null Beeld

'Het geheime leven van 5-jarigen' op VTM

Koters, na acht uur ’s avonds horen en zien we ze het liefst zo min mogelijk. Voor acht uur ’s avonds ook niet per se, maar zo’n uitspraak levert je al snel het etiket ‘kindonvriendelijk’ op. En dat proberen we nog steeds van ons af te schudden sinds die ene keer dat we nadrukkelijk niet met een mop van ons achterneefje moesten lachen, waarop het grut het op een ontroostbaar bleiten zette. ‘Omdat het dan herfst is’ is ook gewoon een stinker van een clou, kereltje!

mke

Om maar te zeggen dat we niet meteen het type zijn van wie het hart al week wordt als het een paar koddige kleuters in het vizier krijgt. ‘Het geheime leven van 5-jarigen’ moest dus meer te bieden hebben dan dat, wilde het ons boeien. Het uitgangspunt leek anders veelbelovend: zet een bende koters van vijf jaar, een leeftijd waarop het vernislaagje beschaving normaal gezien nog niet helemààl verhard is, samen en kijk wat er gebeurt. Na twee afleveringen bleek die premisse alvast iets te veelbelovend. De tien kinderen werden maar zelden aan hun lot overgelaten, veel vaker was een kleuterbegeleidster binnen veilig handbereik, mocht er een knietje opengevallen worden of een hardnekkige snottebel moeten weggeveegd. Ons geen probleem hoor, als we willen zien hoe een bende kleine kinderen elkaar in de haren vliegt, zappen we wel naar ‘Villa Politica’. Maar die strakke regie had wel als kwalijk gevolg dat er de eerste twintig minuten van ‘Het geheime leven’ maar bitter weinig spannends te beleven viel.

De kinderen werden – in naam der wetenschap – opgedeeld volgens hun sekse en gevraagd om ter snelst een blokkenhuis te bouwen. De makers hadden vast gehoopt dat dit tot de ultieme battle of the sexes zou leiden, maar het resultaat leek nog het meest op wat we aanschouwen als we voorbij de speelplaats hier om de hoek wandelen. Fijn om even bij stil te staan, maar niets om onze kostbare avonduren aan op te offeren. Ook de deskundige commentaar van kinderpsychologen Binu Singh en Peter Adriaenssens leverde niet bepaald wereldschokkende inzichten op. Toen de jongens onderling moesten uitmaken wie van hen de titel van kapitein mocht dragen en daar niet meteen uitgeraakten, haalde Singh peilsnel de term ‘haantjesgedrag’ boven. ‘Typisch voor jongens’, zei ze ook nog. Nee, om de grote gendervooroordelen te bevechten waren Singh en Adriaenssens niet gekomen.

‘Het geheime leven’ viel pas in zijn plooi toen de kleuters voor het eerst alleen in een klas, ontdaan van tekenborden, barbies en ander speelgoed, werden gedropt. De hamvraag: hoe gaan de kleintjes zich bezighouden zonder externe prikkels, met enkel hun eigen fantasie als redmiddel tegen de verveling? Het antwoord: een slagveld alsof een voltallige krantenredactie zonder wifiverbinding zou vallen – maar dan met iets minder bittere tranen en wanhopig geweeklaag. Niet dat de chaos compleet was, maar voor het eerst zagen we iets dat zweemde naar een interessant experiment, iets dat ons – de grote-mensen-wereld die zweert bij dat kostbare laagje beschaving – een spiegel kon voorhouden. Nemen we ook nog mee uit de tweede aflevering, bij monde van Peter Adriaenssens: ‘Teleurstellingen zijn goed voor kinderen, daar leren ze veel uit.’ Kijk, beginnen wij ooit al met een veel geruster hart aan onze eigen kweek.


Quote

‘Hun hersentjes hebben nu de grootte van een gehaktbroodje van een halve kilo.’ De Hannibal Lecter in Peter Adriaenssens laat even van zich horen.


Tweet

Op Twitter gingen de eierstokken wél duchtig aan het dansen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234