null Beeld

'Het eerste kwartaal': gewezen Electrabel-baas Sophie Dutordoir in schort tussen de olijven

Vanavond komt een vreemde eend voorbijgezwommen in de hoofdzakelijk met onervaren twintigers bevolkte bijt van ‘Het eerste kwartaal’: Sophie Dutordoir, 54 jaar, tot 1 januari 2014 nog één van de machtigste vrouwen van het land.

''Ik wist van tevoren dat ik hiermee niet mijn boterham zou verdienen zoals ik dat deed bij Electrabel.'' Sophie Dutordoir

Het verhaal is ruim twee jaar na dato nog altijd even opmerkelijk: Dutordoir stopte als CEO van Electrabel – in één tijd door sloeg ze een aanbod af om Johnny ‘Pak de poen’ Thijs op te volgen als hoofdkaas van Bpost – om haar grote droom te verwezenlijken: een eigen winkeltje met Italiaanse delicatessen. Poppeia, Stationsplein 2 te Overijse: daar kunt u van dinsdag tot en met zaterdag de gewezen Electrabel-baas in schort tussen de olijven, de prosciutto’s en de aceto balsamico’s zien oprijzen.

Sophie Dutordoir «Mensen die mij niet goed kennen, snappen vaak niet dat iemand zo’n job verlaat om iets als dit te beginnen. Ik heb begrip voor mensen die dat niet begrijpen, maar ik trek me er niets van aan.

»Je moet weten: ik ben nooit een typisch meisje geweest, aangezien ik ben opgegroeid met vier broers. Mijn vader heb ik vroeg verloren, en dus moesten de kinderen van het gezin al op jonge leeftijd zelf de handen uit de mouwen steken om wat zakgeld te verdienen – ik maakte boeketten in bloemenwinkels en werkte in de plaatselijke kroegen. ’t Was toen al mijn grote droom om ooit een cafeetje te beginnen: alle mensen die mij uit die tijd kennen, zullen dat beamen. En die grote droom heb ik met Poppeia waargemaakt. Enfin, ’t is eigenlijk een veredeld cafeetje: een delicatessenzaak, waar men ook iets kan komen eten of drinken.»

HUMO Hoe gaat het nu met de zaak, twee jaar na de opening?

Dutordoir «Dat hangt af van wat u met die vraag bedoelt. Ik wist van tevoren dat ik hiermee niet mijn boterham zou verdienen zoals ik dat deed bij Electrabel, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik wilde in Overijse een plek creëren waar de mensen graag zouden vertoeven. En in die zin gaat het zeer goed: Poppeia is een gezellige ontmoetingsplaats voor vooral rijpere mensen, die hier komen om een koffie, of een glas prosecco of rode wijn te drinken, of om iets te eten. Ik heb een zeer trouw clientèle, dat voor 99 procent bestaat uit mensen van hier. En die 1 procent, dat zijn mensen die ik ken van mijn verleden bij Electrabel en Fluxys, en ook enkele politici.»

HUMO Wel een administratieve nachtmerrie hè, een eigen zaak opstarten?

Dutordoir «O, enorm! Voor mij is het dan nog enigszins doenbaar, omdat ik mij hier echt op kan focussen. Maar als je jong bent en nog aan kinderen moet beginnen, en eventueel een huis wil bouwen, en je krijgt er dan nog al die administratieve rommel bij: dan moet je toch van zéér hard hout gemaakt zijn om het nog te kunnen bolwerken. Ik vind dat jammer: ze zouden jonge mensen moeten aanmoedigen om de stap naar een eigen zaak te zetten; niet afschrikken.»

HUMO Vanwaar eigenlijk de naam Poppeia?

Dutordoir «Welja, we hadden het ook ‘Il Sogno’, ‘Il Bagno’ of ‘Il Paradiso’ kunnen noemen, maar mijn man en ik wilden een wat originelere naam. En dus hebben we onze zaak genoemd naar een opera van Monteverdi, ‘L’Incoronazione di Poppea’, over Poppea Sabina, de tweede vrouw van Nero. Die opera hebben mijn man en ik gezien in 1990, waarna we hebben beslist om samen door het leven te gaan. We hebben bij de naam Poppea nog een ‘i’ gelapt, en voilà.»

HUMO ‘Een vrouw die alle menselijke eigenschappen bezat, behalve goedheid,’ schreef Tacitus over Poppea Sabina.

Dutordoir «Euh... ja, maar dat heeft zéker niets met deze zaak te maken. Dit is een plek van gulheid, vriendelijkheid en gastvrijheid.»

HUMO Bedankt voor het gesprek.

Dutordoir «Hebt u genoeg? Dan ga ik meteen ophangen: mijn winkeltje moet over een halfuur open, en ik moet nog beginnen met koken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234