null Beeld

Het jaar van de yoga-rage: knielen met Murielle Scherre en Erika Van Tielen

De ster van yoga was al langer rijzende, maar schoot in 2016 pas écht goed omhoog: van airplane pose tot zonnegroet, van fancy meditatiestudio tot yoga in de bedrijfskantine: iedereen aan de yoga! ‘Op elk moment van de dag kun je me in een vreemde houding aantreffen.’

'Yoga dwingt je je vooroordelen opzij te zetten'

Wie nog van een hype spreekt, loopt hopeloos achter: het gaat hier om een globale epidemie. Zelfs in die mate dat India, de bakermat van de yogafilosofie, het hoog tijd vond om iedereen eraan te herinneren dat zij éérst waren. Met succes, want sinds 1 december erkent Unesco yoga officieel als ‘immaterieel cultureel erfgoed’ van India.

Humo rolde zijn matje uit bij twee enthousiaste yogi’s: Erika Van Tielen, de presentatrice die zich op Instagram al eens in een acrobatische pose laat betrappen, en Murielle Scherre, de lingerieontwerpster achter La Fille d’O.

Murielle Scherre «Veel mensen schrikken als ik zeg dat ik aan yoga doe: blijkbaar past dat niet bij mijn stoere imago. Onlangs werd ik gebeld met de vraag of ik ambassadrice van Cara-pils wilde worden – terwijl ik sinds m’n 20ste geen druppel alcohol meer aangeraakt heb (lacht). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hou ik er een heel gezonde levensstijl op na, en daar hoort ook yoga bij.»

HUMO Zijn jullie al lang gebeten door de yogamicrobe?

Erika Van Tielen «Ik ben er nu toch al een jaar of acht mee bezig. Ik heb altijd veel aan sport gedaan: lopen, tennis, jiujitsu... Het ging me bij yoga ook niet per se om de zweverige, meditatieve kant ervan, maar wel om de sportieve uitdaging. Mijn eerste en nog altijd favoriete yogalerares komt uit de fitnesswereld, en die pittige achtergrond schemert nog altijd door in haar yogalessen. Na de eerste keer ging ik naar huis met een gevoel dat ik nog bij geen enkele andere sport had ervaren: ik kon het niet goed benoemen, maar het was behoorlijk verslavend.»

undefined

null Beeld

Scherre «Als tiener heb ik intensief aan ballet en paardrijden gedaan, waardoor ik een sterk lijf had opgebouwd. Alleen was dat de laatste jaren een beetje in verval geraakt. Ik wou dus opnieuw aan sport doen, maar het moest iets zijn dat ik ook gewoon in mijn woonkamer kon doen. Zo ben ik dus bij yoga uitgekomen.

»Ik ben ook bewust naar een actieve yogavorm op zoek gegaan, want in fysieke inspanning vind ik veel meer rust dan in meditatie. Maar je hebt natuurlijk duizenden soorten yoga, en de eerste les die ik – op goed geluk – volgde, was echt verschrikkelijk. Het draaide alléén maar om meditatie. Anderhalf uur heb ik daar op de grond gelegen: ‘Begin bij je voeten, wat voel je daar precies?’ Eer die lerares bij onze enkels was aanbeland, had ik het al helemaal gehad (lacht). Via vinyasa yoga (een vloeiende yogastijl, red.) ben ik dan uiteindelijk bij iyengar uitgekomen, waarbij je intensieve houdingen moet aannemen. Een gouden tip dus voor wie eraan wil beginnen: ga op zoek naar een yogavorm die bij jou past, want er zijn er heel veel verschillende.»

HUMO Hebben jullie je als sportivo’s ooit aan bikramyoga gewaagd, de BV-hype bij uitstek?

Van Tielen «Nee, zo dicht op elkaar zitten zweten zegt me weinig.»

Scherre «Mij ook niet. Ik ga graag naar de sauna en ik hou van yoga, maar om die twee nu te combineren... Het lijkt me ook onhygiënisch: in zo’n warme, zweterige omgeving aan je ademhaling gaan zitten werken.»

