null Beeld

Het jaaroverzicht 2011

Same shit, different year– al was het dit jaar misschien allemaal nog een tikje rampzaliger. Voor we 2011 definitief kunnen doorspoelen, doet de VRT in 'Het jaaroverzicht 2011' nog eens uit de doeken waarom u het met recht en reden – en onder het luidkeels brullen van 'Fuck the system' – op een hijsen mag zetten.

Wie het beschaafd wil houden, zal merken dat het jaaroverzicht compleet vernieuwd is.

''De wereld borrelt''

Björn Soenens (chef van 'Het journaal') «De ingrediënten zijn natuurlijk dezelfde – we geven een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten – maar we vatten het jaar niet meer samen in één thema. 2010 noemden we 'Een jaar in zak en as' en 2009 was 'Het jaar van de angst', maar deze keer hebben we besloten terug naar de basis te gaan. De beelden worden getoond zoals ze dag aan dag in 'Het journaal' door de nieuwsankers werden aangekondigd en door de reporters ter plaatse werden uitgediept. Terugzien hoe Martine Tanghe de revolutie op het Tahrirplein aankondigt met: 'Dit is ongezien: eindelijk heeft de bevolking haar dictator kunnen verdrijven', heeft toch een meerwaarde. Je beseft dat je historische beelden aan het bekijken bent. Waar vroeger de commentaarstem voor enige dramatiek zorgde, laten we nu de beelden voor zich spreken. Zonder conclusies en morele oordelen, en in de hoop dat de kijkers na afloop niet collectief zelfmoord willen plegen (lacht). »We werken nu ook met split screens: één scherm wordt opgedeeld in twee schermen, en even later worden dat er drie. Zo zie je bij Bart De Wevers quote: 'Je kan het paard naar het water leiden, maar ik drink liever wijn' tegelijkertijd het beeld van zijn partijgenoten die de lift instappen en het fragment waarin een auto aankomt bij het Paleis – wat toen ook allemaal tegelijk gebeurde. »En we gaan ook veel breder in de keuze van de nieuwsitems. Voor de maand januari hoppen we van de regeringscrisis over de Arabische Lente naar het einde van 'F.C. De Kampioenen'. Vroeger focusten we op de serieuze dingen, maar nu mag iets als het einde van een serie er wel in: die mix vind je namelijk ook in ons dagelijkse journaal terug.»

HUMO Als je het jaar toch in een thema zou moeten vatten, hoe zou je 2011 dan omschrijven?

Soenens «Als 'Het jaar van de grote drama’s'. Pukkelpop, Luik, de eurocrisis: 2011 was echt het grote kanteljaar. Nooit hebben we ons moeten afvragen met welk item we 'Het journaal' zouden openen, nooit hadden we meer reporters ter plaatse, en nooit heeft 'Het journaal' beter gescoord. Hoe slechter het er toegaat in de wereld, hoe meer de mensen erover willen weten. »Positief aan alle drama’s is het ontwaken van de burger: iedereen heeft nu door dat we jarenlang bedrogen werden. Overal ter wereld beginnen mensen weer bewust op straat te komen, en deze keer zijn het niet enkel de anarchisten. Ik zou het zelfs durven te vergelijken met de revolte eind jaren 60: toen zat het systeem ook vastgeroest en hadden de burgers daar ook genoeg van.»

HUMO En dat zal zich doorzetten in 2012?

Soenens «Ik denk het wel: de wereld borrelt. De recessie zorgt voor vertraging, maar als de crisis zich verder gaat uitdiepen, zullen er nóg meer mensen op straat komen. It 'll get worse before it 'll get better. Ik hoop van harte dat de wereld zich herstelt, en dat we niet teruggaan naar tijden van soepkeukens op elke straathoek. Anders blijven we op technologisch vlak vooruitgaan, terwijl we in elk ander opzicht verarmen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234