null Beeld

Het mannenrapport: de harde cijfers

Als we mogen afgaan op 'M!LF' (het tweede seizoen is enkele weken geleden van start gegaan op 2BE), zijn mannen helemaal niet moeilijk te doorgronden: meer dan hun maten, een sixpack en een voetbalmatch op tv hebben ze niet nodig om volstrekt tevreden te zijn. Waarom wij het dan toch nodig vonden om het sterke geslacht onder de loep te nemen? Omdat wij vermoedden dat er onder die zelfverklaarde couch potatoes wel eens complexere wezens zouden kunnen schuilgaan. Wedden dat u ons gelijk geeft als u gelezen hebt wat mannen écht willen en denken over vreemdgaan, ambitie, kinderen en shoppen.

Bonnie Voet


Humo, communicatiebureau Fé en IVOX ondervroegen een representatief staal van 1.200 mannen tussen 18 en 75. Representatief wil onder meer zeggen dat 74% een partner heeft (en een ruime meerderheid daar ook heel klassiek mee getrouwd is) en 26% single door het leven gaat. Net geen zes op de tien heeft kinderen, nog eens één op de tien heeft stiefkinderen. Precies de helft werkt voltijds, een kwart is met pensioen en één op de tien studeert nog. De anderen werken deeltijds, zijn huisman (0,6% - tegenover 12% (!) huisvrouwen, zo bleek uit Humo's Vrouwenrapport van oktober 2009), werkzoekend of tijdelijk werkonbekwaam.

Mannen over zichzelf


Een kwart van de mannen vindt zichzelf (redelijk) mooi, zes op de tien weet niet precies wat ze van hun uiterlijk moeten vinden. 34% omschrijft zichzelf als (redelijk) dik en 15% is ontevreden over zijn voorkomen; bij de vrouwen lagen die percentages flink hoger.

undefined

null Beeld

Mannen vinden zichzelf vooral vriendelijk (86%), humoristisch (73%) en sociaal (71%). Grappig: Vlamingen (25%) schieten opvallend minder in een Franse colère dan Walen (35%), maar noemen zichzelf wél veel vaker koppig en dominant.

Mannen vinden het maar kleintjes van zichzelf dat ze competitief zijn (62%), liegen (52%) of roddelen (52%). En zelfs smoezen verzinnen om niet te hoeven vrijen doen ze wel eens: 6%, tegenover 26% van de vrouwen.


Humo's Grote Testosteron Test

null Beeld

Wil u graag weten hoe het met uw mannelijkheid gesteld is? Doe Humo's wetenschappelijk verantwoorde, in samenwerking met laboratoria in Oezbekistan, Tasmanië en Mongolië (waar ze verse stierenpis drinken bij het ontbijt) ontwikkelde Grote Testosteron Test, en u weet meteen waar u staat.


Naar de test!

Mannen en hun relatie

We lieten er geen gras over groeien en vroegen meteen aan de mannen wat ze het allerbelangrijkst vinden in het leven. Een goede gezondheid staat op één; zekerheid in werk- en geldzaken en de vrijheid om te doen en laten wat ze willen vervolledigen de top drie. Een whopping 90% is gelukkig met zijn partner, en bijna de helft vindt ook dat ze voldoende tijd met hun wederhelft doorbrengen. Daarmee zijn mannen opvallend meer tevreden (minder veeleisend?) in hun relatie dan vrouwen, want van hen was maar 84% gelukkig met de partner en vond 40% dat er echt te weinig tijd voor mekaar gemaakt werd. Mannen (94%) vertrouwen hun partner ook meer dan vrouwen (86%), en voor tweederde van hen - vooral Vlamingen, opmerkelijk genoeg - is de partner zonder meer ook de beste vriend(in). Voor de ontroering u te machtig wordt: 18% denkt niet voor de rest van zijn leven bij zijn partner te zullen blijven, en 14% (tegenover 3% van de vrouwen!) bedriegt naar eigen zeggen zijn partner. Eén op de acht mannen vermoedt dat het gras groener is aan de andere kant en zou niet opnieuw voor dezelfde partner kiezen; meer dan één op de tien zou in dat geval ook niet meer aan kinderen beginnen.