HUMO Yoga-puristen – zoals Herman Seymus, de voorzitter van de Nederlandstalige yogafederatie – fronsen nochtans ook de wenkbrauwen bij de fitness-yogahybrides die jullie beoefenen. Die zouden nog maar weinig te maken hebben met het oorspronkelijke doel van yoga: innerlijke rust.

Van Tielen «Je kunt je inderdaad afvragen of yoga wel in een fitnessclub thuishoort. Maar als het om een gediplomeerde leraar gaat, wat maakt het dan uit of die lesgeeft in de fitness of in een ‘echte’ yogaschool? Als iets een commercieel product wordt, zoals dat nu in ijltempo met yoga gebeurt, laait die discussie altijd op: blijft het nog wel dicht genoeg bij de basis? Terwijl je ook gewoon blij kunt zijn dat die eeuwenoude filosofie nu zoveel mensen aanspreekt. Trouwens, wie echt door yoga begeesterd raakt, gaat zich vanzelf meer verdiepen in de filosofie erachter. Maar zelfs zonder die achtergrond is het toch alleen maar goed dat mensen door yoga meer bewegen en beter leren ademen?»

Scherre «Het is wel zo dat yoga enorm gecommercialiseerd wordt en niet elke ‘leraar’ even onderlegd is: het volstaat soms al om een boeddhabeeldje in je zaal te zetten of ‘yogithee’ aan te bieden om de verlichting te kunnen prediken.»

HUMO En toch: al die dames in dure sportkledij die aan yoga doen om hun figuur te behouden – ergens wringt dat toch?

Van Tielen «Ach, als iemand er graag tiptop uitziet tijdens de yogales, dan mag dat toch? Ik denk dat het bij yoga gewoon wat meer kwaad bloed zet omdat die hedendaagse reflex zo botst met de oeroude filosofie. Yoga draait om terug naar de basis gaan, en jezelf leren kennen en aanvaarden zoals je bent: dat botst een beetje met een peperduur yogamatje of een exclusieve outfit. Maar het hoeft er heus geen afbreuk aan te doen.»


Op z’n hondjes

HUMO Kan iedereen aan yoga doen?

Van Tielen «Zeker! In een goede yogales kunnen beginners en gevorderden perfect naast elkaar staan. Het draait totaal niet om competitie: het gaat erom je eigen lichaam beter te leren kennen, niet dat van een ander. Al sta je in het begin misschien weleens te kijken: ‘Wow, die kan zich al in lotushouding wringen!’»

Scherre «Het maakt ook niet uit wat voor lichaam je hebt: groot of klein, gespierd of mollig. Iemand met een afgetraind lijf kan er totaal niets van bakken op de yogamat, terwijl iemand van wie je eerst denkt ‘Wat kom jij hier in godsnaam doen?’, dan plots de strafste poses aanneemt. Ik volg een paar bekende yogi’s op Instagram, en dat zijn vaak vrouwen met, euh, serieuze billen, die toch een enorme elegantie uitstralen. Da’s het leuke aan yoga: het dwingt je om je vooroordelen opzij te zetten.»

HUMO Hoe vaak rollen jullie je yogamatje uit?

Scherre «Dat varieert. Als ik aan het werk ben, en het loopt niet zo goed, gebeurt het soms dat ik snel even op mijn hoofd ga staan. Nog zo’n voordeel van yoga: ik ken geen enkele andere sport die zo makkelijk je dagplanning binnensluipt. Je kunt niet even vijf minuten gaan paardrijden, hè, of een minuutje tennissen. Terwijl je zelfs aan yoga kunt doen terwijl je staat aan te schuiven, of op het vliegtuig zit.»

Van Tielen «Dat doe ik ook: even wat stretchen terwijl ik ergens sta te wachten. Verder heb ik ook geen vast yogaritme, al hoort het sowieso bij mijn ochtendritueel. Zonder enkele zonnegroeten of downward facing dogs (yogahouding op handen en voeten, red.) wordt mijn lichaam gewoon niet wakker. En als ik lang achter mijn computer moet zitten, pauzeer ik ook geregeld om een paar poses of asana’s aan te nemen om mijn spieren te ontspannen. Mijn huisgenoten zijn er ondertussen al aan gewend geraakt dat ze me op elk moment van de dag in een vreemde houding kunnen aantreffen (lacht).»

