null Beeld

'Het bottenseizoen': Samantha Shannon schrijft een kraker

Bijna uit het niets werd de twintigjarige Samantha Shannon vorig jaar tot de nieuwe J.K. Rowling gebombardeerd, toen ze bij Bloomsbury een miljoenen­contract binnensleepte. Net als Rowling kreeg ze meteen een deal voor zeven boeken – de filmrechten voor het eerste waren al verkocht nog voor de turf in de winkel lag. ‘Het bottenseizoen’, een wonderlijke kruising tussen ‘Harry Potter’, ‘The Twilight Zone’ en ‘Clockwork Orange’, stond meteen op nummer zeven op de New York Times-bestsellerlijst en zal dit jaar in vierentwintig landen verschijnen.

Samantha’s moeder wist tot voor kort van geen boek af: ze dacht dat haar dochter zich elke dag in haar kamer opsloot om er te blokken. Samantha is de eerste in de familie die is gaan studeren en zat afgelopen zomer in haar laatste jaar aan de Oxford-universiteit. Dus toen Samantha haar belde – ‘Ze gaan mijn boek uitgeven!’ – viel ze uit de lucht en vroeg: ‘Welk boek?’

HUMO Je hebt in het geheim aan ‘Het bottenseizoen’ zitten werken.

Samantha Shannon «Ja. Niemand wist ervan. Ik heb op mijn vijftiende al een boek geschreven, ‘Aurora’. Destijds had ik het wél tegen iedereen gezegd, omdat ik er zelf zo vol van was, maar niemand wilde ‘Aurora’ uitgeven. Ongelofelijk gênant . Ik wou dat niet nog ’s meemaken, want ik heb daar toen echt van afgezien. Mijn moeder is op de duur ook alle brieven van uitgeverijen die mijn boek afwezen beginnen weg te gooien vóór ik ze gezien had – precies omdat ik er elke keer zo kapot van was.»

HUMO Hoe heb je gevierd dat ‘Het bottenseizoen’ er wel zou komen?

Shannon «In mijn eentje. Ik heb een hele tijd voor me uit zitten grijnzen op de bank, en dan heb ik mijn moeder opgebeld.»

HUMO En toen noemden alle kranten je ineens ‘de nieuwe J.K. Rowling’. Ben je een Harry Potter-fan?

Shannon «Natuurlijk! Ik ben dit jaar zelfs naar LeakyCon geweest (de wereldwijde bijeenkomst van Harry Potter-fans, genoemd naar het café uit de serie, red.). Maar die vergelijking met J.K. Rowling is natuurlijk veel te veel eer. Eigenlijk is ze alleen gebaseerd op het feit dat Rowling in 1997 ook een deal voor zeven boeken tekende bij Bloomsbury. Op Twitter is er een hele discussie ontstaan: wie dacht ik wel dat ik was om mezelf met haar op één lijn te zetten? Terwijl ik nooit zou durven te beweren dat ik nu al sta waar zij staat.»

HUMO Jouw reeks zal net als de Harry Potter-boeken worden verfilmd.

Shannon «Zodra agenten een auteur onder contract hebben, sturen ze het boek altijd meteen naar filmproducenten met de vraag of ze de rechten willen kopen. Ik had geluk: het jonge bedrijfje The Imaginarium (van Andy Serkis, de acteur achter Gollum in ‘The Lord of the Rings’, red.), dat net ook de rechten van George Orwells ‘Animal Farm’ heeft gekocht, deed meteen een bod. Het is een kleine onderneming in Londen, op een uur van waar ik woon: Andy heeft gezegd dat ik mag langskomen zo vaak als ik wil en me met alles mag bemoeien.»

HUMO Er staat nu een flink bedrag op je rekening. Heb je er al plannen mee?

Shannon «We hebben het thuis nooit breed gehad, dus ik ben zeker niet van plan om dat geld te gaan verkwisten. Ik los er mijn studielening mee af, en betaal mijn moeders huishuur. Ik woon nog thuis. Ik zou graag in het centrum van Londen wonen, maar ik heb nu ook weer niet zo veel geld gekregen dat ik me dat al kan permitteren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234