null Beeld

Het geheim van Armand en Myriam: zestig jaar getrouwd

Hij wist onmiddellijk dat zij de moeder van zijn zeven kinderen zou worden, zij moest eerst overtuigd worden. Ondertussen zijn Armand (84) en Myriam (79) bijna zestig jaar getrouwd en al even lang verliefd. Hun geheim: ‘Over alles praten en veel lachen, maar af en toe ook stevig bekvechten.’

jana antonissen

'Af en toe goed ruziemaken'

Armand «We zaten allebei bij de Chiro van Wommelgem, maar zoals overal in die tijd werden jongens en meisjes van elkaar gescheiden. Ik was bevriend met de broer van Myriams hoofdleidster en die had al verschillende keren opgeschept over haar. Toen ik Myriam voor het eerst voorbij zag fietsen, was ik meteen verkocht. Ze beantwoordde volledig aan mijn ideaalbeeld: lange, wapperende haren, korte kousjes en aan haar bagagerek twee vlaggetjes: eentje van de Chiro en eentje met de Vlaamse leeuw op. Ik was toen erg gelovig en Vlaamsgezind.

»Ik was ervan overtuigd dat zij de best mogelijke moeder voor mijn kinderen zou zijn, en ik heb meteen de verkering verbroken die ik op dat moment met een ander meisje had.»

Myriam «Armand overweldigde mij nogal. Ik was amper 18. Een relatie? Daar was ik absoluut niet mee bezig.»

Armand «Ik moest van haar wachten tot Christus Koning (Chirofeest op het einde van het kerkelijk jaar, red.). Maar zo lang heeft het niet geduurd. Ik had haar om een fotootje voor in mijn portefeuille gevraagd en toen ze dat kwam brengen, heb ik haar gekust.»

Twee jaar later trouwen ze. Armand is niet langer tevreden met zijn job als bankbediende, hij wil een betere toekomst voor hem en zijn vrouw. Myriam stelt voor om naar Congo te vertrekken.

Armand «Eerst verklaarde ik haar voor gek, maar ze hield voet bij stuk. Mijn vrouw is behalve avontuurlijk ook erg praktisch ingesteld. Problemen bestaan niet in haar ogen: alles kan opgelost worden.

»We hebben het daar lange tijd prima naar onze zin gehad. Ik werkte als gezondheidsbeambte, ik ging van dorpje naar dorpje om patiënten op te sporen, en Myriam hielp met de administratie. In vier jaar tijd hebben we drie kinderen gekregen, en dat terwijl Myriam eerder nog tranen met tuiten had gehuild omdat ze dacht dat ze onvruchtbaar was! (lacht)»

Myriam «Allee, schatteke, dat moet je toch allemaal niet vertellen. Wist ik veel! Voorlichting werd in die tijd niet gegeven, zeker niet in de brousse. Ik herinner me nog dat ik aan een zuster gevraagd had hoe ik zou weten dat het kind klaar was om geboren te worden. ‘Je zult het wel merken,’ luidde haar antwoord. Daar moest ik het mee doen (lacht). Van voorbehoedsmiddelen was al helemaal geen sprake. En verder was daar weinig te doen, als je begrijpt wat ik bedoel (lacht).»

Wanneer Congo onafhankelijk wordt, zitten ze aanvankelijk relatief veilig, vlak bij de grens met Angola. Maar als de sfeer gaandeweg grimmiger wordt, besluiten ze terug te keren. In België volgen er nog vier kinderen. Myriam blijft voortaan thuis: de zorg voor een huishouden met zeven kinderen is een voltijdse bezigheid die ze met plezier op zich neemt.

Armand «Myriam is enorm toegewijd. Ze was er altijd voor de kinderen. Ik kon vroeger nogal opgeslorpt worden door mijn werk. Ik zat destijds in de uitzendarbeid, een heel nieuwe sector waarin er van alles te ontdekken viel. Thuis was ik niet altijd mentaal beschikbaar, dat spijt me nu wel.»

undefined

'Ik wist dat Armand er altijd zou zijn als ik hem nodig had. Ik voel me nog steeds heel veilig bij hem'

Myriam «De kinderen durfden daar weleens van te profiteren. Als ze iets wilden, vroegen ze het aan papa wanneer hij net van zijn werk kwam: dan zei hij altijd ‘ja’ (lacht). (Tegen haar echtgenoot) Maar ik vond jou toch een goede vader.

»Eigenlijk heb ik mij nooit ergens zorgen over hoeven te maken, omdat ik wist dat Armand er altijd zou zijn als ik hem nodig had. Ik voel me nog steeds heel veilig bij hem.»

Door de hartelijke toon waarop Myriam en Armand over hun relatie spreken, zou je haast geloven dat het vanzelfsprekend is dat ze na zes decennia nog steeds verliefd zijn. Maar ze hebben voortdurend aan hun relatie gewerkt.

Myriam «Ik geloof dat wij veel bewuster leven dan de meeste mensen. We praten over alles met elkaar. Dat we zo open zijn over onze gevoelens, hebben we grotendeels te danken aan Marriage Encounter (een christelijke organisatie die communicatietherapie voor koppels aanbiedt, red.). Ik had nooit veel problemen om mijn gevoelens te delen, maar Armand was nogal een binnenvetter. Daar is hij erg in veranderd.»

Armand «Myriam is sterker dan ik op emotioneel vlak, en ik ben wat rationeler. Zij kan nogal goedgelovig zijn, en dan moet ik haar terug met beide benen op de grond zetten.»

Myriam «Een relatie draait om geven en nemen. Af en toe moet je toegeven, maar je mag jezelf niet verliezen. Dat geeft soms conflicten, ja. Toen Armand met pensioen ging, had ik het even moeilijk. Niet alleen was hij plots de hele tijd thuis, hij kwam ook ongevraagd in mijn potten en pannen gluren (lacht). Maar ik wist dat ik mij moest aanpassen, dus dat heb ik gedaan. Ik zeg altijd: eens goed ruziemaken helpt om de lucht te doen opklaren.»

Armand «Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk, maar aan opgeven heb ik nooit gedacht. We hebben elkaar trouw beloofd tot de dood ons scheidt, en een belofte is een belofte.»

Myriam «Vandaag hoor ik mensen die op het punt staan te trouwen, zeggen: ‘We zullen wel zien, je weet nooit of de liefde blijft duren.’ Dat vind ik triest.»

Armand «De liefde wordt juist beter met het ouder worden, je wordt minder egoïstisch. Het draait meer om het geluk van de ander, niet meer zozeer dat van jezelf. Al mijn aandacht gaat vandaag naar mijn vrouw. Fantastisch, toch?»

Myriam «Het gaat zelfs zover dat ik het er soms moeilijk mee heb. Hij zegt niet meer wat hij zelf wil, maar wat hij denkt dat ík wil (lacht).»

Rond de gezegende leeftijd van 80 is ook de dood geen taboe-onderwerp meer. Rustig bereiden Armand en Myriam zich voor op het einde. Als het even kan, zouden ze graag samen gaan, maar bang zijn ze niet.

Myriam «We hebben een ontzettend mooi leven samen gehad.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234