacht).»

Lefevere «Ik vind dat er soms te véél aandacht naar de vedetten gaat. De jongens die niet opvallen maar die er altijd staan, ook als de ploeg het moeilijk heeft, vind ik even belangrijk. Zoals Iljo Keisse. Toen John Saey (wielermecenas, red.) me na zijn dopingschorsing vroeg om hem opnieuw in de ploeg te nemen, heb ik eerst neen gezegd. Iljo zat toen al twee jaar in de shit. ‘Ik heb al genoeg miserie gehad met dat soort coureurs,’ zei ik. Uit liefdadigheid heb ik het toen toch gedaan. De dankbaarheid die ik dáárvoor terug heb gekregen! Om in voetbaltermen te spreken: die man heeft ons ongelofelijk veel assists bezorgd. En dit jaar scoort hij nog zelf ook met de slotrit van de Giro (31 mei, red.). Natuurlijk ga je zo’n renner nooit de Gouden Schoen of de Kristallen Fiets geven, maar ze zijn even belangrijk voor de ploeg.»

HUMO Wie is de Iljo Keisse van AA Gent?

Louwagie «Renato Neto. Een zeer onderschatte speler die hier vaak door ons publiek is uitgefloten, maar die nu in de Champions League bewijst hoe goed hij wel is. Ook Depoitre was onderschat toen hij hier begon. Maar goed, die had eerst alles op zijn studie burgerlijk ingenieur gezet. Topsport en een studie combineren is niet makkelijk. In het wielrennen snap ik zelfs niet hoe ze het doen. Onze jongens trainen maximaal vier uur per dag – en dat is dan nog alleen tijdens de voorbereiding – maar jouw renners zitten zes, zeven uur op de fiets. En ze zien veel méér af. Zo’n Tiesj Benoot (vijfde in de Ronde van Vlaanderen, red.), hoe doet die dat?»

Lefevere «Die jongens studeren vooral als ze op stage zijn.»

HUMO Op 27 januari weigert de Pro League de jaarrekening van de Belgische voetbalbond goed te keuren. De KBVB heeft in 2014, het jaar van het WK, 206.000 euro verlies gemaakt.

Louwagie «Foute structuren. Zo simpel is het. Er was geen controle op het budget en ook niet op de uitgaven. Onze vriend Steven Martens (ex-CEO van de voetbalbond, red.) is daarom weggestuurd, maar de man boven hem (voorzitter François De Keersmaecker, red.) zit er nog altijd, terwijl hij toch de eindverantwoordelijke was. In een jaar waarin je, dankzij het WK, je budget met 20 miljoen euro kan optrekken, móét je iets overhouden. Wij spelen nu Champions League en ik kan je verzekeren dat we geen verlies zullen maken. We gaan winst boeken en die winst willen we investeren in spelers, maar ook in een opleidingscentrum en in onze jeugdwerking.

»Het ergste aan de hele zaak vind ik de veel te dure premies voor de spelers, die ook nog eens vastliggen tot 2018. Terwijl ze allemaal al redelijk goed verdienen, dacht ik.»

Lefevere «Meer nog: dankzij de nationale ploeg stíjgt hun marktwaarde zelfs.»

Louwagie «Inderdaad. Maar voor hen is het blijkbaar nooit genoeg. Ik heb onlangs met de bestuurders van Lyon en Valencia gesproken. Zij hebben een budget van 180 en 200 miljoen euro, zes tot zeven keer het onze. Onze bestbetaalde speler verdient minder dan één miljoen euro per jaar, bij hen krijgt de sléchtst betaalde speler al meer dan een miljoen. Maar heb je die ploegen zien spelen tegen ons? Zijn die dan zoveel beter? Ik heb er alleszins niet te veel van gezien. Dat kan toch niet blijven duren?»

HUMO U hebt nog nooit zulke hoge premies uitbetaald als nu, tijdens de Champions League. Doet het pijn?

Louwagie «Neen. Het zijn mooie premies, dat vinden de spelers ook, maar ze zijn redelijk: ze brengen ons budget niet in gevaar.»

