null Beeld

Het evangelie volgens Danny McBride: 'We lachen niet met gelovigen, wél met hypocrieten'

‘Your ability to accept me for the sinner I am, only speaks to your greatness,’ bedankt Jesse Gemstone zijn God in een gebed, waarna hij nog wat goedgelovige parochianen berooft in de naam van Jezus. Jesse (comedyveteraan Danny McBride) maakt in ‘The Righteous Gemstones’ deel uit van een familie megalomane televangelisten die het woord van God verkondigen op tv maar zonder scrupules vloeken en geld graaien achter de schermen. De fonkelnieuwe HBO-reeks, met ook John Goodman (‘The Big Lebowski’) en Adam DeVine (‘Modern Family’), is nu te zien op Play.

Redactie

Danny McBride «Een oerconservatieve christelijke familie in beeld brengen als een maffiaclan? Ik vond dat een hilarisch idee. Ik ben niet tegen religies, ik ging als kind elke week naar de kerk en mijn tante is nu een dominee. Ik lach dus niet met gelovigen, maar wél met hypocrieten. De Gemstones buiten religie uit voor hun eigenbelang en handelen helemaal niet in lijn met het geloof dat zij verkondigen.»

– Pater familias Eli Gemstone gelooft in de oude aanpak en regeert met ijzeren hand over zijn gezin. Het belet eerstgeborene Jesse niet om elke avond te zwelgen in drugs en vrouwen. De Gemstones zijn een stelletje onbenullen, maar toch is het moeilijk om niet voor hen te duimen.

McBride «Jesse is een idioot en een boef. Hij is zeer geprivilegieerd: hij zwemt in het geld en hoeft daar nauwelijks iets voor te doen. Maar dit is niet het leven dat hij heeft gekozen, zijn ouders hebben het gekozen voor hem. Hij worstelt met onzekerheden waar iedereen zich in kan herkennen. Ik wil niet dat de familie wordt verguisd of bejubeld. De wereld kan wel wat meer empathie gebruiken. We zijn allemaal gebroken, we doen allemaal gewoon ons best, en we lijken veel meer op elkaar dan we zelf beseffen.»

– Dit is niet de eerste klootzak die jij neerzet.

McBride (lacht) «Dat klopt. Ik speel graag personages die je normaal gezien niet in de hoofdrol ziet, omdat ze anders denken of een andere morele standaard hebben. Is het nu ‘Eastbound & Down’ of ‘Vice Principals’, de karakters die ik neerzet zijn complex en fascinerend. Als je start met ongewone personages, verval je minder snel in clichés.

»We starten ‘The Righteous Gemstones’ vanuit de blik van Jesse: we leren hoe hij omgaat met een groep gemaskerde criminelen die hem chanteren. Daarna komen de perspectieven van de andere personages aan bod: die van de jonge, sullige zoon en die van de verstandige maar wegens religieuze redenen genegeerde dochter. De chantage blijkt een symptoom van een veel groter probleem waarmee de familie worstelt. Ze zullen moeten samenwerken om te overleven. De show start als satire, maar groeit uit tot een familiedrama met een kwinkslag. Dat is net zo geweldig aan televisie: elke aflevering kun je een nieuw laagje tot het verhaal aanbrengen.»

– Praise the lord!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234