null Beeld

Het groot dictee der Nederlandse taal

Haal de vlijtigste leerling in uzelf uit de kast, want vanavond wordt vanuit de Eerste Kamer op het Haagse Binnenhof opnieuw Het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden. Gerrit Komrij schreef de tekst, bekende Nederlanders en Vlamingen nemen het op tegen dertig spelfanaten uit beide landen, en Philip Freriks en Martine Tanghe zorgen traditiegetrouw voor de presentatie. Wij vroegen aan het boegbeeld van de nieuwsdienst of we voor deze twintigste editie extra vuurwerk mogen verwachten.

go

MARTINE TANGHE «Het wordt een speciale uitzending, ja, omdat alle prominente gasten al eens eerder hebben deelgenomen. Een vreugdevol herexamen. Het was wel niet evident om mensen te vinden die bereid zijn om nog eens mee te doen: of ze kunnen zich moeilijk een hele dag vrijmaken, of ze zijn bang om af te gaan. Jammer, vind ik, het is toch maar een spel.»

HUMO Het belang van spelling neemt af, zeker bij de sms'ende jongerengeneratie. Vindt u dat jammer?

TANGHE «Ik ben geen taalpurist en geen fanatiek speller, maar ik betreur die evolutie wel. En denk niet dat alleen jongeren minder goed spellen: ik krijg dagelijks teksten met spelfouten onder mijn neus. Ik heb begrip voor een foutje tegen de regels over koppel- of deeltekens, dat moet ik zelf ook wel eens opzoeken, maar dt-fouten, bijvoorbeeld, vind ik vreselijk. Dat leer je toch al in de lagere school? Het lijkt me te gemakkelijk om het onderwijs de schuld te geven, al vermoed ik ook daar te veel nonchalance. Spelling is toch een kwestie van er aandacht voor te wíllen hebben, en daar zit het grote probleem.»

HUMO Was u vroeger goed in spelling?

TANGHE «Ja, eigenlijk wel. Ik was enorm geïnteresseerd in taal. Als kind speelde ik schooltje met mijn poppen: ik was de juf, en zij waren de leerlingen die een opstel moesten schrijven. Ik schreef er voor elke pop één, en later beoordeelde ik ze zelf. Goed voor uren plezier.»

HUMO De jongste jaren maakt u ook uitstapjes naast 'Het journaal'. Zijn 'Het Groot Dictee' en 'Volt' voor u hobby's in de marge, of kunt u zich voorstellen dat u 'Het journaal' ooit helemaal loslaat om andere programma's te presenteren?

TANGHE «Die keuze stelt zich voorlopig niet, maar ik zou 'Het journaal' niet willen missen. Ik vind het een hele fijne job, en ik ben blij dat ik het nog altijd mag doen. Hopelijk nog vele jaren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234