Lefevere «Ik ben er toch nooit gerust op. Als één van mijn coureurs wint, steek ik eerst mijn armen in de lucht, maar de volgende seconde begin ik al uit te rekenen hoeveel die zege mij zal kosten. We hebben zelfs geprobeerd om ons te verzekeren tegen te véél overwinningen, maar het is niet gelukt. We hebben eens een jaar van 64 zeges gehad, dit jaar waren het er 54: dat weegt. En je kunt je coureurs niet vragen om te stoppen met winnen. Er was wel een verzekeraar die zulke polissen afsloot, maar die is ermee gestopt door Lance Armstrong. Hij heeft een paar miljoen mogen uitbetalen omdat de ploeg van Johan (Bruyneel, red.) zoveel won, en dat geld proberen ze nog altijd te recupereren.»

HUMO Mathieu van der Poel wint op 1 februari het WK veldrijden in Tabor, Wout Van Aert wordt tweede. Twee renners die binnenkort voor u rijden?

Lefevere «Ik zou ze wel willen, maar op dit moment kunnen ze meer verdienen met crossen.»

HUMO Eigenlijk zijn ze te goed voor de cross, zegt u dat?

Lefevere «Het zijn profs, hè? En profs rijden voor het geld. Wel, er zijn heel weinig coureurs die zoveel verdienen als Sven Nys: 10.000 euro startgeld, maal dertig, veertig koersen per jaar, reken maar uit. En daar nog eens een goed salaris bovenop. Waarom zou je dan naar de weg overstappen? Zdenek Stybar – nochtans een echte geldzak, maar wel een correcte geldzak – heeft het wel gedaan. Misschien doen zij het ook, ooit. En dan mogen ze zeker komen, want ze hebben allebei een heel grote motor.»

Louwagie «Daar begint het mee, hè? Bij ons zijn de fysieke testen het allerbelangrijkste selectiecriterium geworden.»

Lefevere «En de psychologische testen. In labiele coureurs steek ik mijn tijd niet meer, daar ben ik te oud voor geworden. Jef Brouwers (psycholoog, red.) doet die tests voor ons en als hij zegt: ‘Dat is een luiaard en een leugenaar,’ dan klopt dat negen op de tien keer.»

HUMO Op 18 februari sterft Claude Criquielion, een vriend van u.

Lefevere «Claudy was ook een Steenbok. Drama, hè?

»Toen Farm Frites er in 2002 mee stopte, vond ik geen nieuwe sponsors. Criq zat toen bij Lotto, en daar liep het contract met ABX en Adecco ook ten einde. Ik heb hem toen gebeld: ‘Gij gaat uw ploeg kwijt zijn, en ik ook. Zouden we niet fuseren?’ We hebben toen Rik Daems gebeld, die voogdijminister van Lotto was, en het spel in gang gestoken. Maar je weet hoe dat gaat bij een fusie: je moet de helft van de mensen ontslaan, dus werd voortdurend de man in plaats van de bal gespeeld en ik raakte die vuile spelletjes beu. ‘Ik ga de hele structuur op poten zetten en daarna ben ik weg,’ heb ik toen tegen Jan De Clerck van Domo gezegd. Ik heb er Marc Sergeant en Herman Frison ondergebracht en ervoor gezorgd dat Criq kon blijven. Daar is hij me eeuwig dankbaar voor gebleven.»

null Beeld

undefined

'Dat het een vrouw is, vind ik uit­stekend. Maar de inhoud is natuurlijk ook belangrijk.' 31 maart: Imke Courtois debuteert als ana­liste

HUMO Op 3 maart stopt Bart Wellens met veldrijden. Een kleurrijk figuur, van het soort waarvoor er in de sport steeds minder plaats lijkt te zijn.

Lefevere «Wellens was een parodie van zichzelf geworden. Hij was zeer graag gezien door het publiek, hij sprak de taal van het volk en hij kon zichzelf heel goed verkopen. Maar als de resultaten uitblijven, wordt het op den duur toch pijnlijk, kleurrijk of niet.»

Louwagie «Habib Habibou was ook een kleurrijke figuur, maar met zulke jongens word je geen kampioen.»

HUMO Benito Raman is er toch ook één?

Louwagie «Ja. Maar goed, enfin…»


Einde van een tijdperk

HUMO Wie is Julien Watrin?

Louwagie «Dat ik het niet weet.»

Lefevere «Ik ook niet.»

HUMO Hij wint op het EK Atletiek in Praag een gouden medaille als lid van de 4 x 400 meterploeg, die voor de rest uit Kevin, Jonathan en Dylan Borlée bestaat.

Louwagie «Dat vind ik nu erg, dat ik dat niet weet. Ik heb het EK nochtans goed gevolgd. Dé verrassing was voor mij dat Dylan daar zilver haalde op de 400 meter individueel.»

