null Beeld

Het Caloriecomplot


Lien Willaert en haar halve trouwboek Jan Verheyen speelden onlangs nog de twijfelachtige hoofdrol in een net-niet-uit-de-hand-gelopen candid camera-grap van het VT4-programma 'Banana Split': terwijl hij even de andere kant op keek, sloeg de luchtballon waarin zij zat op hol. Zelden iemand zo treffend het begrip 'machteloos toekijken' zien verbeelden. Die heeft haar lesje geleerd, zou je denken, maar nee hoor: in 'Het caloriecomplot' gaat Lien Willaert zélf aan de slag met een verborgen camera.

Tom Pardoen

Lien Willaert «'Het caloriecomplot' is een uitvloeisel van het boek dat ik vorig jaar heb geschreven, 'Mijn man is op dieet... maar hij weet het niet'. Echt waar: ik heb Jan wekenlang op dieet gezet, zonder dat hij het in de gaten had. Pas na anderhalve maand - hij was intussen drie kilo lichter - begon het hem te dagen: 'Ik blíjf afvallen, zou er iets mis zijn?' (lacht luid) Ik zei: 'Schat, ik moet je iets opbiechten.' Láchen! Hij liep vuurrood aan, hij dacht dat ik een ander had. Groot was zijn opluchting toen bleek dat ik alleen maar met zijn eten had geknoeid.»

undefined


HUMO En nu richt je je caloriearme pijlen op onschuldige voorbijgangers?


Willaert «Precies. Wie zijn geliefde of een kennis wil verrassen met een geheim dieet, kan zich bij ons inschrijven. Ik ga dan bij die mensen thuis het lievelingskostje van het proefkonijn bereiden, maar dan in een caloriearme versie. In mijn versie zitten soms wel twee tot drie keer minder calorieën dan in het originele recept. Als het klaar is, verdwijn ik uit beeld en halen we de verborgen camera boven. Daarmee kunnen we eerlijk registreren of het 'slachtoffer' het resultaat minder lekker vindt, even lekker of zelfs lekkerder. Ik mag zeggen dat de reacties over het algemeen heel goed zijn: de meeste mensen merken níks.

»Ik gebruik een aantal truken van de foor. Je kan bijvoorbeeld vlak voor het serveren een klein puntje boter toevoegen: zo krijg je een volle botersmaak zonder dat je cholesterolwaarden compleet door het dak gaan. Of neem mijn caloriearme tiramisu. Normaal zit er in één portie al voor 400 calorieën aan mascarpone. Ik heb dat vervangen door een mengsel van ricotta en magere platte kaas: daardoor behoud je de structuur, en als je er genoeg Amaretto overheen giet, verandert ook de smaak niet.»


HUMO Ik lees dat je je zelfs aan een caloriearme steak béarnaise waagt. Dat lijkt me behalve onwenselijk ook onmogelijk.

Willaert (zucht) «De moeilijkste opgave van allemaal. Ik moest dat maken voor een man die heel vaak op restaurant gaat en dan áltijd voor de steak béarnaise kiest. Een echte liefhebber, dus. Dagenlang heb ik lopen denken hoe ik het kon aanpakken, ik heb getwijfeld, ik heb getobd. Pas de nacht voor de opnames schoot het mij te binnen, het trof me als een aha-erlebnis.»


HUMO Vertel!

Willaert «Ja, dat ga ik natuurlijk niet aan je neus hangen, de aflevering is nog niet uitgezonden. Ik wil alleen kwijt dat ik een extra ingrediënt toevoeg, waardoor ik veel minder boter moet gebruiken. Mijn proefkonijn was in de wolken: 'Waar heb ik dat aan verdiend?' vroeg-ie constant aan zijn vrouw.»


HUMO Toch nog even over 'Banana Split'. Dat je echtgenoot een pak scherper staat dan vroeger heeft-ie aan jou te danken, maar heeft hij je al vergeven dat je hem toen de schrik van zijn leven bezorgde?

Willaert «O ja. Er zaten drie maanden tussen de opname en de uitzending. Al die tijd heb ik mij schuldig gevoeld, en daar heeft hij goed van geprofiteerd (lacht). Om nog te zwijgen van de bakken sympathie en steun die hem achteraf te beurt vielen. Het was een heftige ervaring, dat zeker, maar ook wel een heel klein beetje therapeutisch.»


HUMO Ik vond dat hij al bij al betrekkelijk rustig bleef toen jij aan gindse einder verdween.

Willaert «Ja, dat is eigenlijk wel waar. In die drie maanden liet hij me voortdurend voelen hoe erg hij wel in paniek was geweest. Hij zei dat hij écht gedacht had dat hij me kwijt was. En ik moet zeggen: toen ik wegvloog en hem door de walkietalkie naar mij hoorde krijsen, heb ik me wel even afgevraagd waar ik aan begonnen was. Maar toen ik uiteindelijk het filmpje zag, dacht ik: 'Is het dat maar?' (lacht) Nu ja, ik zag wel aan zijn gezicht dat hij vanbinnen... Hij was in blinde paniek, maar aan Jan zie je dat gewoon niet.»


HUMO En in tegenstelling tot Piet Huysentruyt - een ander slachtoffer van 'Banana Split' - ging hij niet door het lint toen Hans Otten in beeld wandelde om te zeggen dat 'het maar om te lachen was'.

Willaert «Daarom heb ik ook toegezegd. Jan en ik zijn nogal geruste mensen, we denken altijd: 'Het komt wel in orde.' Aan de andere kant: ik vond het hoog tijd dat hij zich 's zorgen maakte over mij. In al die jaren dat we samen zijn, was dat nog niet één keer voorgevallen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234