Het kind van de rekening: ‘Mama, ik wil meer zakgeld, want het is inflatie’
De vraag is crucialer dan ooit: hoe leer je kinderen verantwoord met geld omgaan? Twee nieuwe boeken kunnen een handje helpen: ‘Het Puber Budget Boek’ van Saskia Smith en Martine de Vente, van het puberplatform Tis Hier Geen Hotel, en ‘Ik stuur je een tikkie’ van Johanneke Mijnhardt. Een spoedcursus aan de hand van vijf stellingen:
1. Ik dwing mijn kind geld opzij te zetten
Johanneke Mijnhardt «Leg van alles wat je verdient 10 procent opzij. Dat merk je amper: als je 100 euro krijgt en je houdt 90 over, ga je hooguit een keertje minder naar de Action. Maar op den duur is dat veel geld. Ik had dat wel eerder willen weten.»
Saskia Smith «Pubers dwingen heeft weinig zin. Zomaar geld opzijzetten vinden ze lastig, maar zodra ze een doel hebben, gaat het wel.»
2. Als mijn kind zijn fiets vergeet op slot te zetten, betaalt hij mee voor een nieuwe als die gestolen is
Smith «Mijn zoon had zijn fiets ergens open laten staan. Hij was zeer verbaasd dat-ie weg was (lacht). Mijn man en ik hebben besloten dat hij het moest voelen, dus kreeg hij een tweedehandsfiets in plaats van een gloednieuwe. Dat vond hij heel stom, maar het heeft hem wel iets doen beseffen over de waarde van spullen.»
3. Als mijn kind geld nodig heeft, leen ik het
Martine De Vente «Voor een reis of concert leen ik geen geld. Maar wel als mijn kind een bedrijfje wil beginnen en een snelle computer nodig heeft.
»Soms zeggen ze: ‘Er is nú een actie! Ik moet nú geld hebben!’ Terwijl je aan alles voelt dat ze zich gek laten maken door een winkel. Het is nu uitverkoop, maar volgende week vast ook. Je moet je kinderen leren die prikkels te weerstaan.»
Mijnhardt «En niet meer uit te geven dan er binnenkomt.»
De Vente «Vóór ze 18 zijn, moet je ze alles bijgebracht hebben. Geld uitgeven moet een beetje pijn doen. Je moet een gemis ervaren. Als je met je creditcard betaalt, komt die pijn pas ergens in de toekomst.»
4. Mijn kind mag geen plastic rotzooi kopen, ook niet van zijn eigen geld
Mijnhardt «Dat geld is leergeld, dus ook om te ervaren dat iets binnen een week kapot kan zijn. Ze moeten die teleurstelling ervaren.»
De Vente «Ik begin wel over de plasticsoep. Maar ze mogen zelf uitmaken of ze zich daar schuldig over voelen.»
5. Het is bloedirritant als mijn kind onderhandelt over zijn zakgeld
Smith «Mijn zoon maakte eens een powerpoint waarom hij meer zakgeld moest krijgen. De hele klas kreeg meer, was het argument, en hij stelde ter discussie wat hij ervan moest betalen en wat wij moesten betalen. Schattig, maar die eeuwige discussie over zakgeld ben ik weleens zat. Soms zeg ik gewoon: ‘Wie betaalt, bepaalt.’»
Mijnhardt «Ik vind het heel goed als ze leren onderhandelen, en waar kun je dat beter dan thuis? Mijn dochter kwam laatst thuis en zei: ‘Mama, ik wil meer zakgeld, want het is inflatie.’»