HUMO Op 9 maart valt Tom Boonen in Parijs-Nice: het einde van zijn voorjaar. Op 27 maart valt Fabian Cancellara in de E3 Harelbeke: idem. John Degenkolb wint Milaan-Sanremo (22 maart) en Parijs-Roubaix (12 april), Alexander Kristoff de Ronde (5 april), de Driedaagse De Panne en de Scheldeprijs. De aflossing van de wacht, of had het er met Boonen en Cancellara erbij toch anders uitgezien?

Lefevere «Voor mij is het een aflossing van de wacht. Ik zeg niet dat Boonen of Cancellara nooit meer een koers zullen winnen, maar het is wel het einde van een tijdperk.»

HUMO Op 26 maart verliest Castors Braine de finale van de Eurocup tegen het Villeneuve-d’Ascq van Ann Wauters. Marc Coucke – sponsor van uw Quick.Step-ploeg – is erbij en zegt: ‘Ann Wauters zou in België moeten spelen.’ Op 1 september kan Braine haar dankzij een financiële injectie van Coucke binnenhalen. Dacht u niet: ‘Dat geld had hij beter aan mij gegeven?’

Lefevere «Natuurlijk! En ook toen hij die zoo voor zijn dochter kocht (Coucke wordt op 11 september co-aandeelhouder van Pairi Daiza, red.). Grapje, hè? Iedereen doet met zijn geld wat hij wil. Als ik met mijn klakske bij mijn sponsors rondga omdat ik Marcel Kittel wil en hij legt daar een cent in, dan ben ik blij. En dat heeft hij gedaan.»

null Beeld

undefined

'Ik zeg niet dat hij nooit meer een koers zal winnen, maar het is wel het einde van een tijdperk.' 9 maart: Tom Boonen valt in Parijs-Nice

HUMO Op 31 maart maakt Imke Courtois haar debuut als voetbalanaliste op Sporza tijdens Israël – België (0-1). Eindelijk een vrouw?

Louwagie «Dat het een vrouw is, vind ik uitstekend. Maar de inhoud is natuurlijk ook belangrijk.»

Lefevere (lacht) «Wat wil je daar nu mee zeggen?»

Louwagie «Wat denk je, Patrick?»

Lefevere «Ik denk dat wij elkaar goed verstaan (lacht).»

undefined

'Als één van mijn coureurs wint, steek ik eerst mijn armen in de lucht, maar de volgende seconde begin ik al uit te rekenen hoeveel die zege mij zal kosten' Patrick Lefevere

HUMO Op 25 april verdedigt Delfine Persoon met succes haar WBC-wereldtitel in Bern tegen Nicole Boss. Had zij niet Sportvrouw van het Jaar 2014 moeten worden, in plaats van Nafi Thiam, die op 6 maart tijdens het EK atletiek zilver won op de vijfkamp?

Lefevere «Om te kunnen vergelijken moet je weten hoe groot de tegenstand is. Zijn er niet veel minder vrouwelijke boksers dan vrouwelijke atleten?»

HUMO Neen.

Lefevere «Dan wint een wereldtitel het van zilver op een EK. Ik heb Delfine trouwens gesponsord. Voor 1.500 euro. Ik zat op een etentje met haar trainer, en toen hoorde ik hoe moeilijk ze het had om rond te komen. Met tien man hebben we toen een potje samengelegd.»

Louwagie «Dat zou ik ook doen. Wij zitten allebei in een sporttak waar veel geld in circuleert, maar atleten zoals Delfine Persoon, of de zwemmers, moeten het met bijna twee keer niks doen. En ze werken niet minder hard dan voetballers, hè? Integendeel. Daar heb ik veel respect voor.»

HUMO Op 26 april wordt Eden Hazard door zijn collega’s uit de Premier League verkozen tot Voetballer van het Jaar.

Louwagie «Een hele eer voor België. Dat soort titels, de prestaties van de Rode Duivels én het feit dat onze ploegen Europees overwinteren, zal een groot effect hebben op de transferbedragen, daar ben ik zeker van. De Nederlanders verkopen hun spelers al jaren veel duurder dan wij, maar nu is het aan ons.»

HUMO Op 1 mei koopt de Maleisische ondernemer Vincent Tan, die een deel van zijn fortuin opbouwde via gokkantoren, KV Kortrijk. Hij is ook al eigenaar van Cardiff City en FK Sarajevo. Op 30 mei komt Moeskroen-Péruwelz in handen van de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi.

