null Beeld

Het jaar van Zwangere Guy: 'De rake klappen van een gevoelige rapper'

In november bracht hij een single uit die zijn naam droeg, ‘Gorik Pt. 1’, maar als hij rapt, heet Gorik van Oudheusden (30) Zwangere Guy. Die single was een bom: in de song en de bijbehorende clip vertelt hij op aangrijpende wijze hoe zijn moeder door zijn stiefvader werd mishandeld. Terwijl ‘Gorik Pt. 1’ werd grijsgedraaid, mocht Guy het gaan uitleggen op radio en televisie.

'De clip is nog braaf. Mijn ma is bijna vermoord. Ik wil de geslagen vrouw en moeder het woord geven ''

Zwangere Guy «Ik had ‘Gorik Pt. 1’ al een jaar klaarliggen, en ik wilde de single pas rond de feestdagen droppen, maar toen het koud begon te worden, dacht ik: laat ik maar eens iets kouds de wereld in sturen. Een single zonder refrein, gewoon loeihard zeggen waar het op staat. Om te bewijzen wat hiphop ook kan zijn: je breekbaar opstellen, je verleden van je afschrijven, emoties tonen op een rauwe boombapbeat.»

HUMO In de song vertel je hoe je moeder door je stiefvader in elkaar werd geslagen terwijl jij en je zusje toekeken. In de clip spat het bloed van het scherm. Je schuwt het grote gebaar niet?

Zwangere Guy «Nee, waarom wel? Wat je hoort en ziet, was mijn realiteit. Ik heb dat met mijn eigen ogen gezien. Om heel eerlijk te zijn: wat je in de clip te zien krijgt, is nog braaf. En wat mijn ma daarna heeft meegemaakt, was nog veel erger. Ze is bijna vermoord. Ik ga er trouwens nog over schrijven. In ‘Gorik Pt. 2’ zal ik in haar huid proberen te kruipen. Een oudere vrouw die in dezelfde situatie heeft gezeten als zij, heeft mij een boek van een Franse psychiater aangeraden. Die beschrijft wat er met het lichaam en de geest van een vrouw gebeurt die in zo’n situatie terechtkomt. Ik wil de geslagen vrouw en moeder het woord geven, ik ga rappen wat zij denkt. Dat kan wel een goeie mindfuck worden. Ik wil van ‘Gorik’ vier delen maken, verspreid over zeven, acht jaar. Trouwens, om de mensen gerust te stellen: op mijn nieuwe plaat, die op 1 maart verschijnt, zal het niet allemaal zware stuff zijn, hoor. Er zijn vier, vijf liedjes waarin ik in het verleden duik, een tweede deel waarop vooral gedanst mag worden, en een derde deel met modernere hiphop.»

HUMO Na ‘Gorik Pt. 1’ zag ik je plots in talkshows opduiken.

Zwangere Guy (zucht) «Ik word nu door Jan en alleman uitgenodigd om te komen spreken over huiselijk geweld, maar daar heb ik geen zin in. Ik rap, ik schrijf mijn trauma’s van mij af en dat is het. Ik wil niet in ‘De zevende dag’ gaan zitten als het niet over mijn muziek gaat. Ik ben geen therapeut of spreekbuis, ik heb geen kennis van zaken. Ik ben een muzikant.»

undefined

HUMO In ‘De afspraak’ ben je wel te zien geweest.

Zwangere Guy «Dat was op de dag dat de clip is uitgekomen. Een perfecte timing dus. Ze hebben er ook twee minuten en veertig seconden van getoond, wat heel veel is in een programma als ‘De afspraak’. En de vragen gingen over muziek. Als ze mij willen opvoeren als het gezicht van de Week van de Pedagogische Tik, dan bedank ik vriendelijk. Ik rap gewoon over mijn shit, en verder moet je van mij geen slimme praat verwachten.»

HUMO Ik neem aan dat je reacties hebt gekregen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Zwangere Guy «Drie-, vierhonderd berichten op Instagram. Via Facebook nog een stuk of honderd, en dan nog tussen de vijftig en de honderd mails. Ik heb ze allemaal beantwoord – ’t is te zeggen: ik moet er nog vijf doen.»

HUMO Hoe hebben je moeder, je zus en je stiefvader gereageerd op de song en de clip?

Zwangere Guy «Het is mijn ex-stiefpa, hè. Ik denk dat hij in den bak zit. Mijn zus heeft veel positieve reacties gekregen, en mijn moeder was ook blij, maar ik heb haar sindsdien nog niet gezien. Heb ik geen zin in.»

HUMO Naar de clip te oordelen heb je acteertalent. Ambitie in die richting?

Zwangere Guy «Ambitie niet, maar als ik een interessant scenario in handen krijg met een rol die mij op het lijf geschreven is, zou ik niet weten waarom ik nee zou zeggen. Michaël R. Roskam of Koen Mortier mogen mij altijd bellen, maar in ‘Thuis’ ga je mij niet zien. En het mag niet te veel tekst zijn, want ik kan me niet lang concentreren.»

HUMO Dat boek van Louis Paul Boon dat ik je vorige keer heb aangeraden, heb je nog niet gelezen?