undefined

null Beeld

Van de mannen met kinderen beweert 22% te weinig tijd te hebben voor de kids, één op de vier heeft zelfs het gevoel te verdrinken in de combinatie werk-kinderen-huishouden. Eén papa op de tien vindt het moeilijk om met zijn kinderen om te gaan, bijna één op de vijf weet niet goed hoe hij de stiefkinderen moet aanpakken. In vier op de tien gezinnen wordt soms tot vaak geruzied, vooral over familie, kinderen, de eigen relatie en geld. Vrouwen die na zo'n ruzie wat goed te maken hebben en iets leuks voor hun man willen kopen, gaan het best op zoek naar cd's, boeken, dvd's, iets dat te maken heeft met hun hobby of een citytrip.

Zo'n 7% van de mannen is volledig gewonnen voor de vrije liefde: sneu voor hen dat maar 2% van de vrouwen even enthousiast was. Er zijn ook mannen die seks níét zo leuk vinden: 3% van de mannen in een relatie en 7% van de singles, om precies te zijn. Eén op de drie mannen slaagt er niet zo goed in met de partner over seks te praten.

Alleenstaande mannen genieten doorgaans (60%) van hun leven als single, maar toch hebben mannen blijkbaar meer moeite met alleen zijn dan vrouwen: tweederde zegt een partner te missen, bij de single vrouwen was dat maar de helft. De ideale partner volgens mannen is iemand met wie ze kunnen praten (82%), die min of meer hetzelfde over de dingen denkt als zij (55%) en met wie het fijn vrijen (54%) en grappen (49%) is. Bijna alle mannen (98%!) zijn soms tot vaak trots op hun partner, slechts 8% schaamt zich wel eens voor haar (bij de vrouwen was dat 26%). Ergernis over de partner komt ook veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen: 73% versus 42%.

Mannen en vrije tijd

Wat mannen zoal uitvreten als ze niet aan het werk zijn? Een kwart gaat meermaals per week sporten (20% doet dat nooit), 64% gaat één of meer keer per maand shoppen (hállo?!), de helft van de min-dertigers gaat maandelijks naar film, dans of theater, en één op de vijf mannen zit minstens één keer per week op café.

Zo'n 45% van de mannen noemt koken een hobby. De gastroporno heeft ook in Vlaanderen ingang gevonden: 59% besteedt extra aandacht aan de presentatie, maar kookboeken of recepten zijn minder aan het mansvolk besteed: amper 20% haalt er meestal of altijd eentje boven als hij voor gasten kokkerelt. Mannen lezen sowieso veel minder dan vrouwen: 22% (versus 38%) slaat dagelijks of meermaals per week een boek open en één vijfde van de mannen leest er nooit een. Al een geluk dat 27% van de mannen toegeeft niet zonder Humo te kunnen, verreweg het meest van alle Vlaamse bladen.

undefined

null Beeld

Het gros van de mannen ziet zijn vrienden één of meer keren per week (42%) dan wel per maand (38%). Kennelijk wordt er dan vooral gebabbeld over vrouwen en voetbal, want de helft van de ondervraagden geeft toe maar weinig vrienden te hebben die ze écht vertrouwen. Bijna de helft zegt zijn buren te kennen, meer dan een derde slaat in de winkel of op de bus geregeld een babbeltje met onbekenden.