Louwagie (zucht) «Een spijtige zaak voor het Belgische voetbal, die buitenlandse investeerders.»

HUMO Terechte bekommernis of achterhaald provincialisme? Uw wielerploeg wordt al jaren gefinancierd door een buitenlandse investeerder: Zdenek Bakala.

Lefevere «Ik ben er alleszins heel blij mee en Marc Coucke ook, denk ik, want dankzij de tientallen miljoenen van Bakala kan ook hij meespelen aan de top van het internationale wielrennen.»

Louwagie «Daar zeg je het: de top van het internationale wielrennen. Maar wat heeft zo’n Vincent Tan in de Belgische competitie te zoeken, bij een club als KV Kortrijk? Wat is zijn bedoeling? Waarom neemt een spelersmakelaar een club over? Wat zit daarachter? Ik ga die vragen niet beantwoorden, maar ik ben er niet gerust op.»

HUMO 21 mei. Zegt die datum jullie nog iets?

Louwagie «De kampioenenmatch tegen Standard. 25 jaar geduld beloond. Je zou kunnen zeggen: de kers op de taart, maar het was veel meer dan een kers, het was een hele taart.»

HUMO Van het sportieve succes is Hein Vanhaezebrouck de belangrijkste architect, op 7 december zal hij dan ook unaniem tot winnaar van de Trofee Raymond Goethals worden uitgeroepen. AA Gent heeft de voorbije 25 jaar negentien coaches gehad. Is hij de beste met wie u ooit hebt gewerkt?

Louwagie «Ja. Michel Preud’homme heeft hier ook uitstekend werk geleverd, en net onder die twee komen Trond Sollied en Georges Leekens, die in veel moeilijker omstandigheden heel knappe resultaten hebben gehaald.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ze heeft het zo lang kunnen volhouden omdat ze geregeld een paar maanden is gestopt. Sorry, maar in het voetbal of het wielrennen is dat onmogelijk.' 6 juni: Serena Williams wint haar twintigste grand slam

HUMO De heiligverklaring van Hein zal vermoedelijk nog onder deze paus gebeuren, denkt u niet?

Louwagie «Wij beseffen beter dan wie ook dat deze euforie niet vol te houden is. Hein zet ook heel veel druk op zijn spelers, wat goed is, maar dat houden sommigen twee, misschien drie seizoenen vol, en dan is het meestal op. Dan kun je twee dingen doen: de trainer vervangen of spelers vervangen.»

HUMO U kiest ongetwijfeld voor het laatste.

Louwagie «Wij zouden graag hebben dat Hein blijft.»


Klets op de poep

HUMO Op 2 juni kondigt FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn aftreden aan: hij was de top van een door en door corrupte ijsberg. Ook de atletiekbond komt in zwaar weer na een ARD-documentaire over dopinggebruik (2 augustus) en de UCI had zijn deel al eerder gehad. Zijn sportbonden per definitie ziek?

Lefevere «Ja.»

Louwagie «Oppassen, hè. Ik ben voorzitter van de zwembond en bestuurder bij het BOIC (lacht).»

Lefevere «Ik heb het vooral over de grote bonden. Ze zijn machtsgeil. Corruptie draait niet altijd om geld. Heel vaak gaat het om mensen die op hun stoel willen blijven zitten en daarom cadeautjes uitdelen of bereid zijn de boel te bedriegen.»

Louwagie «Of ze zijn gehecht aan hun luxeleven: ze vliegen in first class, logeren in dure hotels, dineren in de beste restaurants…»

Lefevere «De functies zijn zogezegd onbezoldigd, maar die toplui strijken zoveel dagvergoedingen op en dienen zoveel onkostennota’s in dat ze meer verdienen dan Michel en ik.»

Louwagie «Ik geloof echt dat de stal nu zal worden uitgemest, zoals Jacques Rogge het bij het Olympisch Comité heeft gedaan.»

HUMO Op 6 juni wint Serena Williams op Roland Garros haar twintigste grand slam. Fantastische atlete?

Louwagie (lacht)

Lefevere «Ik zou ze eens graag op haar poep slaan.»

Louwagie «Ik heb ze toch liefst iets gracieuzer.»

HUMO Kim Clijsters en Justine Henin zijn ongeveer samen met haar begonnen. Zij zijn al jaren opgebrand, Serena doet nog altijd door. Misschien is een tikje meer respect op zijn plaats.

