null Beeld

Het leven zoals het is: na de 'tienduizendjarige storm'

Drie weken na de NPO begint ook de VRT aan ‘Als de dijken breken’, een Vlaams-Nederlandse coproductie in een regie van Hans Herbots. Even bellen.

Noud Jansen

'De serie gaat vooral over hoe mensen in nood hun ware aard laten blijken.'

Hans Herbots «’t Is wat gek om het nu met jou over ‘Als de dijken breken’ te hebben, want ik sta hier in Nice: ik heb daarnet een scène gedraaid voor ‘Riviera’, een Britse reeks die volgend jaar op tv komt. En hier in Nice schijnt nu al wekenlang een weldadig zonnetje, terwijl de opnames van ‘De dijken’ één en al wind en regen en nacht en ontij waren.»

HUMO De serie gaat dan ook over de gevolgen van een behoorlijk klam weerfenomeen: een zogeheten ‘tienduizendjarige storm’.

Herbots «Ja, je leest er weleens iets over in de kranten: eens in de tienduizend jaar komt er in onze contreien een werkelijk verschríkkelijke storm voorbij die het zeewater een aantal meter laat stijgen. In ‘Als de dijken breken’ laten we zien wat er zou kunnen gebeuren als die storm nu zou plaatsvinden, wat trouwens niet eens zó ongelooflijk hypothetisch is: het volk slaat in paniek, de overheid probeert het hoofd koel te houden, grote groepen mensen trekken weg uit de bedreigde gebieden en worden opgevangen in grote vluchtelingenkampen.

»Maar uiteindelijk fungeert de storm maar als achtergrond. We tonen de fysieke resultaten ervan – je ziet Oostende en Rotterdam bijvoorbeeld onder water verdwijnen – maar het is zeker geen over zes afleveringen gespreide ‘The Day After Tomorrow’, zo’n rampenfilm waarbij je van het begin tot het einde ín de storm zit. ‘Als de dijken breken’ gaat meer over het leven na de storm, en wel vanuit het standpunt van een zestal getroffen Vlamingen en Nederlanders, mensen uit verschillende rangen en standen die ieder op hun manier met de situatie omgaan, en in nood hun ware aard laten blijken.»

HUMO ‘Als de dijken breken’ is een coproductie van Eén en de Evangelische Omroep. Wordt er op tijd en stond een gebed opgezegd in de serie?

Herbots (lacht) «Ik moet toegeven dat ik even raar opkeek toen de EO contact met me opnam: ‘De EO, begot!’ Ik herinnerde me die zender nog van way back in de jaren 80: toch een beetje zeemzoet, en ’t ging altijd weer over ‘de here Jezus’. Maar goed, de EO is op dit moment één van de grootste omroepen van Nederland, wat in de praktijk betekent dat ze veel geld hebben, en dus in staat zijn om grote series te maken. Ze zijn bij mij terechtgekomen omdat ze absoluut met een Vlaamse regisseur wilden werken.

»Nu, ik moet zeggen: de samenwerking is zeer goed meegevallen. Van die prekerigheid van vroeger heb ik niets gemerkt. Het enige wat echt EO-achtig was, waren de woorden waarmee ze steevast hun e-mails afsloten: ‘Goede groet’.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234