null Beeld

Het Lieve Leven volgens Dominique Deruddere: 'Volg je verbeelding, volg je dromen. Geef nooit op'

Dominique Deruddere (56) is net vanuit zijn thuisbasis Venice, Californië, USA, komen terugvliegen naar zijn aloude Vlaamse hok, met in zijn rieten koffer een dot van een film: ‘Flying Home’. Het is een teder en ontroerend werkstuk geworden, strak door Deruddere geregisseerd en met verve geacteerd door onder anderen Jan Decleir, Charlotte De Bruyne, Josse De Pauw en Viviane De Muynck.

Wilfried Hendrickx

Maar de kers op de taart is mooie jongen en voormalig topmodel Jamie Dornan, een Noord-Ierse acteur die ook de hoofdrol in de komende verfilming van ‘Fifty Shades of Grey’ voor zijn rekening neemt. Vaders, let op uw dochters!

Waarover gaat Derudderes film? Een steenrijke sjeik uit Dubai wil de Vlaamse wedstrijdduif Wittekop kopen. Daarvoor rekent hij op een tussenpersoon, Colin, een vlotte maar gehaaide Amerikaanse investment banker. Wat meteen voor een messcherpe tegenstelling zorgt: Wall Street meets de Vlaamse Dorpsstraat. Jammer genoeg voor Colin weigert de wantrouwige eigenaar van Wittekop hem zijn prijsbeest te verkopen. De kleindochter van de koppige duivenmelker, de knappe Isabelle, is echter wél in Colin geïnteresseerd…

Verhaaltje van één cent, zo lijkt het. Maar daarop enten zich de dubbele en soms driedubbele bodems, de symbolen en metaforen waarin Deruddere altijd al een meester is geweest. De duif als archetype van zuiverheid en onschuld wérkt. Wroeging en spijt van de hoofdfiguur worden goed neergezet. Het naïeve Vlaamse duivenmelkersmilieu contrasteert hévig met de meedogenloze Amerikaanse financiële (onder)wereld. Prachtige beelden ook: het lossen van de duizenden wedstrijdduiven in Barcelona, bijvoorbeeld, is onvergetelijk.

Met ‘Flying Home’ bewijst Deruddere (Oscarnominatie in 2001 voor ‘Iedereen Beroemd’ – of was u dat al vergeten?) dat hij nog altijd één van onze grote regisseurs is. Alleen al daarom wilde ik van hem weten welke levenslessen zijn rijke carrière hem hebben opgeleverd.

Dominique Deruddere «Kijk naar de affiche van ‘Flying Home’: hoofdrolspeler Jamie Dornan kijkt naar een duif die hij in zijn handen houdt. Maar eigenlijk kijkt hij naar zijn geweten. De boodschap van mijn film is, alles wel beschouwd, inderdaad bijna religieus. Mijn film gaat over hunkering en verlangen, over berouw en schuld.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234