Louwagie «Dat is allemaal wel waar, maar toch: ik zag liever Clijsters en Henin. Ze heeft het ook zo lang kunnen volhouden omdat ze geregeld een paar maanden is gestopt. Sorry, maar in het voetbal of het wielrennen is dat onmogelijk.»

Lefevere «Dan kom je nooit meer terug.»

undefined

'Sorry, ge kent er te weinig van, we pakken een Hollander' Eigenlijk zeggen de zenders tegen onze analisten

HUMO Op 9 juni raakt de transfer van Jan Mulder naar Het Laatste Nieuws bekend: hij zal in drie jaar tijd 750.000 euro verdienen. Door over voetbal te schrijven.

Lefevere «Chapeau voor hem, je moet het maar doen, hè?»

Louwagie «Nog maar eens het bewijs dat Hollanders zichzelf kunnen verkopen.»

Lefevere «Ik ken Jan Mulder, en ik ken ook Jan Boskamp, en ik vind dat alle twee toffe kerels, maar toch vind ik het jammer dat onze voetbalprogramma’s met Nederlanders gevuld worden. Het is een hype.»

Louwagie «Eigenlijk zeggen de zenders op die manier tegen onze analisten: ‘Sorry, ge kent er te weinig van, we pakken een Hollander.’ Maar misschien – en dat is dan het goeie nieuws – komen die mannen naar hier omdat het Nederlandse voetbal op niks meer trekt (lacht).»


Strontcoureurke

HUMO In de Tour de France valt een groot deel van het peloton tijdens de etappe naar Hoei, op 6 juli. Omdat er onvoldoende ambulances zijn, wordt de rit stilgelegd. U gooit meteen een advies voor juryvoorzitter Guy Dobbelaere op Twitter: ‘Ga naar huis.’

Lefevere «Dat van die ambulances, dat was erbij gesleurd. Ik heb al veel verschrikkelijker valpartijen gezien en toen werd er gewoon doorgekoerst. Weet je wat het verschil was? Cancellara lag erbij. In Oman dit jaar wordt er gestaakt, wie neemt het initiatief? Cancellara. In 2010 vallen de broertjes Schleck in een afdaling. Wie temporiseert de boel? Cancellara. Hij permitteert zich gewoon te veel.»

HUMO Heeft hij gevraagd om de koers stil te leggen?

Lefevere «Neen, maar als hij er niet had gelegen, dan was er gewoon verder gekoerst.»

HUMO Vindt u Twitter soms gevaarlijk voor uzelf?

Lefevere «Ik schrijf toch wat ik wil? Jullie schrijven soms toch ook rare dingen?»

HUMO Op 17 juli wint Greg Van Avermaet, die een goed voorjaar heeft gereden, zijn eerste grote koers: hij klopt Peter Sagan in de dertiende Tourrit. Op 2 december levert het hem de Kristallen Fiets op. Wanneer rijdt hij voor u?

Lefevere «Weldra (lachje). Twee jaar geleden, toen hij bij Lotto van Philippe Gilbert wegvluchtte, werd hij me al aangeboden, maar toen vond ik hem nog te duur. Nu is hij geëvolueerd en mag hij komen, zelfs al zal hij nooit een veelwinnaar worden. Echte winnaars zijn zoals spitsen: die zie je soms de hele wedstrijd niet, maar in de 91ste minuut schieten ze raak. Nick Nuyens kon dat, ik noemde hem de sniper. Van Avermaet zie je altijd, maar hij wint bijna nooit.»

HUMO En toch wint hij de Kristallen Fiets.

Lefevere «Dat zegt veel over het Belgische wielrennen. Als mijn renners me vragen of ik ooit zelf heb gekoerst, zeg ik altijd: ‘Ik was maar een strontcoureurke,’ om er vanaf te zijn. Maar op mijn 23ste had ik wel al een rit in de Vuelta gewonnen, een rit in de Driedaagse van De Panne en Kuurne-Brussel-Kuurne.»

Louwagie «Maar dat is het palmares van Van Avermaet!»

Lefevere «Toen werd daar niet over gesproken, want Merckx won 55 koersen in een jaar, en De Vlaeminck 39.»

HUMO Heeft Van Avermaet de expertise van Etixx- Quick.Step nodig om ook in het voorjaar te winnen?

Lefevere «Hij zal in elk geval strakkere commando’s krijgen.»