HUMO Doen jullie kinderen weleens mee?

Scherre «O ja, zodra mijn dochtertje me mijn matje ziet nemen, is ze daar. Veel van die yogaposes zijn ook letterlijk kinderspel: al spelend komen kinderen er vanzelf bij uit.»

HUMO Murielle, jij liet je net ontvallen dat meditatieve yoga niets voor jou is. Waarom niet?

Scherre «Ik vind het moeilijk om te zeggen: (knipt met vingers) nú ga ik even rustig zijn. Bij mij is kalmte eerder een neveneffect van geluk. Als je me zou dwingen om een uur lang te blijven zitten zonder een vin te verroeren, kun je me daarna sowieso afvoeren naar de psychiatrie.»

HUMO Waar vind je dan wel rust?

Scherre «Voor mij is de beste remedie: naar het huis van mijn vader gaan, buiten de stad. Daar kun je ten minste de horizon nog zien! Het is persoonlijk, natuurlijk, maar voor mij werkt dat veel beter dan in een overvolle yogastudio te gaan zitten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Murielle Scherre: 'Veel mannen kijken neer op yoga. Ze zijn nu eenmaal een beetje trager in die dingen.'

HUMO Heb jij de geneugten van meditatie wel al ontdekt, Erika?

Van Tielen «Ik kan me er geen uren aan overgeven zoals een boeddhistische monnik, maar het proberen vind ik ook al leerrijk. Ik krijg mijn mentale knop niet makkelijk om, dus de pure gedachteloosheid bereik ik zelden. Maar ook ‘gewone’ yoga kan helpen om je hoofd leeg te maken. Zeker bij vinyasa of ashtanga yoga moet je de hele tijd rekening houden met het ritme van je ademhaling. Als ik daarmee bezig ben, kan ik plots na een halfuur beseffen: ‘Hey, ik heb een tijdje alleen maar aan ademen en aan de juiste poses gedacht.’ (Glimlacht) Heel bevrijdend.»

HUMO Zouden jullie zeggen dat yoga jullie leven veranderd heeft?

Van Tielen «Niet veranderd, wél beïnvloed. Ik kan veel beter ‘voelen’, ben me ook meer bewust van wat ik kan en niet kan.»

undefined

'Als het niet zo goed loopt, ga ik soms snel even op m'n hoofd staan'

HUMO Jij hebt je ook in zwangerschapsyoga verdiept, Erika. Kan yoga echt helpen om fysieke pijn te verbijten?

Van Tielen «Yoga kan op zich geen pijn verdrijven, maar je leert pijn wel makkelijker aanvoelen en zoveel mogelijk weg te ademen, door heel letterlijk te ademen naar waar het pijn doet of niet goed voelt. Veel mensen drukken pijn gewoon weg, omdat ze het niet meer gewend zijn om naar hun lichaam te luisteren.»

Scherre «Precies, in plaats van die pijn te lokaliseren en aan te pakken, grijpen ze naar de pijnstillers. Op mijn 18de heb ik een auto-ongeluk gehad, waardoor mijn nekwervels verplaatst zijn. Daardoor is het nu permanent file op weg naar mijn hoofd: de positieve energie raakt gewoon niet meer waar ze moet zijn. Gelukkig heb ik een goede osteopaat én doe ik aan yoga: daar heb ik geleerd dat elke mens een fysiek en een astraal lichaam heeft, die moeten samenvallen wil je je in balans voelen. Dat klinkt misschien zweverig, maar ik geloof daar heel erg in. Ik kan bijvoorbeeld perfect voorspellen wanneer ik ziek zal worden. Dan laat ik voortdurend dingen vallen en loop ik overal tegenaan – een teken dat mijn twee lichamen niet meer samenvallen. Yoga kan me dan helpen om ze weer op één lijn te krijgen.»

