null Beeld

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal: de winnaars

Maar liefst 58 deelnemers uit Vlaanderen en Nederland namen gisteren deel aan het negentiende Groot Dictee der Nederlandse Taal, onder wie een dertigtal prominenten. Luc Panis, een advocaat uit Dilbeek, maakte de minste fouten - slechts 8 - en werd dus de winnaar. Onder de prominenten won Hendrik Vos, docent Europese Politiek aan de Universiteit Gent, met 19 fouten.

Het Groot Dictee, dat dit jaar werd opgesteld door Kristien Hemmerechts - zij zorgt als eerste Vlaming én eerste vrouw voor een dubbele primeur - was uiterst moeilijk: de 58 deelnemers maakten samen maar liefst 1945 fouten, een gemiddelde van 33,5 per kop. De negentien prominente Hollanders maakte samen 904 fouten, de tien bekende Vlamingen 339.

De top 3 onder de bekende Vlamingen:

1. Hendrik Vos: 19 fouten
2. Rob Heirbaut: 21 fouten
3. Eva Brems: 23 fouten

Het Groot Dictee van Kristien Hemmerechts:

Hartenpijn

Nadat ik jarenlang zielenknijpers had geconsulteerd voor een aandoening die in negentiende-eeuwse traktaten als spleen wordt omschreven, besloot ik mijn heil niet langer in antidepressiva te zoeken. Ik zocht een Mariaheiligdom waar ook steilorige vroegeenentwintigste-eeuwse niet-gelovigen zich konden neervlijen om de genezing af te smeken van levercirrose, ontstoken bronchiën, X-benen of een acuut accres van genitale wratten.

Op advies van Chaucer, Groot-Brittanniës meest gelauwerde laatmiddeleeuwse dichter, plande ik mijn pelgrimstocht in april, de uitgelezen maand om naar een bedevaartsoord te trekken, of dat nu ligt in mediterraan of Saharaans gebied. Als fan van Hugo Claus' Oostakkerse gedichten lokte mij het Oost-Vlaamse Oostakker met zijn neogotische OnzeLieve-Vrouwekerk, al spelen de pennenvruchten van onze betreurde bard veelal in een rabelaisachtig sodom en gomorra.

Ik hing een schapuliermedaille om, speldde wat blingbling op mijn revers, leerde het Onzevader uit mijn hoofd, boekte overnachtingen in een x-aantal lowbudgetkloosters en sloot me aan bij een colonne ultradevote adellijke pelgrims.

Hoewel ik me had voorgenomen alleen bij het ecclesiastische en eschatologische stil te staan, bezweek ik voor de seduisante elixers, de eau des carmes en de geuzelambiek die rooms-katholieke monniken 's avonds serveerden. Overdag bestreed ik gênante katers en werd mijn queeste nu ook door een pernicieuze zondelast bezwaard, zodat ik rozenhoedjes mompelend voortsjokte naar mijn eindbestemming, die als een eldorado almaar exclusiever werd. Kon een jozefshuwelijk me verlichten, wilde ik weten van een getonsureerde benedictijnerabt, waarop hij me in zijn gebronsde armen sloot en mijn larmoyante weltschmerz godzijdank eindelijk voorgoed vervloot.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234