HUMO Op 26 juli wint Chris Froome de Tour de France met 1 minuut en 12 seconden voorsprong op Nairo Quintana. Vonden jullie het een saaie Tour?

Lefevere «Ik heb Quintana doen verliezen, dus ik ben content.»

Louwagie (lacht)

Lefevere «Dat hij in die befaamde waaierrit anderhalve minuut heeft verloren, dat is dankzij ons.»

HUMO Maar waarom bent u daar blij om?

Lefevere «Omdat ik het niet voor patsers heb. Die mannen van Movistar, dat zijn er met een talloor boven uldere kop. Nooit een mening, nooit ruzie, maar als ze u een mes in de rug steken, komt het er langs de voorkant uit. Schijnheiligaards. Vorig jaar hebben we de Giro verloren omdat Quintana onze Uran aanviel terwijl de koers op dat moment eigenlijk geneutraliseerd was wegens hevige sneeuwval. En in 2013 hebben ze eens geprofiteerd van een valpartij die was veroorzaakt door een domme politieagent die zijn motor op de weg had geparkeerd. Zes man van mij tegen de grond, en zij maar rijden. Mijn mannen waren in alle staten. ‘Wacht maar,’ zei ik, ‘niks van zeggen, we pakken ze nog terug.’ Hetzelfde jaar gaat Valverde in de Ronde van Catalonië overkop. Wij gas geven, en hij had zes minuten aan zijn broek. Voilà!»

Louwagie (lacht)

undefined

null Beeld

undefined

'Ik heb Quintana doen verliezen, dus ik ben content.' 26 juli: Froome wint de Tour

HUMO U hebt lang geen klassementsrenners in uw ploeg gewild, naar eigen zeggen omdat u dat met alle doping te riskant vond. Bent u ondertussen van mening veranderd?

Lefevere «Ja.»

HUMO Mocht u het geld hebben, dan gaat u voor Froome of Quintana.

Lefevere «Ik weet het niet. Froome kost 4 miljoen, maar die maffe manager van Quintana vraagt nog meer. Heb je Quintana op het podium in Parijs zien staan? Nul komma nul uitstraling. Met zo’n jongen verkoopt Etixx-Quick.Step geen plankske méér.»

HUMO Op 5 augustus wordt Louis Croenen zevende op de 200 meter vlinderslag op het WK Zwemmen in Kazan. De dag erna wordt Pieter Timmers zevende op de 100 meter vrije slag en nog eens een dag later eindigen die twee met de 4 x 200 meterploeg zesde. Op 6 december wint Fanny Lecluyse goud op de 200 meter schoolslag tijdens het EK korte baan en is er zilver voor Pieter Timmers op de 100 meter vrije slag. Een tevreden voorzitter van de zwembond?

Louwagie «Een zeer tevreden voorzitter. Drie finaleplaatsen op het WK, en dat voor zo’n klein land: beter kan bijna niet. In augustus was ik er ook bij. Voetbal is mijn werk, maar zwemmen ontspant mij.»

HUMO Op 18 augustus wordt Anthony Vanden Borre naar de B-kern van Anderlecht verwezen na een ruzie met assistent-trainer Geert Emmerechts, op 20 augustus geeft hij een interview waarin hij uithaalt naar ploegmaats, trainer én bestuur.

Louwagie «En Anderlecht heeft terecht besloten: boeken dicht. Patrick heeft het daarnet nog gezegd: ‘Met labiele renners werk ik niet meer.’ Dit is een mooi voorbeeld. Ik zal het ook niet meer doen.»

HUMO Dus de recente smeekbede van Yassine El Ghanassy om terug te keren is vergeefs?

Louwagie «Ja. Yassine is echt een goeie gast, dat meen ik, maar je kunt niet met hem werken. Elke vijf minuten verandert hij van gedacht.»

Lefevere «Weggesmeten geld. Ik heb op een bepaald moment ook te veel energie in Frank Vandenbroucke gestopt. Ik was meer met hem bezig dan met mijn eigen zoon. Het werd té persoonlijk, ook.»


Sagans speech

HUMO Wie is Philip Milanov?

Lefevere «Weet ik niet.»

