null Beeld

Het laatste seizoen van 'DCI Banks': 'We hebben nog altijd warme gevoelens voor elkaar

Vrijdag gaat op Eén het vijfde en helaas ook laatste seizoen van start van de veelgeprezen Britse detectiveserie ‘DCI Banks’.

Patrick Bremmers

Seizoen vier liep voor de fans alvast uit op een ronduit schokkende twist, toen twijfelkont Alan Banks meer dan een uur te laat kwam om zijn grote liefde Annie Cabbot (Andrea Lowe) ervan te weerhouden te trouwen met een ander. Bezorgd over het hartzeer van de sympathieke inspecteur, belden we bij de start van deze laatste jaargang met hoofdrolspeler Stephen Tompkinson.

HUMO Je was te láát!

Stephen Tompkinson «Dat kun je wel zeggen (lacht). Dat krijg je van al dat treuzelen en dralen. Maar goed, nu moeten ze er samen het beste van zien te maken. Annie en Banks blijven immers collega’s van elkaar, zij maakt nog altijd deel uit van zijn team. Aan het begin van dit nieuwe seizoen laten ze de gebeurtenissen achter zich – Banks heeft zelfs een nieuwe vriendin. Toch is het duidelijk dat ze nog altijd warme gevoelens koesteren voor elkaar.»

HUMO Wat kun je nog meer zeggen over dit nieuwe seizoen?

Tompkinson «We krijgen later in het seizoen een hoogst dramatische gebeurtenis die een enorme impact zal hebben op de rest van het team, maar daarover ga ik nog niks verklappen. Mooi is ook dat er een rode draad loopt door de afleveringen: op de achtergrond speelt de voortdurende strijd tussen Banks en Steve Richards, een lokale zakenman en entrepreneur, die uitmondt in een persoonlijke vete.»

HUMO Hoe zit dat dan?

Tompkinson «Steve Richards – gespeeld door Shaun Dooley, met wie ik al héél lang eens een keertje wilde samenwerken – is voor de buitenwereld een zeer succesvolle en prominente vastgoedhandelaar. Hij staat hoog in aanzien omdat hij voor veel werkgelegenheid zorgt. Maar er is ook een andere, minder frisse kant: in de tijd dat Banks nog gewoon brigadier was, is Richards betrokken geweest bij een dubbele schietpartij. Banks had alle bewijzen tegen hem verzameld en het kwam tot een rechtszaak, maar de man wist dankzij zijn vele contacten de jury te beïnvloeden en liep uiteindelijk doodgemoedereerd de rechtszaal uit. Nu de twee elkaars pad opnieuw kruisen, voelt Richards voortdurend de hete adem van Banks in zijn nek. Met verstrekkende gevolgen.»

HUMO Wel jammer dat dit het laatste seizoen is.

Tompkinson «Ik wéét het! Het zijn zes geweldige jaren geweest en het was erg jammer dat we de Banks-familie, want zo ga je elkaar toch wel noemen, vaarwel moeten zeggen. ITV, dat DCI Banks in Groot-Brittannië op het scherm brengt, vond het tijd voor wat anders.»

HUMO Zie je jezelf nog ooit een politieman spelen?

Tompkinson «Ik heb zelf geen bezwaar, maar ik weet niet hoe happig de Britse zenders zullen zijn om mij wéér zo’n rol te geven. Daarvoor zit Banks nog net iets te vers in het geheugen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234