Het jaar 2015: Wim De Vilder

'Het jaar 2015', vanavond nieuw op Eén en losjes gebaseerd op 'Vijf jaar later' van Jeroen Pauw, is een tweedelig interviewprogramma waarvoor Wim De Vilder een stel Interessante Mensen is gaan vragen om zonder handige hulplijn naar Madame Soleil te voorspellen hoe de wereld en hun eigen leven er over vijf jaar zullen uitzien.

Vanavond mogen Goedele Liekens, Wouter Vandenhaute, Jacques Rogge en de grote Jef Vermassen zich aan een onderbouwd pronostiekje wagen; overmorgen zijn Marleen Temmerman, Alexander De Croo, Rudi Vranckx en monseigneur Léonard aan de beurt.

Wim De Vilder «Ik presenteer 'Het journaal' inmiddels al tien jaar, en met heel veel plezier, maar ik hunkerde er al een tijdje naar om eens een langer interview te doen. Afgelopen voorjaar kreeg ik het idee voor 'Het jaar 2015', en ik vond Wim Van Waesberghe, eindredacteur van 'Koppen' en 'Reyers laat', meteen bereid om eraan mee te werken.

»De bedoeling is om in 2015 alle acht de interviewees opnieuw te interviewen en te kijken of hun voorspellingen zijn uitgekomen. Want we zenden niet alles uit: een deel van de banden blijft vijf jaar lang achter slot en grendel, in de kast achter het bureau van hoofdredacteur Kris Hoflack, waarvan maar een paar mensen de sleutel hebben.»


HUMO Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zomaar aan zo'n programma wil meewerken: het risico bestaat dat je er over vijf jaar helemaal naast blijkt te hebben gezeten.

De Vilder «'t Is niet onze intentie om de interviewees over vijf jaar echt af te rekenen op de uitspraken die ze nu doen, maar ik was toch enigszins verbaasd dat alle acht de personen die op ons lijstje stonden meteen toezegden.

»Ook Jacques Rogge en Wouter Vandenhaute, die toch niet zo vaak interviews geven. Vandenhaute ben ik in de gebouwen van Woestijnvis gaan interviewen: bloednerveus was ik, want het was het eerste interview van de acht. Ik heb 'm nog gevraagd waar hij over vijf jaar met Humo hoopt te staan, maar wat dat betreft liet hij niet al te zeer in zijn kaarten kijken.»


HUMO Hoe is het interview met monseigneur Léonard verlopen?

De Vilder «Da's het enige interview dat ik nog moet doen. 't Zal me benieuwen.»


HUMO Weet hij dat jij homo bent?

De Vilder «Geen idee, echt niet. Ik ga hem wel vragen wat precies zijn bedoeling is met die controversiële uitspraken van hem, want je ziet toch dat meer en meer mensen zich van de Kerk afkeren. Maar misschien is dat wel precies de richting die hij uit wil: een kleinere Kerk, met enkel nog zeer overtuigde volgelingen. Ik ben zelf niet gelovig, maar dat boeit me wel.»


HUMO Mag ik nog even naar jouw eigen pronostiek vragen voor 2015?

De Vilder «Als ik het bij dit land mag houden: volgens mij zou het wel eens kunnen dat het Marshallplan om de Waalse economie erbovenop te helpen zó goed werkt dat in 2015 de PS de splitsing van het land vraagt. En verder hoop ik dat de VRT tegen 2015 zoveel centen heeft dat ze weer allerlei wilde plannen kan opvatten.»


HUMO Plannen waar jij in betrokken wordt?

De Vilder «Niet noodzakelijk - ik ben zeer tevreden met mijn baan als nieuwsanker. Ik hoop wel niet dat ze ooit starten met een ochtendjournaal, en dat ze mij daar dan voor vragen.»


HUMO Geen ochtendmens?

De Vilder «Een late ochtendmens.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234