Louwagie «De discuswerper uit Brugge, tweede op het WK (29 augustus, red.). Voordien had ik ook nog nooit van hem gehoord, en daar schaamde ik me eerlijk gezegd een beetje voor. Onze enige serieuze medaillekandidaat voor de Olympische Spelen en wij weten amper wie hij is. Want we staan er niet goed voor, hè. We hebben dit jaar in de Olympische sporten maar elf medailles gehaald op EK’s en WK’s: het laagste cijfer sinds 1988.»

HUMO Op 27 september wordt Peter Sagan wereldkampioen in Richmond. In zijn warrige bedankingsspeech lijkt hij aandacht en begrip te vragen voor de vluchtelingen, achteraf zegt hij dat hij eigenlijk een veel ruimer maatschappelijk probleem wilde aankaarten: het gebrek aan contact tussen mensen.

Lefevere «Twee jaar geleden kon Sagan met moeite praten. Die gedaanteverwisseling valt toch op? Wel: hij heeft een bureau in Milaan dat hem voor die zaken begeleidt. Die speech was helemaal niet spontaan, die was voorbereid. Ik heb mij er niet aan gestoord, maar ik was ook niet onder de indruk.»

HUMO Tom Boonen loopt op 9 oktober een schedelbreuk op bij een val in de Ronde van Abu Dhabi.

Lefevere «Normaal stap ik nooit meer uit de volgwagen, maar toen wel. Hij lag daar, helemaal stil, met zijn voeten nog onder zijn fiets. Davide Bramati (ploegleider, red.) gaf hem een duwtje, en hij bewoog niet. En toen zag ik die plas bloed: donkerrood. ‘Een sneetje in zijn oor,’ zei een dokter. Maar dat geloofde ik niet. Ik snijd me soms ook met mijn scheermes en dat is ander bloed. Toen werd hij wakker. Hij wilde overeind komen en ik probeerde hem tegen te houden, maar hij werd helemaal woest. ‘Tom, blijf kalm, ik ben het, Patrick,’ zei ik, maar dat hielp niet: hij heeft zichzelf op de berrie gelegd en was meteen weer buiten bewustzijn. Pas twintig minuten later is hij weer wakker geworden.

null Beeld

'Onze enige serieuze medaillekandidaat voor de Olympische Spelen, en wij weten amper wie hij is!' 29 augustus: discuswerper Philip Milanov wordt tweede op het WK

»Bramati werd helemaal hysterisch, hij begon te blèten en wilde meteen naar de kop van de koers rijden om de directie te vragen om die beelden alstublieft niet uit te zenden, uit respect voor de familie. Maar zoiets kun je niet tegenhouden. De eerste fotograaf die in de ambulance zat, was Tim De Waele, een man die ook voor onze ploeg werkt. Zo gaat dat: miserie verkoopt.

»Ik heb toen eerst naar Toms vader gebeld, maar die nam niet op. Dan naar Lore. Ik zei dat Tom gevallen was, maar stelde het een beetje rooskleuriger voor. Ze was net zelf op weg naar het ziekenhuis met één van de kinderen, omdat die ademhalingsproblemen had. Een kwartier later belde ze me zelf terug. Ze zei: ‘In al die jaren heb je me nog maar een paar keer gebeld, Patrick, en het was elke keer omdat we serieus in de shit zaten. Dus is het nu ook erg.’ En ik was er inderdaad niet gerust op. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.»

null Beeld

undefined

'Drie Belgische finaleplaatsen: beter kan bijna niet.' 6 augustus: Pieter Timmers wordt zevende op de 100 m vrije slag op het WK

HUMO Johan Museeuw heeft ooit een hersentrauma opgelopen na een val met zijn motor: was u daar bang voor?

Lefevere «Ja. Johan is nadien nooit meer dezelfde geweest. ‘Ik ben karakterieel veranderd,’ zei hij vaak. Maar hij heeft dat ook een paar keer gebruikt als het hem goed uitkwam, daar ben ik zeker van (lacht).»

HUMO Een maand voor de val had Tom Boonen zijn contract bij u verlengd. Al van in het begin van de onderhandelingen zei u: ‘Ik ga hem zeker niet minder betalen.’ Zou u een spits evenveel betalen als die al een paar jaar niet meer scoort?

