null Beeld

Het laatste boek van Luc Huyse

‘De democratie voorbij’, aan het eind van de week in de winkels, is een boek over politiek zoals alleen Luc Huyse (76) ze schrijft: helder, boeiend, geen breaking news maar breaking insights. Er is maar één probleem met dit boek: het is zijn laatste. Maar zijn testament mag ik het niet noemen.

Mark Schaevers

Luc Huyse «De parlementaire versie van de democratie is voor mij zowat voorbij. We moeten op zoek naar een ander type democratie, anders is de democratie tout court voorbij. De parlementaire democratie is maakwerk, ontstaan in een bedding die wég is. De digitale revolutie heeft de politiek ruimtelijk onteigend en de natiestaat, de natuurlijke biotoop van die democratie, is sterk verzwakt. De kloof tussen burger en politicus is bovendien nog gegroeid, en vooral: de staat is heel erg aangetast door de opmars van de economie.»

HUMO Je zou kunnen denken dat met die bankencrash van 2008 de roep om meer regulering en meer staat heel luid zou worden. Maar u signaleert het tegendeel.

Huyse «Bekijk de partijprogramma’s: een meerderheid van de partijen wil de staat nog verder uitkleden. Terwijl de natiestaten na die bankencrash al tot een hongerdieet veroordeeld zijn. Er bestaat ook zoiets als anorexie van een staat: wie vandaag nog pleit voor een verdere vermagering van de staat pleit in feite voor een verminking van de democratie: in een compleet uitgeklede staat is een democratie niet levensvatbaar.

HUMO Als de staat voor die taken geld nodig heeft, moet ze ook ‘de best beveiligde goudader’ aanspreken, schrijft u terloops: een vermogensbelasting. Zie ik het goed en is Huyse naar links opgeschoven?

Huyse «Ja. Omdat zo’n vermogensbelasting zo voor de hand ligt, ik begrijp de weerstand maar niet. Neem het hele N-VA-verhaal dat de loonlasten naar omlaag moeten. Oké, ze zijn niet de enigen om dat te zeggen. Maar moet je daarom zo ver gaan de werkloosheidsvergoeding na twee jaar af te breken? Men kan vandaag energie uit schaliegas halen, waarom kan men geen geld uit vermogen halen?

»Recent had je dat statement van de Franse econoom Thomas Piketty: het verschil tussen arm en rijk vandaag, zegt hij, zit op hetzelfde niveau als in 1900. Wat hebben we dan meer dan een eeuw lang gedaan in de strijd voor meer gelijkheid? Is het één lange geschiedenis van zelfbedrog geweest? Wat een wake-upcall, zou je denken, maar ik vrees dat we een bombardement van dat soort stellingen nodig hebben voor er beweging komt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234