null Beeld

Het middelgrote Keith Richards-interview. 'Mijn gebrek aan nuchterheid heeft geweldige resultaten opgeleverd'

Sinds Kerstmis heeft Keith Richards niets meer gedronken. Het legendarische uithangbord van seks, drugs en rock-’n-roll is al een tijdje nuchter, zegt hij bijna verontschuldigend.

neil mccormick

Als ik vraag hoe het leven als geheelonthouder hem bevalt, moet de 74-jarige Rolling Stone even lachen. ‘Het is een nieuwe ervaring, dat is het minste wat je kunt zeggen.’ Richards rookt wel nog steeds als een ketter en als hij praat, lijkt het alsof zijn stembanden bedekt zijn met dikke lagen stof. Maar hij houdt vol dat sigaretten en koffie de enige zondes zijn waar hij zich nog aan overgeeft. Hij kijkt ook neer op de pijnstillers en andere pillen, zoals Xanax en Percocet, die zo populair zijn bij de jonge generatie.

Keith Richards «Drugs zijn vandaag erg saai. En ik kan vergelijken, want ik heb alles geprobeerd (lacht).»

Richards lacht vol en aanstekelijk, en zijn lach zorgt ervoor dat veel van wat hij zegt extra ondeugend wordt. Hij is altijd al de meest onderhoudende gesprekspartner van The Rolling Stones geweest, brutaal eerlijk en rad van tong. Als ik vraag naar de vele generatiegenoten die recent hun pensioen hebben aangekondigd, reageert hij bondig met: ‘Meer plaats voor ons!’ Ook de aankondiging van Elton John dat hij een afscheidstournee van drie jaar lang begint, vindt Richards vooral een bron van vermaak. Sir Elton en hij zijn immers al lang verwikkeld in een vete, sinds Elton hem heeft omschreven als een ‘klootzak’ die eruitziet als ‘een aap met artritis’. Als ik hem daarnaar vraag, blijkt hij echter in een vergevingsgezinde stemming.

Richards «Elton is een charmante oude man. Hij wordt ook zachter met de leeftijd. Maar als je drie jaar met hem on the road bent geweest, zou je ook met pensioen willen gaan. Ik geloof hem dus op zijn woord.»

- En zul je hem missen als hij er niet meer is?

Richards «Helemaal niet (lacht).»

- Wat moet er gebeuren om The Rolling Stones met pensioen te laten gaan?

Richards «Eén van ons zou moeten doodvallen. Ik weet dat Charlie (Watts, red.) er al een paar keer op heeft gealludeerd, maar in de groep is het nog nooit ter sprake gekomen. Niemand heeft er al een woord over gezegd. Ik veronderstel dat de dag wel zal komen, maar niet in de nabije toekomst. Hoe langer je bezig bent en beseft dat je het nog steeds leuk vindt, hoe meer je je best doet. We kijken allemaal nog hard uit naar wat de toekomst voor ons in petto heeft.»

- Je bedoelt de tournee die er deze zomer aankomt, de eerste in meer dan tien jaar?

Richards «Ja, en met onze eerste optredens in Groot-Brittannië sinds Glastonbury en Hyde Park in 2013. Spelen op onze geboortegrond is bijzonder. Maar het is altijd fijn om op een podium te kruipen, zeker met deze band. Ik vind dat the boys beter spelen dan ooit. Misschien is het de ervaring, maar we lijken het perfecte tempo te hebben gevonden. Het is een hele eer om te kunnen samenwerken met enkele van de beste muzikanten aller tijden. Dat word je nooit beu.»

- Ik heb de Stones de afgelopen jaren vier keer gezien en elk optreden was buitengewoon. Spelen jouw nuchterheid en die van je collega-gitarist Ronnie Wood daar een rol in?

Richards «Wel, alles is relatief. Gebrek aan nuchterheid heeft tenslotte ook al geweldige resultaten opgeleverd (lacht luid).»


Er helemaal op

The Rolling Stones werken ook aan een nieuwe plaat, de opvolger van ‘Blue & Lonesome’, hun fantastische coverplaat uit 2016. Ik bel met Richards in de studio in New York, waar hij wacht op Mick Jagger om samen aan nieuwe songs te werken.

Richards «Mick is geweldig, we kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Hij zou hier over een halfuur moeten zijn en dan gaan we samen muziek maken, zoals altijd.»

