Het Jaar van Het Nieuws

Eén dag na de VRT komt ook vtm met een jaaroverzicht. Vanuit Peking en New York kijkt chef de rédaction Stef Wauters terug op 2008, dat bij de VRT nog tot 'het jaar van de val' werd gebombardeerd. Bij vtm houden ze de moed er wél in, ook al is de helft van alle banken intussen failliet en sneuvelen overal ter wereld jobs aan de lopende band: 'Ik heb vooral véél hoopvolle dingen gezien.'


Stef Wauters «Oké, de crisis kondigt zich zwaar aan, maar een maand geleden waren we nog met zijn allen in de wolken omdat Barack Obama president was geworden. De democratie bleek krachtig genoeg om na acht jaar Bush te kiezen voor verandering. En nog wel onder het motto: 'Yes we can!' Dat getuigt toch van veel hoop, dynamiek en vertrouwen.

»En ook bij ons zijn mooie verhalen geschreven. Denk maar aan het huwelijk van Miet Smet en Wilfried Martens. In het overzicht zit een fragment van ons interview van een paar dagen na hun huwelijk. Erg mooi hoe mevrouw Smet vertelt wat voor een schone mens haar Wilfried is. En dan keert ze zich naar hem toe en fluistert: ''t Is toch waar hè poes?' Prachtig om zien hoe een minister van staat op zo'n moment weer een mens wordt. En hoe - ondanks alles, en na al die jaren - de liefde altijd overwint.»


HUMO 2008 was ook het jaar van de Olympische Spelen in Peking - waar jullie ook een deel van de presentaties hebben opgenomen.

Wauters «We waren met zijn allen toch onder de indruk van de openingsceremonie? Heel beklijvende beelden, en opnieuw een prachtig verhaal: dat van een erg gesloten land dat zich toonde aan de wereld. Ik ben net terug van Peking. Je hebt daar echt het gevoel dat je in de toekomst rondwandelt - de 21ste eeuw voltrekt zich in China, hè.»


HUMO VRT-correspondent Tom Van de Weghe mocht dat een paar weken geleden aan den lijve ondervinden toen hij een flink pak rammel kreeg van een paar overijverige ambtenaren.

Wauters «We hebben zelf ook een akkefietje gehad met de douane: toen we aankwamen werd onze camera in beslag genomen, tot de dag dat we weer vertrokken. Gelukkig hebben we ter plaatse apparatuur kunnen huren. We mogen natuurlijk niet naïef zijn: het 'open' land dat we even gezien hebben tijdens de Spelen plooit weer terug op zichzelf. De deur is weer dicht.

»Maar wat we niet wilden doen is ons jaaroverzicht ophangen aan één thema - zoals 'Het jaar van de val' bij de VRT. Want dan bestaat het risico dat je alles in het licht van dat ene thema gaat zien. Wij zetten gewoon de feiten op een rijtje en tonen dat het niet alleen maar kommer en kwel was. Al gaan we de crisis en het massale verlies van jobs heus niet verzwijgen.»


HUMO Bij de Vmma verdwijnen 28 banen. Sneuvelen er ook jobs op de nieuwsdienst?


Wauters «De vakbonden en de directie moeten nog beginnen te onderhandelen, dat is dus nog even afwachten. Nu, ik denk dat onze sector niet harder getroffen is dan andere, maar wij incasseren wel de eerste klappen. Ik vrees alleen dat we niet de laatste zullen zijn om klappen te krijgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234