Louwagie «Soms betaal je iemand uit erkentelijkheid, voor bewezen diensten. Het laatste contract van Bernd Thijs (nu assistent-trainer van Vanhaezebrouck, red.) was daar een voorbeeld van. Eigenlijk wilden we hem maar één jaar meer geven, maar hij wilde er twee en we zijn daarin meegegaan, omdat hij zo belangrijk voor de ploeg was geweest.»

undefined

null Beeld

undefined

'Wilmots verdient alle respect.' 13 oktober: de Rode Duivels gaan naar het EK en staan op 1 op de FIFA-ranking

Lefevere «Ik ben Tom zelfs volledig blijven doorbetalen toen hij eens zes maanden out was met een blessure, terwijl ik volgens de UCI-reglementen na drie maanden het recht had om zijn salaris met de helft te reduceren. Maar dat doet een ploeg van ons niveau niet, vind ik.»


Gewelddadige zotten

HUMO Op 13 oktober plaatst België zich voor het EK Voetbal en wordt het nummer 1 op de FIFA-ranking. Toch zijn er nog twijfels bij Marc Wilmots. Terecht of niet?

Lefevere «Ik ken niks van voetbal, maar Dirk Nachtergaele, die vroeger soigneur was bij ons en nu de Rode Duivels masseert, zegt dat het een even grote koppigaard is als ik.»

Louwagie «Wilmots verdient alle respect. Wie op nummer 1 staat, staat daar terecht.»

HUMO Mocht hij betaalbaar zijn, is hij dan een goeie opvolger voor Vanhaezebrouck?

Louwagie «Dan zouden wij toch eerst een paar trainingen van hem willen zien.»

HUMO Want u hebt gehoord dat die niet van het niveau van Vanhaezebrouck of Preud’homme zijn?

Louwagie «Ik zeg gewoon dat we een paar trainingen van hem zouden willen zien.»

HUMO Op 13 oktober lekt uit dat het nieuwe uitshirt van de Rode Duivels een eerbetoon aan het lichtblauwe Belgische wielershirt wordt. Mooie ode?

Louwagie (haalt schouders op) «Het is een shirt, hè?»

Lefevere «Het enige interessante aan een shirt vind ik de plaats waar de publiciteit voor mijn sponsors kan staan.»

HUMO Op 13 november is ook het Stade de France één van de doelwitten van IS-aanslagen in Parijs. Op 16 november wordt de vriendschappelijke wedstrijd België – Spanje afgelast omwille van de terreurdreiging. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Lefevere «Ik ben daar al lang bang voor. De koers is nog veel kwetsbaarder dan het voetbal, daar heb je tenminste nog controles aan de ingangen van de stadions. Trouwens: dit jaar was er omwille van de veiligheid na de aankomst van de Tour de France al geen ereronde meer op de Champs Elysées in Parijs. En er is niet alleen een probleem met IS, hè? Er lopen alsmaar meer gewelddadige zotten rond in onze samenleving. Op de Alpe d’Huez stonden dit jaar een miljoen mensen. Kun je die ooit allemaal beveiligen? Onmogelijk. Moet je die berg dan afsluiten? Ik weet het niet, dat zou ik ook niet willen.»

Louwagie «Het is vreselijk, gewoon. En ik geef toe dat ik ook bang ben.»

HUMO Op 21 en 22 november wint Sven Nys, voor het eerst in een jaar. Het regent én hij heeft een nieuw lief. Wat is de belangrijkste oorzaak voor zijn comeback?

Lefevere (gespeeld romantisch) «De liefde, hè? Liefde overwint alles (lacht). Maar serieus: dat het regende, heeft hem zeker geholpen. Sven is al wat ouder, als het te snel gaat, is het moeilijker voor hem. Wordt er op uithouding en techniek gekoerst, dan is hij nog altijd bij de besten. Maar ook zijn privésituatie heeft een rol gespeeld. Sven is een freak: zijn hele leven was tot in de puntjes geregeld. En je mag van Isabelle zeggen wat je wil, ze heeft altijd heel goed voor hem gezorgd. Alles was tot in de puntjes voor hem geregeld. Plots valt die belangrijke schakel weg en moet hij alles zelf doen. Hij kan geen wasmachine in gang steken, hij weet niet hoe hij een lamp moet vervangen… De structuur verandert in chaos. Natuurlijk heeft dat een invloed op je prestaties.»

HUMO Tot slot, wat willen jullie in 2016 winnen?

Louwagie «Ik zou nog weleens kampioen willen worden.»

Lefevere «Ik wil alles winnen. Als ‘winnen’ uit mijn woordenboek verdwijnt, verdwijn ik zelf ook. Winnen is zuurstof voor mij. Voor atleten is het de beste doping en voor sponsors de beste reclame. Als je wint, gaat alles vanzelf.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234