Het leven zoals het is: het Crisis­centrum: 'Jullie moeten nú komen, er is geschoten in Luik'

Goed nieuws voor wie graag een kijkje neemt achter een doorgaans potdichte deur: de makers van de docureeks ‘De fiscus’, in 2016 nog goed voor 1 miljoen kijkers, hebben hun camera’s een halfjaar opgesteld bij de mensen die instaan voor onze veiligheid: het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken.

LIEN DE GUCHT (redactrice productiehuis Sylvester) «Ik kende het Crisiscentrum alleen van de berichtgeving over aanslagen en rampen. Pas toen ik er rondliep, besefte ik dat ze daar ook in actie komen bij pakweg een grote stroomstoring.»

HUMO Erg happig op pottenkijkers zijn ze daar normaal niet.

DE GUCHT «Bij het Crisiscentrum trainen ze hun personeel op discretie: ‘Vertel niks over je job op een barbecue met vrienden, lees geen werkdocumenten op de trein, zet geen gevoelige informatie op een USB-stick.’ En dan staat daar plots een cameraploeg met een microfoon: ‘Vertel maar!’ Maar al heel snel voelden we dat er achter de eerste argwaan een grote goesting zat om hun kant van het verhaal te belichten, omdat ze daar anders nooit de kans toe krijgen.

»Ook tijdens de NAVO-top, die we in de reeks volgen, was er veel gevoelige informatie. De precieze reisweg van president Trump hangen ze niet graag aan de grote klok. We hebben meer dan eens moeten zeggen: ‘De kijker hoeft niet per se te weten wáár de snipers liggen, dát ze er liggen is al boeiend genoeg.’

»Wij, burgers, beseffen niet dat het Crisiscentrum voor zo’n NAVO-top een draaiboek zo dik als een telefoongids heeft, waarin van minuut tot minuut staat uitgeschreven welke veiligheidsdiensten wat doen. Er zitten ook noodplannen in voor alles wat maar fout kan gaan. Deze keer duurde de top drie uur langer dan gepland, waardoor ook het verkeer in Brussel drie uur langer vastzat. Ook daar moeten zij een oplossing voor vinden.»

HUMO Er zijn ook dagen zonder crisis. Vervelend, als je met een camera klaarstaat.

DE GUCHT «Er viel geen peil te trekken op welke gebeurtenis de spectaculairste televisie zou opleveren. We hebben gefilmd tijdens een risicomatch, maar uiteindelijk is er niks gebeurd. Toen ik die dag naar huis reed, heb ik even gedacht: ‘Het was toch tof geweest als íémand op andermans gezicht had geslagen.’ (lacht)

»Soms liep het ook anders. Opeens kregen we telefoon: ‘Jullie moeten nú komen, er is geschoten in Luik.’ Die dag hebben we aan den lijve ondervonden hoe het daar draait in volle crisismodus. Het was ongelofelijk hoe rustig iedereen bleef. Nu ik het vanop de eerste rij heb mogen zien, ben ik er gerust in: de veiligheid van ons land is in goede handen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234