null Beeld

'Het derde huwelijk': het requiem van Lanoye

Tom Lanoye heeft een nieuwe roman uit: 'Het derde huwelijk', alweer een bijdrage tot de Great Flemish Novel waaraan hij al zijn hele schrijversleven werkt. 25 duo's mogen naar de presentatie van dit boek (klik hier om deel te nemen).

Redactie

In de Europese hoofdzetel van de nv L.A.N.O.Y.E., vierhoog in een pand aan de Broederminstraat in Antwerpen, trekt een buitenmatige wijzerplaat de aandacht. Ooit heeft ze, naar schatting in de eerste helft van de vorige eeuw, in een Franse fabriekshal gehangen, om de arbeiders in te wrijven dat een gemiddelde werkdag langer duurde dan ze dachten. Nu heeft ze geen wijzers meer, waardoor ze tijdloosheid symboliseert, een eeuwig nu waarin ons niets meer kan overkomen, en waarin ons ook niets meer te wachten staat. Toen ik nog meedraaide in het nachtleven, trof ik regelmatig figuren aan de bar die ooit anderhalve maand wijsbegeerte hadden gestudeerd, alvorens de bandencentrale van hun vader over te nemen. Die zeiden me omstreeks vier uur 's ochtends, nadat ik te kennen had gegeven dat ik naar huis wilde, dat tijd niet bestond, en hooguit een verzinsel van de mens was, toen die op een blauwe maandag in een dip zat. Als je in die tijd voldoende alcohol en erger bevatte, voelde je je door die onzin getroost, en je bestelde nog een rondje, dat je morgen, of ten laatste overmorgen, zou vereffenen. Tijd bestond wel degelijk, maar je had toen nog coulante barmeiden.

undefined

Genoeg sfeerschepping - ik word er g.v.d. ook niet beter van. De schrijver Tom Lanoye heeft een nieuwe roman uit: 'Het derde huwelijk', alweer een bijdrage tot de Great Flemish Novel waaraan hij al zijn hele schrijversleven werkt. In dat boek, dat zich in het moeizaam multiculturele Vlaanderen afspeelt, minuscuul gehucht van de global village, staat een schijnhuwelijk centraal, en voor de rest is het één grote sterfscène van Maarten Seebregs, een doodzieke homoseksuele mopperkont van heb ik jou daar. Het is een melodrama, maar dan in de betekenis die de briljante Rainer Werner Fassbinder aan dat genre heeft gegeven.

Aangezien Tom Lanoye op en top een professional is, zal het onderwerp van 'Het derde huwelijk' hem wel niet toevallig aangewaaid zijn. Ik vraag hem bij wijze van aanhef naar de katalysator van zijn nieuwe roman.

TOM LANOYE « Iets dat me begin jaren tachtig echt is overkomen. Ik kreeg een telefoontje van iemand die ik niet kende; die man stelde mij voor een schijnhuwelijk aan te gaan met zijn zwarte vriendin. Tegen betaling. Ik heb neen gezegd. Helaas (lacht). Anders had mijn autobiografie er heel wat spannender uitgezien. 'Waarom ík?', vroeg ik - de gebruikelijke divavraag. En die man antwoordde letterlijk: 'Wie staat daarvoor klaar in de illegaliteit? Wapenhandelaren? Mensenhandelaren? Drugsdealers?' Daar wou hij liever niets mee te maken hebben. Hij zocht het slag crapuul waarvan hij zeker kon zijn dat het met hun poten van z'n wijf zou afblijven.»

Meer in Humo 3443

Alles moet weg!

25 duo's mogen naar de presentatie van 'Het derde huwelijk' van Tom Lanoye, op zaterdag 9 september om 17 u. in Amuz (Kammenstraat 81, Antwerpen). Andrea Croonenberghs presenteert, Angélique Willkie (ex-Zap Mama) zingt, Simon Lenski (DAUU) begeleidt, Tom Van Dyck overhandigt het eerste exemplaar, en Tom Lanoye leest voor. Elk duo krijgt een exemplaar van 'Het derde huwelijk' cadeau. Meedoen: rubriek Wedstrijden.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234