null Beeld Kamagurka
Beeld Kamagurka

Het geheim van de zonnecrème: ‘Laat een tube nooit in de zon liggen’

Met zonnig weer in het vooruitzicht werd de afgelopen weken in twijfelachtige kringen – die van Dries Van Langenhove – geroepen dat zonnecrème nutteloos is. Nochtans is er voldoende reden om te smeren, want het aantal huidkankers in België is op twintig jaar tijd verviervoudigd.

Sam Ooghe

An GOOSSENS (emeritus professor dermatologie, KU Leuven) «In het zonlicht dat op onze huid valt, zitten uv-stralen. Die beschadigen onze cellen, wat leidt tot huidveroudering en huidkanker. Zonnecrème bevat beschermende filters die het zonlicht weerkaatsen of absorberen. Smeren is dus noodzakelijk, alle wetenschappers zijn het daarover eens. Ik denk wel dat we onze mentaliteit moeten aanpassen: zonnecrème is belangrijk, maar lang in de zon liggen is nóóit een goed idee. Zoek de komende weken dus voldoende schaduw op en draag beschermende kledij.»

HUMO Kan zonnecrème schadelijk zijn?

GOOSSENS «Heel wat zonnecrèmes worden onzuiver als ze lang in de zon liggen en daarna een winter in de kast. De stoffen erin kunnen dan gevaarlijk worden voor je gezondheid. Respecteer ook altijd de vervaldatum.»

HUMO Zijn crèmes altijd veilig als ze correct worden gebruikt?

GOOSSENS «Er zijn twee soorten zonnefilters: minerale en chemische. De chemische kunnen nadelige effecten hebben op onze gezondheid. Ze komen soms in onze bloedbaan terecht.

»Voor kinderen zijn chemische zonnefilters nog delicater, omdat zij in verhouding meer huidoppervlak hebben voor hun lichaamsgewicht. Als je kinderen insmeert, krijgen ze dus veel grotere concentraties in hun bloed. Ik raad mijn kleinkinderen aan om alleen minerale filters te gebruiken.»

HUMO Vervuilen we ook de planeet met chemische crème?

GOOSSENS «Ja. Als we zwemmen of douchen, komen de chemische filters in onze rivieren en oceanen terecht. Sommige van die stoffen dragen bij tot het bleken van de koraalriffen. Maar laat dat geen oproep zijn om je zonnecrème weg te gooien, wél om te kiezen voor producten die goed zijn voor jouw gezondheid en die van de planeet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234