null Beeld

'Het huis' is weer thuis: 'Je zult je mening over Theo Francken moeten herzien'

Na twee seizoenen onder de Zuid-Afrikaanse zon zoekt Eric Goens opnieuw de oude en vertrouwde grijze ellende op om over Leven, Liefde & Lijden te praten met een keur aan prominente gasten: vaarwel ‘Die huis’, welkom terug ‘Het huis’.

Noud Jansen

Eric Goens «Ik ben naar België teruggekeerd om dezelfde reden waarom ik twee jaar geleden naar Zuid-Afrika ben vertrokken: mijns inziens is het van cruciaal belang dat mijn gasten in een huis terechtkomen dat ze niet kennen.»

HUMO Waarom heb je dan niet voor een geheel nieuw huis gekozen?

Goens «Dat was praktisch gezien moeilijk haalbaar. Maar pas op: in het huis waarnaar ik nu terugkeer, is lang niet alles hetzelfde meer als twee jaar geleden. Mijn gasten zullen zich aanvankelijk wat onwennig voelen, wat deel uitmaakt van het hele concept van het programma: ik pluk mensen een dag lang weg uit de ratrace, zodat ze helemaal aan mij zijn overgeleverd.»

HUMO Blikvangers van dit vijfde seizoen zijn Theo Francken, Niels Destadsbader en – in de eerste aflevering – James Cooke.

Goens «Die aflevering is onwaarschijnlijk mooi geworden, vintage ‘Het huis’.»

HUMO Achter wiens veren heb je het langst gezeten?

Goens «Theo Francken. Vijf jaar lang heb ik hem op geregelde tijdstippen proberen te overhalen, omdat ik hem een intrigerende figuur vind: ’t is iemand die altijd in de vuurlijn staat, en van wie we allemaal het idee hebben dat hij op z’n zachtst gezegd een tough cookie is. Ik vraag me dan af: wie is die mens écht? Want het kan toch niet zijn dat hij elk uur iemand tussen zijn boterham legt? Ik ben er zeker van dat je na het zien van die aflevering zult moeten toegeven dat schijn kan bedriegen. Theo Francken doet bijvoorbeeld twee uitspraken die hij nooit eerder gedaan heeft, en die ik ook helemaal niet verwacht had.»

HUMO Waarom heeft hij nu wel toegezegd, na zo lang de boot te hebben afgehouden?

Goens «‘Om van uw gezaag af te zijn,’ was zijn antwoord – ik laat in het midden of dat de waarheid is. Ik vermoed dat het er iets mee te maken heeft dat zijn partijgenote Zuhal Demir vorig jaar in ‘Die huis’ heeft gezeten: mensen die al eens zijn langsgekomen zorgen altijd voor de beste reclame.

»De voorbije jaren heb ik een hobbelig parcours gereden met Theo Francken, inclusief serieuze aanvaringen op zijn favoriete medium Twitter. Bovendien heb ik jarenlang op de zwarte lijst van Bart De Wever gestaan, wegens een niet in goede aarde gevallen artikel in Humo, zeven jaar geleden, over de afgesprongen onderhandelingen tussen de PS en de N-VA. Om maar te zeggen: we zijn niet bepaald al polonaise dansend het huis binnengewandeld. Eerlijk: ik was bang dat het niet goed zou komen. Maar achteraf gezien ben ik zéér blij met hoe alles is verlopen. Benieuwd wat hij er op Twitter over te zeggen zal hebben.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234