President Trump zwaait naar zijn aanhangers vanuit zijn zwarte SUV. Beeld Reuters
President Trump zwaait naar zijn aanhangers vanuit zijn zwarte SUV.Beeld Reuters

CoronabesmettingDonald Trump

Het ererondje langs het ziekenhuis van Donald Trump: ‘Dit is waanzin’

De Amerikaanse president Donald Trump is voor het eerst sinds zijn ziekenhuisopname weer in het openbaar verschenen. Hij stapte zondag rond 17.30 uur (lokale tijd) in een auto bij het Walter Reed-ziekenhuis en reed een rondje langs zijn aanhangers. Op beelden is te zien dat hij met een mondkapje op vanachter het raam naar buiten zwaait.

Met een maand tot de verkiezingsdag, wilde Trump ondanks zijn ziekte graag kracht uitstralen. Het uitstapje kwam de president echter wel op de nodige kritiek te staan. Critici noemden de actie ‘onverantwoord’, omdat de president nog altijd besmettelijk is. Hij zou zijn medewerkers daarmee in gevaar hebben gebracht. Bovendien gelden in de VS strikte quarantaineregels in geval van een besmetting. Agenten van de geheime dienst in de zwarte SUV waren te zien met maskers en andere beschermende kleding.

‘Dit is waanzin,’ zei dokter James P. Phillips, een behandelend arts bij Walter Reed, achteraf. ‘Elke persoon in de auto tijdens die volstrekt onnodige presidentiële ‘drive-by’ moet nu 14 dagen in quarantaine worden geplaatst. Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen doodgaan. En dat allemaal voor politiek theater,’ voegde de arts eraan toe. 

Voorzorgsmaatregelen

Een woordvoerder van het Witte Huis, Judd Deere, zei dat Trumps tripje buiten het ziekenhuis door het medische team als veilig is bestempeld’. Hij voegde eraan toe dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen, waaronder het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, om zowel Trump als medewerkers van het Witte Huis en agenten van de geheime dienst te beschermen.

Toch werden er al vóór Trumps colonne-uitje op zondag zorgen geuit door sommige agenten van de geheime dienst over de lakse houding ten opzichte van mondmaskers en het houden van afstand in het Witte Huis. De agenten, die onder meer spraken met The Associated Press, zeiden er niet veel aan te kunnen doen. Er zijn zo veel (geheime) agenten actief in de aanloop naar de verkiezingen, dat ze bij een besmetting makkelijk kunnen worden vervangen, waardoor een besmetting onder de pet gehouden kan worden, aldus de bezorgde agenten.

Trump in zijn videoboodschap. Beeld AFP
Trump in zijn videoboodschap.Beeld AFP

Videoboodschap

Vlak voordat de Amerikaanse president in de auto stapte, deelde hij in een videoboodschap op Twitter mee dat hij een ‘verrassingsbezoek’ zou brengen aan ‘de patriotten op straat’. Trump zei in de video veel geleerd te hebben over Covid-19. Niet door erover te lezen, maar door het aan den lijve te ondervinden. ‘Dit is de échte school en ik begrijp het. Het is een bijzonder interessant iets waarover ik u nog meer zal laten weten.’

Trump werd vrijdag in het ziekenhuis opgenomen nadat hij positief testte op het coronavirus en zijn gezondheid verslechterde. Zijn artsen deelden zondag mee dat als zijn toestand blijft verbeteren hij mogelijk maandag wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Trump heeft geen koorts en ademhalingsklachten meer, en zijn vitale functies zijn stabiel.  

Uren eerder meldde het medische team van Trump nog dat zijn bloedzuurstofniveau de afgelopen dagen plots tweemaal was gedaald, en dat ze hem een ​​steroïde hebben gegeven die doorgaans alleen wordt aanbevolen voor zeer zieke patiënten.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234