null Beeld

Het Lieve Leven van Kurt Van Eeghem: 'Hoe korter je bij het einde bent, hoe minder je ervan wakker ligt'

Kun je als interviewer iemands leven redden? Jazeker, mij is het twee keer gelukt. Met de eerste hebben jullie, ontuchtig volkje, helemaal geen zaken. Maar over de tweede keer wil ik best wat kwijt. Het gebeurde in 1980, en wel als volgt.

De voltallige Humoredactie had net de Ha! van Humo in het leven geroepen en ik mocht als jonge blaag die eerste trofee, mét bijbehorende cheque van honderdduizend frank (een enorm bedrag in die tijd), aan de winnaar gaan overhandigen. En hem er meteen over interviewen, dat spreekt.

Ik trof de gelukkige laureaat, Kurt Van Eeghem, in welhaast verhongerde staat aan in zijn helemaal in shocking pink geschilderde appartement, langs de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Er stonden géén meubels in dat appartement: alles was weggehaald door een rits deurwaarders. Kurt had die eerste Ha! gewonnen als presentator van het legendarische tv-popprogramma ‘Hitring’, maar bleek bij de overhandiging vrijwel stervende: hij spuwde bloed, had tbc, en zat financieel aan de grond. Toen ik hem de cheque in zijn verbaasde handen stopte, dacht hij, hallucinerend, dat ik een engel was – wat ik in wezen ook bén. Nooit heeft een prijs zoveel voor zijn winnaar betekend als die eerste Ha!

Meer dan dertig jaar later dien ik mij in een veel riantere woning aan, bij een uitermate goed geconserveerde zestiger die, na zowat alle VRT-watertjes te hebben doorzwommen, een prachtige nazomer beleeft als vaste waarde bij Klara, zalig eiland te midden van een schreeuwerige planeet. Voorwaar, déze man heeft ons ongetwijfeld wijze lessen te leren.

(…)

HUMO Was je een moederskind?

Van Eeghem «Dat ga ik niet ontkennen. Mijn halve jeugd heb ik aan haar rokken gehangen. Ik stond ook graag in de keuken. Samen met moeder koken: héérlijk. Bouillon trekken, een bechamel draaien. Ik was mijn moeders beste vriendin. En ik voedde de twee kleinsten mee op: wel duizend keer heb ik Marcske en Geert in bed gestopt. Met een sprookje dat ik ook nog ‘ns zelf verzon.»

HUMO Op school werd je gepest, wed ik?

Van Eeghem «Enorm. Er is één gemeente in dit land waar ik nooit halt zal houden, en dat is Heist-aan-Zee. Daar rij ik met een grote boog omheen. Alle Heistenaars zijn klootzakken – daar blijf ik bij. Ik zat er bij de Frères, de broeders xaverianen. Op de speelplaats liep de halve klas in V-vorm achter mij aan, om mij te treiteren. En – zeer onverstandig – ik reageerde erop, wat het voor die klootzakken nóg gezelliger maakte natuurlijk. Tja, wat wil je: zij voetbalden en ik zat op balletles. Ik sprak goed Nederlands en zij West-Vlaams.»

HUMO Leefde de janet toen al in jou?

Van Eeghem «Ik vermoed van wel. Hoewel ik toen niet eens wist dat zoiets bestond. Maar ik deed dus wel pliés, aan de barre, in een maillot. De school was… onleefbaar. Ze pestten mij echt het bloed onder de nagels vandaan. Frère Albin – de naam alleen al! – riep mij bij zich op zijn kamer en gaf mij niet eens goede raad. Ik ben snel uit Heist gevlucht, naar Brugge.»

HUMO Ik heb me ooit door intimi van jou laten vertellen dat je indertijd een onwaarschijnlijke meidenversierder was.

Van Eeghem (knikt) «Ik was een mooie jongen, hè. Je woont aan zee en krijgt iedere zomer een verse lading binnenlands schoon volk voor de voeten geworpen: nieuw, pril en vol verwachting. En de duinen waren vlakbij. Ah, les petites Anglaises! Ik had geld op zak, want ’s zomers verdiende ik bij als marktkramer. Wat wil een jonge stud nog méér?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234