Zwangere Guy «Nee, shit. Sorry!»

HUMO Je jaar was al niet slecht begonnen: je hiphopcollectief STIKSTOF heeft met ‘Overlast’ een plaat uitgebracht die overal lovend is onthaald. Of heb ik iets over het hoofd gezien?

Zwangere Guy «Nee, ik heb er zelf ook niets negatiefs over gelezen. Alleen maar mooie woorden. In beperkte kring, hè. We blijven een nichegroep, zelfs binnen de hiphop. Maar STIKSTOF heeft zijn moment gehad, dat is duidelijk. Straffe recensies, en dat heeft mij wel verrast: ‘Overlast’ is een donkere plaat, en dat op een moment dat hiphop de blingbling-discotoer opgaat.»

HUMO We live in a Pharrell world?

Zwangere Guy «Exact. Ik zeg niet dat iedereen het moet doen, maar wij durven tenminste nog commentaar te geven op wat er allemaal aan de hand is. En er is nogal wat aan de hand, hè, laten we eerlijk zijn.»

HUMO Is er voor STIKSTOF veel veranderd?

Zwangere Guy «Die indruk heb ik niet. Behalve misschien dat we een nog hechtere vriendenkliek zijn geworden. We hebben de plaat gemaakt die we wilden maken, en daarmee hebben we op zowat elk mooi festival gestaan. Voor de rest is ieder van ons nog steeds met hetzelfde bezig: Jazz is leerkracht, Joris is nog altijd gelukkig bij DHL en Paulo is zich meer en meer aan het profileren als geluidsingenieur.»

HUMO Er staan niet plots hordes gillende meisjes voor het podium?

Zwangere Guy «Toch niet dat ik mij herinner (lacht). En ze komen alleen voor Paulo. Hij is een knappe kerel, hè. Op elk optreden staan er altijd wel een paar de hele tijd ‘Paulo! Paulo!’ te roepen. Ik giet dan met veel plezier een flesje water over hen leeg (lacht). Niet omdat ik jaloers ben, maar omdat het zo storend is. Voor het eerst in acht jaar STIKSTOF hebben we trouwens allemaal een madam. En je voelt dat: er zit meer structuur in wat we doen, en we gaan vroeger naar huis (lacht).»

HUMO Was het uitverkochte concert in maart in de AB het hoogtepunt?

Zwangere Guy «Ja, samen met Rock Werchter. De AB is mijn tweede living, dus dat voelde aan als thuiskomen. Werchter was een totaal nieuwe ervaring: geen van ons was er ooit geweest, ook niet als toeschouwer. Paulo en ik hebben in de AB gewerkt. Van de bar en de keuken naar het podium: beter wordt het niet. Het eten dat ik er vroeger voor de artiesten maakte, werd nu voor mij gemaakt.»

HUMO Was het nog even goed?

Zwangere Guy «Heel lekker! Mijn vader zei altijd: ‘Als je ergens geaccepteerd wilt worden, moet je ervoor zorgen dat je overeenkomt met madame pipi, de security, het keukenpersoneel en de mensen van de kuisploeg. De rest is vervangbaar.’»

HUMO Heb je het WK voetbal gevolgd?

Zwangere Guy «De eerste match ben ik buitenshuis gaan bekijken. Ik heb zwaar ruzie gekregen en heb een kerel een paar meppen gegeven. Ik ben thuisgekomen zonder portefeuille en met een gescheurde trui en T-shirt. De andere wedstrijden heb ik dus maar wijselijk thuis gevolgd (lacht). Die derde plaats van de Belgen was best mooi, maar we hadden dat toernooi verdomme gewoon moeten winnen. Als je ziet hoe Frankrijk heeft gespeeld: dat was geen oogstrelend voetbal, hè.»

HUMO Je bent een Brusselaar in hart en nieren. Tevreden met de uitslag van de verkiezingen van 14 oktober?

Zwangere Guy «Ik ben heel blij dat Groen en Ecolo het zo goed hebben gedaan, maar ik had gehoopt dat de PS – toch de mensen die Brussel nu al dertig jaar vierkant laten draaien – wat meer de dieperik was ingegaan. Dat gezegd zijnde: ik denk niet dat ik ooit tevreden zal zijn met een verkiezingsuitslag. Er is in Brussel gewoon niemand die onze stad lijkt te kunnen leiden.»

HUMO Op wie heb jij gestemd?

Zwangere Guy «Op een vriendin van mij: Lola Dirkx van Change.Brussels (de dochter van Brassers-gitarist Willy Dirkx, red.).»

HUMO Tot slot, omdat ik weet dat je dat soort dingen verzamelt: sinds 17 september zijn er nieuwe briefjes van 100 en 200 euro in omloop. Heb jij er al één gezien?

Zwangere Guy «Ha, zijn die er al? Ik dacht dat dat pas voor binnenkort was. (lacht).»

HUMO Je hebt er minder van nodig, want ze gaan naar verluidt langer mee.

Zwangere Guy (lacht) «Top! Als ik er één tegenkom, laat ik het weten. Dan gaan we er eentje drinken.»

undefined

Zwangere Guy speelt op 28 en 29 maart in de Ancienne Belgique. Info en tickets: abconcerts.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234