null Beeld

Het lezen zoals het is: Alan Hollinghurst

Britse schrijver die in 2004 de Booker Prize won met ‘De schoonheidslijn’ en van wie vorig jaar de bejubelde nieuwe roman ‘De Sparsholt-affaire’ verscheen, volgens The Guardian zijn beste boek tot nog toe.

Redactie

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

ALAN HOLLINGHURST «Een fascinerend boek dat de literatuurcriticus Jonathan Dollimore me heeft toegestuurd. Het heet ‘Desire: A Memoir’ en geeft een heel boeiend beeld van de gayscene voor en na de intrede van aids.»

HUMO Waar leest u het liefst?

HOLLINGHURST «Ik heb een heel comfortabele fauteuil die ik speciaal heb gekocht om in te lezen. Maar terwijl ik ouder word en de wereld rondom me verandert, kan ik me steeds moeilijker concentreren. Dat baart me zorgen. Het lijkt al zo lang geleden dat ik nog eens echt kon wegzinken in een boek terwijl de uren ongemerkt voorbijgingen.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

HOLLINGHURST «Ik denk meteen aan Henry James, omdat hij zo belangrijk is geweest voor mij. Maar eigenlijk wil je geen avond uit met iemand die het gesprek domineert en over elke zin een kwartier doet. Doe mij dus maar de Engelse experimentele schrijver Ronald Firbank, die in 1926 gestorven is. Een ongrijpbare man die een nomadisch bestaan leidde.»

HUMO Wat is uw favoriete gedicht?

HOLLINGHURST «Ik lees heel veel poëzie en hou erg van Thom Gunns ‘Night Taxi’, maar mijn favoriete gedicht is wellicht ‘The Harvest Bow’, uit de bundel ‘Field Work’ van de Ierse Nobelprijswinnaar Seamus Heaney.»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

HOLLINGHURST «‘Well, Dearie!’, een obscuur maar grappig brievenboek van de Engelse schilder Edward Burra. Hij was een uitstekend brievenschrijver. Zijn brieven staan vol kinderlijke foutjes, maar ze zijn hilarisch en vaak geïllustreerd met briljante tekeningen.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

HOLLINGHURST «Die tafel ligt doorgaans helemaal vol. Nu ligt de catalogus van de laatste tentoonstelling van Howard Hodgkin bovenaan op de stapel. Hij was een goede vriend, die vorig jaar vlak voor de opening van de expo gestorven is.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering heeft bezorgd?

HOLLINGHURST «Ik huil nogal makkelijk, maar ‘Oorlog en vrede’ bezorgde me meer tranen dan om het even welk boek: het is overweldigend ontroerend, omdat Tolstoj buitengewoon goed de essentie weet te vatten van wat een personage doet, voelt of is. Ik moet het soms wegleggen om mijn gevoelens onder controle te krijgen voor ik verder kan lezen.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen heeft bezorgd?

HOLLINGHURST «Ik lach gelukkig even makkelijk als ik huil. Ik geef me nogal snel over. Mijn moeder zei vroeger soms dat ze iets zo grappig vond dat ze bijna hardop moest lachen. Wel, ik lach aldoor luidop. Zeker bij Evelyn Waughs ‘Put Out More Flags’, een verschrikkelijk grappige korte roman uit 1942. Zelfs bij een derde herlezing kreeg ik nog tranen van het lachen.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

HOLLINGHURST «Er zijn wel wat hedendaagse schrijvers die ik overgewaardeerd vind, maar ik zou nooit zomaar namen durven te noemen. En onder de dode schrijvers zijn er ook wel een paar die me niet echt liggen, maar ik hou het beter stil.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar onderschat?

HOLLINGHURST «Er zijn vrij veel schrijvers die ik ondergewaardeerd vind. Eén van hen is Penelope Fitzgerald. Zij begon pas fictie te schrijven op haar 60ste, na de dood van haar man, en ze schreef meteen ongeveer een roman per jaar. Ze won de Booker Prize met ‘Offshore’, maar het literaire establishment keek op haar neer. Men vond haar maar een gek oud vrouwtje.»

HUMO Wie verdient volgens u de volgende Nobelprijs Literatuur?

HOLLINGHURST «De laatste jaren was het telkens een verrassing, niet? Ik weet niet of ik meer verrast was door de keuze voor Bob Dylan dan door die voor Kazuo Ishiguro. Ish is een oude vriend en ik denk dat hij het zelf ook niet had verwacht. Maar wie de volgende zou moeten zijn? Best niet nog eens een West-Europeaan.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

HOLLINGHURST «Goede vraag. In mijn eigen werk probeer ik de conventionele eindes van klassieke romans te vermijden. Ik hou het liever open, niet zoals bij Jane Austen, die op de laatste twee pagina’s een korte samenvatting geeft van wat er verder in de levens van de personages nog gebeurt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234