null Beeld

Het eiland

Canvas herhaalt vanaf vandaag de volledige twee reeksen van het fantastische 'Het eiland'. Hebben wij daar verder nog iets aan toe te voegen, tenzij misschien een overdreven enthousiast 'Cynaaaal Go Go, Go Go!'? Nee? Zonder dralen over naar ons interviewtje met Frank Focketyn dus!

Noud Jansen

Die gaf in 'Het eiland' gestalte aan Guido Pallemans, de geheel uit grijstinten opgetrokken kantoortijger die tot zijn eigen verbazing gepromoveerd wordt tot diensthoofd ('In delegeren zit het woord eren. Ik ben dan ook zeer vereerd om voor u te mogen delegeren'). Maar van welke dienst ook weer?

FRANK FOCKETYN «Oef, dat weet ik niet meer, hoor! Van de verkoop? De pr? De economische euh... balans? Nee, zeg jij het maar.»

HUMO Volgens de nog altijd bestaande website van Cynalco Medics, het bedrijf waar jullie zogezegd voor werkten, was het import/export.

FOCKETYN «Ah ja, import/export! Nu, in wezen was Guido Pallemans natuurlijk gewoon een ambtenaar, hè. Een grijze muis, die onder een aanhoudende stress gebukt ging. Daardoor was hij voortdurend op zijn ongemak, en bang om op fouten gewezen te worden - 't was een stipke zjust. En hij keek ook altijd alsof hij stront zag.»

HUMO Kun je je nog de eerste keer herinneren dat je die bril opzette, je mondhoeken omlaag trok en Guido wás?

FOCKETYN «Het was redelijk snel na 'In de gloria'. Guido Pallemans was eigenlijk een jonge versie van Willy, de man die op pensioen gaat en een feestje geeft in de kelder van het gebouw waar hij altijd gewerkt heeft, maar behalve zijn vrouw Jenny komt er niemand. Zo zijn wel meer personages uit 'Het eiland' afgeleid van figuren uit 'In de gloria'. Frankie Loosveld (rol van Wim Opbrouck, red.) bijvoorbeeld: die kwam voort uit de befaamde 'bir'-sketch.

»Daarom wisten we ook van in het begin dat het wel goed zou komen: na 'Vaneigens' en 'In de gloria' had iedereen een blind vertrouwen in Jan Eelen. En de voortekenen waren ook al goed, want 'Het eiland' werd met de grond gelijk gemaakt in kijktests van Censydiam - net als 'Vaneigens' en 'In de gloria', die later allebei erg populair zouden worden. En inderdaad: 'Het eiland' wérd een hit.»

HUMO Kon je in de hoogdagen nog onbekommerd over straat wandelen?

FOCKETYN «Ja, ik denk dat 'Het eiland' een nogal geciviliseerd publiek had. Wel grappig: mijn tweelingbroer werd er op straat wél constant over aangesproken. In het begin probeerde hij die mensen nog duidelijk te maken dat hij mij niet was, maar na een tijdje heeft hij die strijd maar opgegeven.»

HUMO Jammer dat we een uitstekend acteur zoals jij al een hele tijd niet meer in een nieuwe tv-serie zien.

FOCKETYN «Ik heb nieuws voor je: Jan Eelen is aan een nieuwe fictieserie aan het werken, en ik ga daar een rol in krijgen. Die primeur geef ik je bij wijze van beloning voor je lovende opmerking. Want daar heb ik nu eens lang op gewacht zie, op iemand die mij een fantastisch acteur vindt, en het betreurt dat ik niet meer in een tv-serie speel!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234