Het jaaroverzicht

Het jaaroverzicht van de VRT-redactie is een mooie, zij het ietwat bizarre tv-traditie: vijftig minuten op kerstavond die ons ervan doordingen dat er veel mensen van slechte wil op onze aarde rondwaren. Nefast voor de feestvreugde, al kan je 't ook gewoon verhelderend noemen. Het overzicht van 2008 kreeg de titel 'Het jaar van de val' mee; Björn Soenens is de maker.

BJÖRN SOENENS «Die pluim mag ik niet op mijn hoed steken: ik lever het materiaal, maar Tony Verbruggen - halfbroer van televisielegende Pros Verbruggen - máákt het programma: hij is de regisseur-monteur. Dat doet hij nu al meer dan veertig jaar, en hij is nog altijd even enthousiast. Normaal gaat hij volgend jaar met pensioen, maar de redactie wil hem vragen om toch nog het jaaroverzicht te blijven doen. Die man is zo sterk met beeld. Die denkt echt in televisietaal, een tovenaar is het.

»Een voorbeeldje: in dit jaaroverzicht zie je Serena Williams na haar overwinning op de US Open. Van vreugde springt ze op en neer, op en neer. Dat beeld vloeit over in de aardbeving in China, wat op zijn beurt naar de bankcrisis leidt. Dat zijn louter visuele verbanden. 't Is bijna filmisch.

»Hij probeert ook de clichés te mijden. Zo tonen we geen enkel beeld van een bankloket, van een gevel van een bank of van een Fortis-vlag. De zaak-Fortis illustreren we met beelden uit de wedstrijd Anderlecht-Standard, met Yves Leterme in de tribune. Een speler van Anderlecht - gesponsord door Fortis - vraagt om een vervanging: dat leidt naar de wissel Votron-Verwilst aan de top van de bank.

»We gebruiken ook beelden van twee schilderijen van Pieter Brueghel: 'Nederlandse spreekwoorden' en 'De val van Icarus'. Zo is er het gezegde 'Hij speelt op die kake' - hij stelt zich aan. Daarbij tonen we die Nederlandse mijnheer die op de aandeelhoudersvergadering van Fortis onlangs om 'enige politesse' verzocht. Dat was zo verwaand.»

HUMO Waarom 'Het jaar van de val'?

SOENENS «Als je elke dag 'Het Journaal' bekijkt, valt het zo niet op. Maar als je je lostrekt van de waan van de dag, zie je duidelijke trends. De val van de banken, de val van het wilde kapitalisme, de val van Bush ook: het is echt een kanteljaar geweest. Als je 2008 overschouwt, krijg je de indruk dat er nieuwe tijden aanbreken.»

Het politieke jaaroverzicht door Yves Leterme

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234