null Beeld

'Het jaaroverzicht live': Gilles De Coster

Op de radio was hij God. Met zijn scherpe en alerte geest bepaalde hij in ‘De ochtend’ (Radio 1) de politieke agenda van de dag. Toen verkaste hij naar de televisie, als bijzit in ‘De Kruitfabriek’ (VIER), en werd hij de onzichtbare man, maar nu is hij terug als voetbalinterviewer, kandidaat-‘Slimste mens’ en gastheer in ‘Het jaaroverzicht live’. Gilles De Coster is weer alomtegenwoordig.

Jan Antonissen

HUMO In Zagreb was jij de eerste die Onze Jongens te spreken kregen na hun kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Brazilië. Mooie stiel, interviewer langs de lijn: je hebt hooguit een minuut, en er staan duizenden dolle supporters in je oor te schreeuwen.

Gilles De Coster «En de voetballers hebben er geen zin in. De pers is een vervelende bijkomstigheid. Bij politici ligt dat anders: die hebben altijd wel wat te verkopen. Maar als je in de ogen van die spelers kijkt en luistert naar wat ze zeggen, heb je kans op een echt gesprek.»

HUMO Is dat de truc: in de ogen kijken?

De Coster «Voetballers zelf kijken je zelden in de ogen. Ze kijken rond, ze zouden liever elders zijn. Maar als interviewer móét je het doen, ’t is een elementaire vorm van respect.

»Ik ben wel geschrokken van de bereidwilligheid van de Rode Duivels. Eden Hazard, bijvoorbeeld, denkt oprecht na over je vragen. Heeft ook veel humor. Opmerkelijk voor een jongen die dag en nacht gepamperd wordt.»

HUMO Intussen ga je ook de finale van ‘De slimste mens’ in, maar dat is eigenlijk geen nieuws. Bij het begin van deze reeks stond jij bij Unibet al te boek als de gedoodverfde winnaar.

De Coster «Dat was ook de eerste vraag die ik van Erik Van Looy kreeg: ‘Ga jij het hier winnen dit jaar?’ Antwoord daar maar eens op als je zit te sterven van de stress.»

HUMO Stress, jij?

De Coster «Braaf zitten zwijgen, alleen antwoorden als me wat gevraagd wordt: op zulke momenten zie je dat ik stress heb. Maar het was gelukkig snel voorbij, en ik ben als derde geëindigd in de voorronde, na Prem (Radhakishun) en Lisa (Smolders).»

HUMO Je ging er bij je zevende deelname uit, nadat je over het trefwoord ‘Oedipus’ niks wist te verzinnen. Onder ons: heb je je met opzet laten uitschakelen?

De Coster «Ik was moe, tevreden dat ik al zo ver was geraakt, en dan gebeurt zoiets: kortsluiting in je hersenen en je zegt ‘Stop’ op een vraag waarop je in principe minstens twee antwoorden moet kunnen geven. Maar opzettelijk? Nee. Nooit. Welke strategie zou daarachter schuilgaan?»

HUMO Het aantal draaidagen beperken omdat je een nieuw tv-programma aan het voorbereiden bent.

De Coster «Prem heeft me intussen ook ingehaald: daardoor moet ik een dag eerder aan de finale beginnen. Een extra draaidag, dus. Nee, als het een strategie zou zijn, dan is het een foute. Prem is voor mij de te kloppen man.»

HUMO Hij begint wel met een aanzienlijke achterstand: de Vlaamse wissewasjes zijn hem onbekend.

De Coster «In algemene kennis is hij onovertroffen. Ik vind hem goddelijk: met zijn onvoorspelbare interventies ontregelt hij de fijn geoliede machine die het programma in de loop der jaren geworden is. Maar het is natuurlijk een extra motivatie: de ‘Hollander’ achter ons houden, net als op de ranglijst van de Fifa (lacht). Winnen zou mooi zijn, maar het belangrijkste blijft de spelvreugde: ik heb me al kostelijk geamuseerd.»

HUMO Veel lachen doe je anders niet.

De Coster «Ik heb een probleem met mijn neutrale kop, die op ernst wijst. Als ik moet lachen, verschijnt daar een glimlach op die je misschien kunt ontwaren met behulp van een scherp afgestelde microscoop. Dat is de aard van het beestje. Ik denk: ‘Dat is een goeie grap’, ik geniet van de humor, maar ik zie eruit alsof ik net van een begrafenis kom. Mijn kop wil niet mee.»

HUMO Op 4 november presenteer je voor het eerst ‘Het jaaroverzicht live’, een nieuw programma dat – zoals de naam laat vermoeden – in dertien afleveringen een overzicht brengt van het voorbije jaar.

De Coster «De bedoeling is: met een divers panel terugkijken op de verschillende gebeurtenissen in de twaalf maanden van 2013 en op die manier een clever en geestig jaaroverzicht maken dat de waan van de dag doorprikt. Het zal ongetwijfeld afwijken van de jaaroverzichten op onze andere landelijke tv-zenders.

»Het programma gaat niet live, zoals de titel suggereert, maar je krijgt wel een blik op de totstandkoming van een jaaroverzicht. Je ziet de discussies die eraan voorafgaan.»

HUMO Presenteer je tongue in cheek?

De Coster «Nee, ik moet niet iemand proberen te zijn die ik niet ben.»

HUMO Wie ben je dan?

De Coster «De dankbare gastheer die zich door vier medewerkers laat bijstaan, maar wel de touwtjes in handen houdt. Ik ga geen moppen zitten vertellen: ik ben Tom Lenaerts of Lieven Scheire niet – ik hoef hen niet na te bootsen.»

HUMO Radio Trottoir zegt dat ook Mark Uytterhoeven in je panel zit.

De Coster «Mark Uytterhoeven, Peter Vandermeersch, Mia Doornaert, Bart Cannaerts, Henk Rijckaert en anderen van wie ik de naam nog niet mag bekendmaken. We proberen de panels evenwichtig samen te stellen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234