Hitte
Het ligt niet aan u, iedereen denkt minder goed na bij deze hitte
Uit een onderzoek van de befaamde Harvard-universiteit blijkt dat extreem warm weer onze cognitieve vermogens met liefst 13,5 procent kan verminderen.
Chris van der Linden (neuroloog AZ Sint-Lucas, bekend van ‘Topdokters’) «De resultaten verbazen me niet. Het is al langer bekend dat de beste temperatuur om cognitief te presteren 16 graden is. Daarom probeerde ik vroeger altijd in een koele ruimte te studeren.»
HUMO Weten we ook hoe de hitte ons denkvermogen beïnvloedt?
van der Linden «Nee, maar het zou te maken kunnen hebben met de eiwitten in onze hersenen. Hoe warmer die zijn, hoe sneller ze ontbinden. In ideale omstandigheden blijft de temperatuur van je brein op een constant niveau, net zoals onze lichaamstemperatuur altijd 37 graden bedraagt. Het zou best kunnen dat kleine temperatuurverschillen al voldoende zijn om onze prestaties te beïnvloeden.
»Het zou ook kunnen dat ons lichaam in warm weer harder moet werken om de temperatuur van het brein te regelen. En dat door die harde arbeid schadelijke stoffen vrijkomen.»
HUMO Volgens de onderzoekers zou uitdroging ook een rol kunnen spelen.
van der Linden «Misschien wel, want mensen vergeten vaak veel te drinken als het te warm is. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water, en dat is essentieel voor ons hele functioneren, ook dat van de hersenen. Tijdig bijvullen is de boodschap!»
HUMO Grote hitte kan onze cognitieve functies met 13,5 procent verminderen. Niet niks.
van der Linden «Absoluut. Maar het is goed dat dat nu eindelijk bewezen is, want nu kunnen we ernaar handelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen opperen dat alle examenlokalen even koel moeten zijn, zodat iedereen met gelijke wapens strijdt. En dat elk nieuw gebouw dat men nu nog neerzet met een aircosysteem moet worden uitgerust. Da’s niet onbelangrijk voor mensen die hersenarbeid moeten verrichten.»
HUMO Ook al omdat het er met de klimaatopwarming niet frisser op zal worden. En we dus gemiddeld niet slimmer zullen worden.
van der Linden «Klopt. Je zou indirect uit het onderzoek kunnen concluderen dat er een economische impact is, maar het is niet zo simpel om de cognitieve prestaties van een heel land in kaart te brengen.
»Ik zou er toch graag op willen wijzen dat er dingen zijn die een véél grotere impact hebben op ons brein: we vergiftigen onze hersenen al decennia met een overvloed aan suikers, vlees, alcohol en sigaretten. We zouden beter allemaal wat meer vette vis eten: dat is goed voor het brein. Je wilt ook niet weten hoe slecht uitlaatgassen zijn voor de hersenen.»
(Licht gewijzigde versie van het artikel dat oorspronkelijk verscheen in juli 2018)