Het betere gefröbel: Agnes Obel

'Ik heb gisteren een fantastische Belgische film gezien: 'The Shittiness of Things',' zegt Agnes Obel ons ter begroeting.

Obel, die ruim vier jaar geleden naar Berlijn verkaste, is dankzij haar debuutplaat een ster in haar vaderland, en ook België heeft haar uitbundig in de armen gesloten. Sinds december 2010 heeft ze hier al vier concerten gespeeld, en de volgende maanden voegt ze er daar nog twee aan toe.

Enkele quotes


HUMO Is de muziek je met de paplepel ingegeven?

Obel «Ja. Mijn ouders zijn er altijd intensief mee bezig geweest, ook al waren ze geen van beiden professioneel muzikant.

»Mijn vader was een grote fan van Cornelis Vreeswijk, een liefde die hij aan mij heeft doorgegeven. Vreeswijk was een Nederlander die als tiener, in de jaren vijftig, naar Zweden verhuisd is en daar een muzikale carrière heeft uitgebouwd. Maar hij heeft ook in Kopenhagen gewoond, en sommige van zijn songs spelen zich daar af, wat hem voor mij ook een beetje Deens maakt.


HUMO Daar zullen er vast van je beroemde landgenoot Carl Theodor Dreyer bij geweest zijn. Ik moest aan hem denken toen ik de hoes van 'Philharmonics' zag, waarop je ons streng toekijkt: dat beeld had zo uit een Dreyer-film kunnen komen.

Obel «Ik wilde dat de hoes een visuele tegenhanger van de muziek was, zoals je vaak ziet bij platen van het legendarische label Deutsche Grammophon. De Dreyer-films 'La passion de Jeanne d'Arc' en 'Vampyr' waren zeker inspiratiebronnen, maar de belangrijkste was toch Alfred Hitchcock. Ik ben net als Mali Lazell, die de hoesfoto maakte, geïntrigeerd door vogels, en zo kwamen we algauw bij 'The Birds' uit, die film waarin vogels een stadje aanvallen. Vooral de foto's die Hitchcock maakte van hoofdactrice Tippi Hedren waren een voorbeeld: ze zijn heel krachtig en heel eng.»


HUMO Live speel je al een paar nieuwe songs. Ben je al aan je tweede plaat bezig?

Obel «In mijn hoofd wel, en ik heb inderdaad al een paar nummers, maar om echt aan de slag te gaan, heb ik tijd en rust nodig. Dat is me met mijn drukke tourschema niet gegund. (snel) Ik wil zeker niet klagen - da's een luxeprobleem - maar soms denk ik wel: 'Ik wil naar huis.' Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe piano gekocht, maar ik heb amper de tijd gehad om hem te leren kennen. (Enthousiast) 't Is een nieuwe oude piano, een Grotrian-Steinweg. Da's een Duitse dynastie van pianobouwers waarvan één telg naar Amerika emigreerde, waar hij naam gemaakt heeft als Steinway.»

Agnes Obel - Riverside

Lees het volledige interview in Humo 6397 van dinsdag 12 juli 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234