Mannen en hun omgeving


De maatschappelijke thema's waar mannen het meest van wakker liggen zijn gezondheidszorg (89%), sociale zekerheid (87%), justitie en criminaliteit (87%), verkeersveiligheid (87%) en werkgelegenheid (86%). Zes op de tien maakt zich zorgen over de klimaatverandering. Politiek houdt eveneens zes op de tien mannen bezig, en 68% discussieert er geregeld over binnen zijn gezin, ook al kan het onderwerp maar 33% van de vrouwen boeien - kennelijk zit meneer in zijn eentje zijn meningen rond te toeteren. Een grote meerderheid (acht op de tien) is ervan overtuigd dat er in de politiek heel wat dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen. Niet dat vrouwen het zoveel beter zouden doen: 28% denkt dat ons land niet beter bestuurd zou worden mochten meer vrouwen politieke topfuncties bekleden.

undefined

null Beeld

Tegenover allochtonen staan mannen gemiddeld negatiever dan vrouwen: 45% heeft liefst geen allochtone buren, 15% heeft niet graag dat er in de klas van de kinderen ook kindjes met een andere huidskleur zitten, 16% wil liever geen allochtone collega's en meer dan de helft (!) van de mannen zou er niet mee kunnen lachen mocht hun dochter met een liefje van allochtone origine komen aanzetten.

Mannen en hun job

Beleven mannen plezier aan hun job? Iets meer dan de helft zegt van wel, en de tevredenheid neemt toe met de scholingsgraad. Mannen blijken dezelfde dingen belangrijk te vinden in hun job als vrouwen: een goed loon (59%), goeie collega's (44%), dicht bij huis werken (44%) en interessant werk (42%). 27% zou een interessantere job willen en 23% meer verantwoordelijkheid. Meer leiding geven (15%) of mee het beleid van het bedrijf bepalen (12%) spreekt minder mannen aan: 13% beweert zelfs geen verdere ambities te koesteren. Misschien toch even deze Humo opzijleggen en doorwerken, heren!

Een kwart van de voltijds werkende mannen zou graag viervijfde gaan werken, maar een derde zou niets aan zijn werkregime veranderen, zelfs al zouden ze het zich financieel kunnen permitteren. Wat heel erg opvalt: mannen die minder zouden willen werken, willen vooral meer tijd voor zichzelf (73% van de kinderloze mannen); zelfs de papa's zouden eerder thuisblijven voor zichzelf (44%) dan voor de kinderen (31%). Ter vergelijking: mama's die deeltijds werken doen dat veel meer voor de kinderen (47%).

undefined

null Beeld

En de man-vrouwverhouding op de werkvloer? Amper 12% kent meer vrouwen dan mannen in leidinggevende functies, maar toch is 64% ervan overtuigd dat vrouwen dezelfde promotiekansen krijgen. Yeah, right. Eén op de acht geeft toe meer te verdienen dan vrouwen met dezelfde functie en capaciteiten. De helft van de mannen heeft geen bezwaar tegen een vrouwelijke baas, maar één op de acht werkt liever, euh, onder een man. Minder dan de helft van de mannen (tegenover zes op de tien vrouwen) vindt overigens dat een evenwichtige man-vrouwverhouding in het management een goeie zaak is voor het bedrijf.

Mannen komen doorgaans gemakkelijker rond met hun loon dan vrouwen: 41% procent beweert makkelijk te kunnen leven van wat hij verdient, 9% heeft het naar eigen zeggen zelfs heel comfortabel. Toch heeft een kwart moeten inleveren ten gevolge van de crisis, en 5% (het gaat voornamelijk om laaggeschoolden) heeft ronduit moeite om de eindjes aan mekaar te knopen. Veel geld hebben is volgens 41% van de ondervraagde mannen belangrijk. Van de mannen met een relatie beweert 91% precies te weten hoeveel hun partner verdient. 71% heeft een gemeenschappelijke rekening voor de dagelijkse uitgaven. Zo'n 58% (47% van de Vlamingen maar 78% van de Walen) heeft daarnaast nog een aparte rekening, en bijna zes op de tien mannen hebben ook een aparte spaarrekening. De helft van de mannen tobt wel eens over zijn pensioen en doet dan ook aan pensioensparen. En niet oninteressant gezien de discussie over (te) hoge alimentatie: een derde van de mannen maakt zich zorgen over de financiële impact van een eventuele scheiding; bij de vrouwen was dat meer dan de helft.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234