Israël is wereldwijd koploper als het gaat om coronavaccinaties. Meer dan de helft van de bevolking is volledig ingeënt. Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Israël is wereldwijd koploper als het gaat om coronavaccinaties. Meer dan de helft van de bevolking is volledig ingeënt.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Overzicht

Het coronavirus in cijfers: wereldwijd al meer dan een miljard mensen gevaccineerd

In bijna alle landen van de wereld worden mensen ingeënt tegen het coronavirus. Dat gaat niet overal even snel, en soms rukt het virus sneller op dan dat er geprikt wordt. Maar er zijn ook successen. Een overzicht.

Mark van Assen

Hoeveel coronadoden en coronabesmettingen zijn er wereldwijd?

De allerlaatste cijfers, die van eergisteren, melden 155.217.100 gevallen. Zo veel mensen zijn sinds het begin van de coronapandemie al ziek geworden van het virus. Op hetzelfde moment stonden 864.113 patiënten geregistreerd. Tot nu zijn er zeker 3.240.600 mensen aan het virus overleden. Het beeld is aan schommelingen onderhevig, maar op dit moment gaat het het slechtst in Uruguay. Daar komen dagelijks per 100.000 mensen 70 besmettingen bij. In Europa doen Zweden (49 per 100.000), Nederland (44) en Kroatië het slecht. Opvallend is dat sinds maart met name Zuid-Amerika en Europa te maken hebben met een stijging van het aantal besmettingen.

Hoe werkt een vaccin ook alweer?

Simpel gezegd: een vaccin is een trainingssessie voor het lichaam. Het fundamentele idee is opzettelijke blootstelling aan een relatief onschadelijke versie van een ziektekiem. Als het lichaam daarna wordt aangevallen door diezelfde ziektekiem, dan zal het immuunsysteem deze voortaan herkennen en snel elimineren.

Hoeveel spuiten zijn er inmiddels gezet?

Wereldwijd zijn iets meer dan 1 miljard mensen in elk geval één keer ingeënt tegen het coronavirus. De meesten van hen wonen in Azië; bijna de helft van het aantal spuiten (45 procent) is daar gezet. Noord-Amerika neemt iets meer dan een kwart voor zijn rekening (26,8 procent) en Europa iets meer dan een vijfde (20,2 procent). Dan volgen Zuid-Amerika met 6,2, Afrika met 1,8 en Oceanië met 0,1 procent. Het laatste continent heeft natuurlijk niet zo veel inwoners; dat verklaart het lage aantal. Dat geldt natuurlijk niet voor Afrika. Maar daar zijn dan weer veel minder besmettingen dan in Europa en de Amerika’s. Absolute koploper is Israël. Dat heeft inmiddels ruim de helft van zijn bevolking volledig ingeënt.

Hoeveel mensen worden er dagelijks ingeënt?

Dit wordt bijgehouden aan de hand van het aantal inentingen per 100 mensen. De verrassende koploper hier is Mongolië, dat elke dag 2,85 spuiten per 100 inwoners. De tweede op de lijst is Hongarije met 1,22. Dat heeft grote stappen gezet vergeleken met andere EU-lidstaten, omdat het niet wilde wachten op de almaar uitblijvende goedkeuring van de door de Europese Commissie bestelde vaccins. Het is daarom in zee gegaan met het Russische Sputnik V. Qatar (1 per 100), Uruguay (0,86) en Duitsland komen daar achteraan. Nederland moet het momenteel doen met dagelijks 0,55 spuiten per 100 inwoners.

Vaccineert iedereen op dezelfde manier?

Om optimaal profijt te hebben van een vaccin is het zaak dat alle mensen in alle landen dezelfde bescherming krijgen. Dus bijvoorbeeld niet alleen inwoners van rijke landen of alleen maar de rijke mensen. Er zijn landen waar helemaal niet wordt ingeënt, zoals Libië, Niger, Tsjaad, Honduras en Haïti. Dan zijn er landen die van de hoofdgroepen ouderen, essentiële beroepen en kwetsbaren er maar eentje inenten. Dat geldt voor Venezuela, Zambia, Japan en Belarus. Al iets meer landen vaccineren twee van zulke hoofdgroepen, zoals Colombia, Spanje, Zuid-Afrika, Iran en Indonesië. De meeste landen zetten een spuit bij alle drie de groepen, waaronder Nederland. Dan is er een reeks landen die nog wat extra mensen inent door leeftijdsgrenzen te verruimen. Dit gebeurt in de VS, Chili, Frankrijk, het VK, China en India. Tot slot zijn er landen die gewoon iedereen een prik geven, zoals Rusland, Hongarije, Roemenië, Servië en Saoedi-Arabië.

Leveren die spuiten ons iets op?

De grote vraag is natuurlijk hoe snel de vaccins ons het vertrouwde leven weer teruggeven. Het is duidelijk dat er globaal gezien gestaag meer geprikt wordt, maar ook dat het virus links en rechts nog voortwoekert. Als we in Europa kijken, dan zien we dat er voorzichtig versoepeld wordt. In Frankrijk mag je je bijvoorbeeld weer verder dan 10 kilometer van je huis begeven. Ook gaan daar vanaf half mei de winkels, terrassen en culturele instellingen weer open. De avondklok blijft nog wel gelden tot 2 juni. In Italië geldt die ook nog steeds, maar daar zijn bars en restaurants alweer een tijdje open, net als de scholen. Wel moet iedereen op straat nog een mondkapje op. Duitsland heeft het moeilijker. In veel grote steden (Berlijn, Keulen en München) ligt het aantal besmettingen nog altijd boven de 100 per 100.000 inwoners. Via een speciale nieuwe lockdown-wet kan de regering in Berlijn in dat soort gevallen een avondklok opleggen en scholen sluiten. Normaal gesproken ligt dit mandaat bij de deelstaten. De wet geldt nog zeker tot 30 juni. De Grieken mogen vanaf 15 mei weer toeristen ontvangen, mits deze recente negatieve test kunnen laten zien of gevaccineerd zijn. En in België maakt iedereen zich klaar om dit weekeinde naar het terras te gaan. Er mag nog niet binnen gegeten en gedronken worden, maar wel buiten.

Voor dit verhaal is gebruikt gemaakt van cijfers van Our World In Data. Die organisatie analyseert gegevens die uit de hele wereld naar haar worden opgestuurd.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234