null Beeld

Het Groot Dictee der Nederlandse taal

Terwijl u na uw drukke dagtaak gewoon voor zoutzak kon gaan spelen, doken Eva Brems, Randall Casaer, Annelien Coorevits, Rob Heirbaut, Rachida Lamrabet, Sven Pichal, Bart Chabot, Arnold Karskens, Bram Peper en de andere deelnemers aan 'Het groot dictee der Nederlandse taal' de afgelopen weken iedere avond met hun neus in het Groene Boekje. Vanavond dienen zij namelijk de door ex-jurylid Kristien Hemmerechts geschreven tekst fawtloos te reproduceren - inzet: een vulpen en een lintje van de taalpolitie. Zukzes! Pardon: succes!

Kristoff Tilkin

KRISTIEN HEMMERECHTS «Ik ben in het verleden vaak gepolst als deelnemer, maar ik ben niet zo'n geweldige speller, en een schrijver wordt daar - meer dan een politicus of miss België - toch op afgerekend. Tijdens het schrijven reken ik vooral op de spellingchecker van mijn tekstverwerker: wat een uitvinding! Soms zoek ik iets op in Van Dale om te weten waarom dat programma me verbeterd heeft. Maar kom: 't is niet omdat je perfect kunt spellen dat je ook boeken kunt schrijven hè.»

''Kwansuis gekwetterde zotteklap''

HUMO Je geeft ook les in creatief schrijven: spellen je studenten minder goed dan pakweg tien jaar geleden?

HEMMERECHTS «Moeilijk te zeggen, al schrik ik soms wel van de creativiteit van met name de Nederlanders: die schrijven wel eens grensverleggende dingen als 'hij luisterd'. Maar er zijn genoeg lamentabele spellers die toch uitstekende teksten afleveren. Ik maak hen hoogstens subtiel duidelijk dat ze er een beetje beter op moeten letten, zeker als ze hun schrijfsels later aan de straatstenen kwijt moeten.»

HUMO Over de tekst van het Groot Dictee mag je uiteraard niks lossen, maar hoe ben je eraan begonnen?

HEMMERECHTS «Eerst heb ik een thema vastgelegd, en toen ben ik daarrond zoveel mogelijk instinkers gaan verzamelen, in Van Dale en op het internet. Die lijst heb ik vervolgens in elkaar gepuzzeld tot een vlotte tekst, wat véél makkelijk gezegd dan gedaan is.»

HUMO Geen spijt dat Bettina Geysen niet mag meedoen van de VRT-top? Wie zal zich nu aangesproken moeten voelen door de 'consciëntieus gekalligrafeerde maar krankjorume onkostennota's', 'feeërieke en luxueuze esbattementen' en 'kwansuis gekwetterde zotteklap' in je tekst?

HEMMERECHTS (lacht) «Ik herinner me niet dat die erin stonden.»

HUMO Soit. Beetje tevreden over je doortocht in 'Iets met boeken', vorige zondag?

HEMMERECHTS «Toch wel. Ik hou niet van programma's waarvan het scenario vooraf grotendeels vastligt, want dan voel ik me net een aapje dat zijn kunstjes moet vertonen. Als je bij Mark Uytterhoeven op bezoek kwam en je antwoordde iets anders dan hij verwacht had, kon je uit zijn glazige blik afleiden dat hij dat fragment er in gedachten al aan het uitmonteren was (lacht). In 'Iets met boeken' kreeg ik in het begin nog volop de wind van voren van Ilja Leonard Pfeiffer - én van Leon Verdonschot: ook behoorlijk macho hoor, die gast. Ik dacht zelfs: 'Ben ik híér mijn kot voor uitgekomen?' Maar aan het slot was Ilja het roerend met me eens: zéér leuk.»

HUMO Nog één ding: dik tien jaar geleden kon je het woord 'rock-'n-roll' niet foutloos spellen toen Humo je erom vroeg. En nu?

HEMMERECHTS «Euh, 'rock 'n-roll'?»

HUMO Sorry, alwéér gebuisd.

HEMMERECHTS «Miljaar: blijkbaar heb ik er in mijn leven veel te weinig van (lacht).»

nps- Het groot dictee

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234