null Beeld

Het eerste seizoen van 'Topdokters', met o.m. neurochirurg Guido Dua

Er zijn wel meer jobs met een nauwelijks te dragen verantwoordelijkheid die vaak een ongezonde portie stress met zich meebrengen – je zal maar een tatoeëerder met dyslexie zijn – maar in iemands hoofd of hart zitten peuteren met vlijmscherp materiaal?

Katrien Verschoren

Wij krijgen trillende handjes als we er nog maar aan denken, maar daar hebben de tien topdokters uit de gelijknamige nieuwe realityreeks op VIER gelukkig niet mee te kampen. Het team dat eerder al ‘De rechtbank’ maakte, gunt u nu een blik in de hoofden van het kruim van de medische wereld én letterlijk in dat van enkele patiënten. Meer bepaald die van dokter Guido Dua, hoofd van de dienst neurochirurgie in ZNA Middelheim. Zou hij veel hebben moeten opofferen om de top te bereiken?

Dua «Eerst en vooral moet ik toegeven dat ik het niet zo begrepen heb op die titel ‘Topdokters’. Als er iets ‘top’ te noemen valt, dan is het wel mijn team – voorwaar een topteam. Nu, als chirurg moet je natuurlijk wel een hoge tol betalen: je voedt je kinderen niet helemaal op en je verwaarloost je echtgenote. Er zijn echt heel veel echtscheidingen bij neurochirurgen, ik heb het geluk dat ik daaraan ontsnapt ben. Mijn dochter heeft me weleens op mijn afwezigheid gewezen. Het was na examens die ze niet goed had gedaan, een paar jaar geleden, en haar uitleg was: ‘Ja, jij was er niet, hè!’ Ze had gelijk en dat deed pijn. Aan de andere kant: het was ook chantage pur sang, en dat heb ik haar toch ook wel fijntjes duidelijk gemaakt (lacht).»

HUMO Met een scalpel in iemands hersenen zitten, lijkt me niet voor iedereen weggelegd.

Dua «Uiteraard niet, je moet in de eerste plaats ongelooflijk stabiel zijn, psychologisch dan. Mensen in opleiding moeten vaak toch eerst een jaar meedraaien om te kijken of ze wel uit het goede hout zijn gesneden. Het is geen cowboychirurgie, hè. Er zijn altijd wel mensen die het echt heel hard willen en denken dat het écht iets voor hen is, tot ze in de praktijk zien dat het niet allemaal rozengeur is. En dan haken ze zelf af. Ik vind van mezelf dat ik pas goed ben beginnen te opereren vanaf mijn 45ste, dan pas voelde ik mezelf ‘chirurgisch matuur’. Een chirurg evolueert natuurlijk ook door de technologie rondom hem, onze kennis breidt elke dag uit.»

HUMO Uw collega en hartchirurg dr. Hugo Vanermen stelt in de reeks dat een hart poepsimpel is vergeleken met een stel hersenen.

Dua «Inderdaad en dat is net superinteressant. Vooral bij de awake-chirurgie (waarbij de patiënt wordt geopereerd terwijl hij bij bewustzijn is,red.) is dat onvoorstelbaar, we ontdekken dan zaken waaruit blijkt dat de anatomieboeken niet juist waren. Dan gaat het wel om hersenen die niet ‘normaal’ zijn, anders moesten we niet opereren. Niemand laat zijn hoofd openleggen voor zijn plezier, natuurlijk.»

HUMO Liever niet, nee. Is er één bepaalde operatie die u altijd bij zal blijven?

Dua «Momenteel houdt een fiasco van gisteren mij bezig. Alles verliep prima tot bleek dat de patiënte niet meer kon praten en haar rechterkant verlamd was toen ze wakker werd. Ze is nu een beetje aan het recupereren, maar momenteel weten we niet wat er misgelopen kan zijn. Dus dat is de operatie die me momenteel het hardst bezighoudt.

»Als ik even dieper nadenk, herinner ik me ook nog een operatie van toen ik nog in opleiding was, het moet rond 1979 geweest zijn en het ging om een thoracotomie (openen van de borstkas, red.) bij een borstchirurg. De dame die geopereerd werd, had zo ongeveer 10 à 15 kilogram tumor in haar borstkas zitten. En die is er mooi helemaal uitgehaald. Ergens circuleert er een foto van de chirurg met die tumor in zijn handen. Dát was spektakel.»

HUMO Zoals vissers die poseren met hun vangst?

Dua «Exact, ja! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234