HUMO Kan yoga ook mentale miserie op een afstand houden?

Van Tielen «Zeker. Want verdriet kan zich soms echt vastzetten op mijn lichaam. Eigenlijk is dat logisch, dat emoties zich ook lichamelijk laten voelen, maar tegenwoordig staan we daar niet meer bij stil.Veel yogahoudingen zijn onder te brengen onder ‘heupopeners’ of ‘borstopeners’. Die namen zeggen het helemaal: door bepaalde oefeningen kun je je heupen – waar emoties zich vaak vastzetten – soepeler maken. Andere leren je je borst open te zetten, waardoor je hart letterlijk en figuurlijk meer open gaat staan.»

Scherre «Ik ben heel gevoelig voor indrukken van buitenaf: als mensen rondom me verdrietig zijn, ben ik bijvoorbeeld geneigd om dat verdriet over te nemen. Maar als ik aan yoga doe, wordt het schild tussen mijn hoofd en de buitenwereld veel sterker.»

Van Tielen «Een vriendin van me heeft een tijdje terug heel plots haar partner verloren. In het immense verdriet dat daarop volgde, heeft ze vaak gemediteerd: het hielp haar die donkere gedachten van een afstand te bekijken en te erkennen.»

HUMO Jullie liefde voor yoga kadert in een bredere gezonde levensstijl: jullie zijn allebei ook overtuigd vegetariër.

Scherre «Ik zou het ook maar raar vinden om tijdens de yogalessen heel bewust met mijn lichaam bezig te zijn, en het daarbuiten te verwaarlozen. (Somt op) Ik rook niet, ik drink niet, ik gebruik geen drugs – zelfs nauwelijks pijnstillers – en ik eet nooit vis of vlees. De filosofie van yoga stopt niet als ik van mijn matje stap.»

Van Tielen «Ik vind het ook belangrijk om mijn eigen lijf goed te kennen. Als vegetariër ben ik bewust bezig met wat ik eet. Niet dat ik daarom mee ben met al die voedingshypes, zoals glutenvrij eten, maar ik probeer wel te achterhalen wat voor soort voedsel mijn lichaam bevalt. Daarvoor moet je goed naar je lijf leren luisteren.»


Groeten en pompen

HUMO Past de yogatrend van de afgelopen tijd niet in het groeiende verlangen van veel mensen om ‘terug naar de basis te gaan’, zoals dat dan heet?

Scherre «Zeker, het is een reactie op het moderne, jachtige ritme van vandaag, waarbij we alleen maar in ons voorhoofd leven. Veel mensen zijn dat beu, en snakken naar een authentiekere levensstijl.»

Van Tielen «Dat is ook de kern van yoga: stevig op de grond staan en contact maken met Moeder Aarde. Essentieel, maar in ons dagelijkse leven gaan we er vaak aan voorbij.»

Scherre «Vroeger kreeg je in de kerk te horen hoe je je leven moest leiden: dat is nu weggevallen. We denken dat we daardoor vrijer zijn dan ooit, maar vaak hebben we geen idee wat we met al die vrijheid moeten aanvangen. Sommige mensen snakken in die ongebreidelde vrijheid opnieuw naar zingeving. Ik ben er zeker van dat yoga en mindfulness hun houvast bieden die ze vroeger in religie gezocht zouden hebben.»

undefined

null Beeld

undefined

'Erika Van Tielen: 'Yoga komt je seksleven alleen maar ten goede. Plus: je traint je bekkenbodemspieren.'

HUMO Vullen yoga en de filosofie erachter bij jullie een soort religieuze leemte?

Van Tielen «Vroeger vond ik al die dingen – ‘energie’ en ‘chakra’s’ en zo – maar quatsch, maar mettertijd ben ik één en ander meer gaan appreciëren. Niet dat ik nu plots 10 centimeter boven de grond zweef, maar ik sta er meer voor open. Thuis heb ik een paar boeken over yoga liggen, en zo nu en dan verdiep ik me in de spirituele en anatomische achtergrond. Ik heb zelfs op het punt gestaan om zo’n yoga teacher training te volgen, om me een heel jaar lang volledig in yoga onder te dompelen. Helaas paste het niet in mijn agenda. Ironisch, maar misschien komt het er nog van.»

