null Beeld

'Het Huis' met Eric Goens: 'Fuck, hoe héét die mens ook weer?'

‘Het huis’, ronde twee: in dezelfde geheime villa-met- zwembad-en-lelijk-rood-polyesterkonijn als het vorige seizoen zal de doortastende Eric Goens andermaal een rist Bekende Vlamingen tot allerhande ‘Confidenties in Toscane’-achtige euh, confidenties trachten te bewegen.

In willekeurige volgorde zijn dat: Pascale Naessens, Stan Van Samang, Tom Waes, Natalia, Sven Nys, Rudi Vranckx, Marleen Merckx, Philippe Geubels en – ‘Ik heb over iedereen lang moeten doen, maar over hem toch het langst’ – Erik Van Looy.

HUMO Het verbaast me dat uitgerekend Erik Van Looy zo lastig te overtuigen was.

Eric Goens «Hoezo?»

HUMO Ik ging ervan uit dat het een kwestie van ‘voor wat, hoort wat’ was. Jij zit vanaf 1 december toch in ‘De slimste mens ter wereld’?

Goens «Klopt. Maar een kwestie van ‘voor wat, hoort wat’ is het pas later geworden.

»Kijk, ik koester een bijna existentiële angst om aan ‘De slimste mens’ mee te doen. Ik ben 47, en ik merk dat mijn geheugen niet meer is wat het ooit was, vooral wat namen betreft. Onlangs kwam in ‘De slimste mens’ de volledige Vlaamse regering in Spongebob-gedaante voorbij, en hoewel ik die mensen allemaal ken – het merendeel heb ik zelfs geïnterviewd – kon ik niet meer op de naam van Jo Vandeurzen komen: ‘Fuck, hoe héét die mens ook weer?’ Ik mag er niet aan denken dat het me overkomt terwijl er zo’n slordige 1,2 miljoen mensen toekijken.

»Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ik heb de boot altijd afgehouden, totdat Erik me na héél veel vijven en zessen liet weten dat hij het niet zag zitten om aan ‘Het huis’ mee te doen. Toen heb ik hem truc-van-de-foor-gewijs het volgende voor de voeten geworpen: ‘Zeg Erik, ik hoor net van Eén dat je lijstje voor ‘De slimste mens’ nog niet rond is.’ Hoefde ik voor de rest niks meer aan toe te voegen (lacht luid).»

HUMO Toen ik Erik Van Looy een tijdje terug interviewde over ‘De premier’ wilde hij het in geen geval over zijn echtscheiding hebben. Hoe zat dat bij jou?

Goens «Ik ga nog niet te veel verklappen, maar ik zal je wel dit zeggen: het is een zeer, zéér opmerkelijke aflevering geworden. Steve De Coninck-De Boeck, adjunct-netmanager bij Eén, heeft me opgebeld nadat-ie ’m had gezien, en ik citeer ’m letterlijk: ‘Ik ben sprakeloos.’ Wat je er ook van zult vinden: je zult hoe dan ook een portret te zien krijgen dat afwijkt van de gangbare manier waarop Erik zich doorgaans profileert.»

HUMO Je maakt me benieuwd.

Goens «Ik besef dat ik mijn programma nu wel heel schaamteloos aan het verkopen ben, maar het ís nu eenmaal zo. Meer zelfs: ik ben van mening dat het dit seizoen niks dan ijzersterke afleveringen zijn. We openen met Sven Nys, maar het had net zo goed Stan Van Samang, Natalia of Erik Van Looy kunnen zijn.»

HUMO Dit nog: is dat potsierlijke rode polyesterkonijn op het terras van jou of van de huiseigenaar?

Goens «Je weet dat je nu één van de grootste levende kunstenaars in Vlaanderen beledigt?»

HUMO Met name?

Goens «Euh, goeie vraag. Ik zou het moeten weten, want hij komt net als ik uit Koksijde. Doeme toch, hoe heet hij ook weer. Zie je, dát is nu de reden waarom ik nooit aan ‘De slimste mens’ heb willen deelnemen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234