null Beeld

'Het huis' op Eén

Zullen we maar meteen met de deur in - haha! – huis vallen? De eerste aflevering van ‘Het huis’ was altijd gemoedelijk, vaak vertederend, maar zelden prangend of noodzakelijk.

Tom Raes

'Het huis’, daar waakt Eric Goens: de stem achter ‘Kroost’, de j’accuse in ‘Karen & De Coster’, en nu levensgezel van eenieder die het aandurft om een etmaal lang in zijn woonst te verblijven. Luc Appermont was de eerste die geblinddoekt meegenomen werd door Goens om 24 uur lang door te brengen onder zijn alziend oog, en dat van zijn camera’s. Appermont hield het vol, zoals het programmaconcept voorschreef, en dus zijn we verheugd u hier geen kond te moeten doen van een steekpartij die een vroegtijdig einde betekende van de eerste aflevering.

Integendeel, Gemütlichkeit was bijna een uur lang dirigent: we kregen beelden van Appermont en Goens aan de maaltijd, Appermont die zwijgend door het ruime huis struinde, Appermont die door de tuin wandelde, en — één keer hielden we de adem in — Appermont die tijdens het voeren van de pony’s in z’n tengels gebeten werd door zo’n beest. Maar geen erg: even later werd er alweer taart aangesneden – trouwens de enige keer dat Goens écht diep sneed in z’n gesprekken met Appermont. Gemütlichkeit. Maar wel zonder falen mooi in beeld gebracht.

Goens is, voor alle duidelijkheid, wel een rasinterviewer. Hij is de man die in ‘Kroost’ de sluimerende Tihange in Niels Albert tot z’n gescheurde kern wist te herleiden, en hij wist ook bij Appermont telkens al welk antwoord in de lucht hing nog voor hij z’n vraag gesteld had. Stilte doet soms meer dan woorden, ook bij wie de vragen stelt, en Goens is een gretige verloskundige – zelfs nog iets gretiger als de bevalling moeilijk belooft te worden. Alleen werden bij Appermont nooit echt de scalpels gewet. Elke voorzichtige poging – ‘aan dat lijf is toch gewerkt, Luc?’ – werd vlotjes weggewuifd – ‘Ik zwem elke dag’ — en vervolgens meteen weer vergeten. Aan het eind van ‘Het huis’ werd Appermont voor z’n vertrek een kamer ingestuurd die tot ‘biechtkamer’ was omgedoopt, en die als enige doel had om een oude zonde te ontlokken aan wie erin plaatsnam. Appermont kwam ervan af door droogjes aan te geven dat hij geen zonden had, en mocht ongeschonden het huis verlaten.

Het leeuwendeel van de aflevering kwam te liggen op de relatie tussen Appermont en Bart Kaëll: een entente die al lang van mond tot mond overgeleverd werd, maar die sinds nog niet zo heel lang ook openlijk voer is voor de gespecialiseerde pers. Kaëll maakte halfweg deze aflevering ook zijn opwachting in ‘Het huis’, waarop het grootste deel van de 24 uur opging aan plaagstootjes tussen beide heren en vertederende momenten aan het kampvuur, met Goens steevast ergens flou in de achtergrond. Alweer: erg mooi en met kunde vastgelegd. Maar je wist niet altijd of ontboezemingen over het dagelijkse leven ten huize Appermont-Kaëll – ‘de Luc kan lastig worden als hij honger heeft’ – zo’n opsluiting van 24 uur wel rechtvaardigden.

Misschien is dat wel de grootste verwezenlijking van ‘Het huis’, dachten we na afloop: dat het erin slaagt zulke onderwerpen uit de wereld van de glanzende pagina’s en de ditto koppen weg te trekken, en dat het gesprekken over die onderwerpen zo in één klap ook eerlijker maakt. Een andere gedachte die we na afloop niet konden wegdenken: in de volgende aflevering krijgt Goens Marieke Vervoort over de vloer gerold. Onze kop eraf als de Gemütlichkeit dan niet zal moeten plaatsmaken voor bittere ernst, en dat we dan pas echt zullen zien wat ‘Het huis’, euh, in huis heeft.


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234