null Beeld

'Het gezin': binnengluren in de Vlaamse huiskamer

Na een succesvol eerste seizoen van ‘Het gezin’ op Eén lieten zes nieuwe gezinnen hun leven maandenlang ‘Big Brother’-gewijs registreren via camera’s in hun huis en wagen. Kom voor het voyeurisme en blijf voor de maar al te herkenbare mensen die gefilmd worden op bijzondere momenten in hun leven.

Joshua Migneau

'Ben ik echt zó bazig?'

Stefaan Ledeganck (eindredacteur) «Op Facebook en Instagram creëren we een opgeblonken versie van ons leven, waarbij we alleen de mooiste momenten tonen. ‘Het gezin’ toont het leven zoals het écht is en we het zelden zien op tv: rauw, ongefilterd. Elk gezin is bijzonder, maar toch lijken ze op elkaar. Het raakt me om dit seizoen opnieuw te merken dat we, ondanks onze verschillen, eigenlijk allemaal dezelfde problemen hebben.»

HUMO Welke gezinnen zullen we in dit tweede seizoen leren kennen?

Ledeganck «We volgen zes gezinnen in plaats van de acht uit het eerste seizoen: dat houdt het helder. Bij Johan en Ria in Molenbeek is het altijd kermis. De verjaardag van hun kat is al voldoende reden om een feest te geven: vlaggen, toeters, taart, ... Liesbet is een alleenstaande moeder met twee dochters en vier pleegkinderen. Tijdens de opnames geeft ze ook nog onderdak aan een vluchteling. Ze heeft plaats in haar hart voor iedereen, maar tegelijk botst het af en toe hevig met haar oudste dochter.

»We mochten ook Amina volgen, een alleenstaande moeder met Marokkaanse roots. Het was moeilijk om een moslimgezin te vinden: een hoofddoek hoeft in principe niet thuis gedragen te worden, maar als je constant gefilmd wordt, is dat lastiger. Amina en haar drie dochters zagen het toch zitten. Binnen dat kleine gezin wordt het geloof op zeer verschillende manieren beleefd: Amina is vrijgevochten, haar oudste dochter is diepgelovig en haar jongste twijfelt nog. Ik heb van hen het meeste bijgeleerd.»

HUMO Hebben jullie ook iets veranderd aan de succesformule van het eerste seizoen?

Ledeganck «In het vorige seizoen hebben we vooral geregistreerd: we gaven een beetje info via een voice-over en lieten de beelden verder voor zich spreken. Ditmaal hebben we de gezinnen na de opnames naar hun scènes laten kijken en hun reacties hebben we in het eindresultaat gemonteerd. Ze worden zo geconfronteerd met zichzelf: ze kijken als een buitenstaander naar hun eigen gezin. Velen waren geschrokken: ‘Ben ik echt zó bazig?’ Het leverde vaak ook iets moois op. Liesbet en haar dochter waren tijdens het filmen bijvoorbeeld vaak hard tegen elkaar. Maar na één van hun ruzies heeft de dochter een gesprek met een vriendin en daarin zegt ze alleen maar positieve dingen over haar moeder. Het deed ze allebei deugd om dat te zien.»

HUMO Hoe gaat het nog met Noémie, het meisje dat in seizoen één vergeefs op een longtransplantatie wachtte?

Ledeganck «We zijn Noémie beginnen te volgen op de dag dat ze op de actieve wachtlijst is gezet. De inschatting toen was dat ze binnen het jaar goed nieuws zou krijgen. We zijn nu bijna drie jaar verder en Noémie is nog steeds aan het wachten. Ze start in september haar studies journalistiek. We hebben als team zo met haar meegeleefd dat iedereen hier hoopt dat het bevrijdende telefoontje nu snel zal komen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234