Scherre «Ik ben vegetariër; doe aan osteopathie, yoga, pilates en acupunctuur; én ga geregeld bij een therapeut langs voor een stevige biecht. Qua religieuze compensatie kan dat vast tellen (lacht).»

HUMO De meeste yogi’s zijn vrouwen. Hoe zou het komen dat mannen zich maar zelden op een downward facing dog laten betrappen?

Scherre «Tja, mannen zijn nu eenmaal een beetje trager in die dingen (lacht). Maar het klopt wel dat veel mannen neerkijken op yoga. Mijn ex ook: hij vond het maar een zweverige bedoening. Zelf had hij het meer voor surfen, tot ik dan de oefeningen zag die hij gebruikte om zijn lichaam op te warmen: pure yoga! Alleen noemde hij dat niet zo.

»Het geitenwollensokkenimago van yoga is behoorlijk hardnekkig, zeker bij mannen. Mijn vader is daarop de uitzondering: hij is één van die hippies die yoga in de jaren 60 naar hier heeft gebracht. Ondertussen is hij 80, maar hij doet nog elke dag een paar yoga-oefeningen. Met resultaat: hij springt nog met gemak in een spagaat.»

Van Tielen «Veel van die mannen schrikken als ze toch eens een yogales volgen: zo’n zonnegroet, da’s bijna hetzelfde als pompen. Doe dat vijf keer zoals het hoort, en de meesten liggen plat – ook de mannen. Je hoeft de filosofie er niet bij te nemen: ook zonder is yoga een perfecte aanvulling op andere sporten.»

Scherre «Precies: je kan van yoga verdergaan naar chakra’s, astrale lichamen of zelfs tantrische seks, maar dat hoeft niet.»

HUMO Jullie zijn allebei drukbezette moeders. Is yoga voor jullie soms – letterlijk dan – even uitblazen te midden van al die drukte?

Scherre «Het vormt zeker een goed tegengewicht.»

Van Tielen «Ik heb yoga nodig om te ontstressen. Eigenlijk is het de perfecte me-time, omdat het zo efficiënt inspanning én ontspanning combineert. We maken soms te weinig tijd vrij voor onszelf, terwijl dat zo heilzaam is.»

HUMO Niet toevallig zou yoga ook een goede burn-outkiller zijn.

Scherre «Daar ben ik zeker van: ik moet zelf heel erg oppassen om niet in de burn-outval te trappen, want ik wil alles ook altijd maar sneller en efficiënter afhandelen. Eigenlijk is het belachelijk: vandaag betalen we iemand om samen met ons een uur lang aan niets te gaan zitten denken.»

Van Tielen «Een burn-out komt er eigenlijk op neer dat je te streng bent voor jezelf, of dat je jezelf voorbijrent. Terwijl yoga je net dwingt om stil te staan bij jezelf, en bij wat je nu echt wil in het leven. Wat maakt mij echt gelukkig en wat niet – en kan ik dus skippen. ’t Is geen toeval dat sommige bedrijven een beroep doen op yogaleraars om hun werknemers te laten ontspannen.»

HUMO Om op een vrolijke noot te eindigen: naar verluidt zou yoga ook bevorderlijk zijn voor ons seksleven. Kunnen jullie dat beamen?

Scherre (grijnst) «Natuurlijk, waarom denk je dat zoveel vrouwen aan yoga doen?»

Van Tielen «’t Is alleszins zo dat je veel bewuster met je lijf omgaat, wat de seks natuurlijk alleen maar ten goede komt. Plus: je traint je bekkenbodemspieren, wat ook zéér bruikbaar is in bed.»

Scherre «Seks is het ultieme feestmoment om lichaamsenergie uit te wisselen met iemand anders. Als je dan een gezond, gebalanceerd lichaam hebt, wordt het feestje alléén maar leuker.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234