null Beeld

Het huis van vertrouwen: de hoofdredacteuren over de hervorming van de VRT

Een herorganisatie van de VRT-top, een eengemaakte nieuwsdienst, het huis van vertrouwen, de VRT ondergaat een grondige verbouwing. Kris Hoflack en Wim Willems over de hervormingen.

Redactie

De buurt van de Reyerslaan is een slagveld van weggewaaide pannen, losgerukte verkeerspalen en rondtollende vuilniszakken. Over Brussel raast een storm met orkaankracht. Boven de gierende wind klinkt het onafgebroken geloei van brandweersirenes. Na een onzekere rit vinden we beschutting in het VRT-gebouw. Hier ademt alles stilte, rust en vrede. Het is tien uur 's ochtends, op de verdieping van de tv-nieuwsdienst moet de dag zich nog op gang trekken. Niets verraadt dat een paar dagen geleden ook hier een stevige wind is doorgetrokken: de grondigste hervorming van de openbare omroep sinds zijn oprichting.

Le nouveau VRT wordt een volledig digitaal en crossmediaal omroepbedrijf zonder schotten tussen radio, televisie en internet. Alleen de namen van de netten blijven behouden; verder maakt tijdelijk gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe tabula rasa. De digitale revolutie wordt allereerst uitgeroepen bij de nieuwsdienst: na de federale verkiezingen van 10 juni zullen de radio-, tv- en onlineredactie gaan samenzitten in één grote multimediaredactie. De hoofdredactionele leiding van deze eengemaakte nieuwsdienst is een vijfkoppige oudereherenclub waarin ook veertigers Wim Willems (hoofdredacteur nieuwsuitzendingen) en Kris Hoflack (hoofdredacteur duiding, politieke programma's) zetelen. 'Schrijnend' en 'verontrustend', vond minister van Gelijke kansen Kathleen Van Brempt: 'Alsof er geen degelijke journalistes bij de nieuwsdienst werken.'


HUMO
Heren?

KRIS HOFLACK

« Het is een schande dat er geen enkele vrouw in de hoofdredactie zit, al begrijp ik wel waarom deze keuze gemaakt is. Leo Hellemans (vanaf nu directeur productie, red.) beseft dat de nieuwsdienst een zeer moeilijke periode ingaat, omdat de redacties van radio en televisie nog altijd behoorlijk ver van elkaar staan. Hij rekent in een eerste fase op ervaren rotten om de klus te klaren. Geloof me, Leo is absoluut geen macho.»


HUMO
Misschien gaat het wel om méér: ook het directiecomité is een mannenclub, en nog niet zo lang geleden moesten Bettina Geysen en Greet Op de Beeck plaatsmaken. Heerst er op de VRT een machistische huiscultuur?

HOFLACK


(Zucht) « Nog even geduld, alstublieft. In het directiecomité staan een paar leden dicht bij hun pensioen; het laat zich raden dat zij opgevolgd worden door bekwame vrouwen die vandaag net onder dat niveau werken. Misschien krijgt ook Jos Bouveroux (hoofdredacteur verslaggeving, red.) een vrouwelijke opvolger als hij over anderhalf jaar met pensioen gaat.»

undefined

Ergert u zich met de heren Hofflack en Willems aan 'een duidingsprogramma dat het jaar opent met vier waarzeggers' (Telefacts) of vindt u dat juist 'Koppen' te sensatiebelust is? Is het voor u allemaal één pot nat? Laat het ons weten op ons forum!

Het volledige artikel kan u lezen in Humo 3464

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234