Jagger en Richards zijn sinds 1962 de creatieve leiders en het hart van de Stones. De laatste jaren boterde het nochtans niet altijd even goed tussen de twee. Toen er in Richards’ autobiografie ‘Life’, uit 2010, enkele neerbuigende opmerkingen over Jagger bleken te staan, kwam het zelfs tot een breuk. Even was het onzeker of ze ooit nog samen zouden spelen. Maar in 2012 begroeven ze de strijdbijl en trokken ze toch opnieuw de baan op. Het succes van die shows lijkt voor een dooi te hebben gezorgd.

Richards «Mick en ik slaan nog altijd gensters. We zijn voor elkaar gemaakt, het is alsof je een oude handschoen aantrekt, you know. Het helpt ook dat we elkaar soms maandenlang niet zien als het niet moet. Dat maakt al de rest interessanter. Je komt frisser terug, je repeteert dubbel zo hard, we dompelen onszelf dan echt onder.»

- Heb jij een favoriete periode uit de carrière van de Stones?

Richards «God, dat is moeilijk, het is alsof je gevraagd wordt om baby’s in tweeën te hakken. Maar die van 1968 tot 1972, met ‘Beggars Banquet’, ‘Let It Bleed’, ‘Sticky Fingers’, ‘Exile on Main St.’... Toen zaten we er echt helemaal op.»

- Jonge gitaargroepjes hebben het moeilijker om in de hitlijsten te raken, en gitaarfabrikant Gibson staat op de rand van het faillissement. Heb je soms het gevoel dat de rockgeschiedenis op zijn einde loopt?

Richards «Nee, ik geloof niet dat tijdperken zomaar ophouden. Ze smelten samen, ze gaan over in iets anders. Rock-’n-roll kwam voort uit de blues en zit vervat in het muzikale raamwerk van de wereld. Het klopt dat alles even rock is geweest en nu niet meer. Maar je kunt niet verwachten dat iets eeuwig blijft duren. We zien wel. Wij gaan de volgende maanden in ieder geval optreden voor miljoenen mensen, dus zo dood kan rock-’n-roll toch nog niet zijn.»

- Volg je wat jonge artiesten doen?

Richards «Nieuwe muziek volg ik niet op de voet, maar ik ben wel fan van Lady Gaga, die me aan Barbra Streisand doet denken, en van Ed Sheeran, die een mooie stem heeft en mooie songs maakt.»

- Quincy Jones deed onlangs in een interview nogal minnetjes over het muzikale talent van The Beatles. Hij noemde hen ‘de slechtste muzikanten ter wereld’. Wat is jouw mening daarover?

Richards «Hun muzikale prestaties volstonden (lacht). Maar zeker qua songs schrijven kenden ze hun gelijke niet. Ik wil Quincy niet per se afvallen, maar laat The Beatles met rust.»


Fit blijven

Het is algemeen bekend dat Richards veel geschiedenisboeken leest en naar blues, jazz en klassieke muziek luistert. Blijft hij op de hoogte van de actualiteit en de politiek?

Richards (sneert) «Soms is het erg moeilijk om dat te vermijden, hè? Donald Trump gebruikte een song van The Rolling Stones, ‘You Can’t Always Get What You Want’, tijdens zijn campagne. Zelfs nadat we hem hadden gevraagd om daarmee op te houden. Dat zegt alles over wat voor manieren de man heeft.»

- Mick Jagger kreeg al in 2003 de titel van ridder. Wanneer is het jouw beurt?

Richards «Dat zal niet zo snel gebeuren. Diegenen die de lintjes uitdelen, weten maar al te goed hoe ik daarover denk. Niet dat mijn grapjes over Sir Mick – of over Sir Elton, Sir Paul, Sir Rod, Sir Cliff, Sir Tom, Sir Ray of Sir Ringo – kwaad bedoeld zijn, maar ik vind het allemaal nogal archaïsch. Ik dacht dat je ‘Sir’ werd omdat je moed had getoond op een slagveld, niet omdat je songs hebt staan zingen op een podium.»

Als het over Jagger gaat, krijg je het gevoel dat Richards op een diplomatische manier positief wil blijven, maar dat zijn instinct om ondeugend te zijn dat soms ondermijnt. Hij looft bijvoorbeeld Jaggers discipline om fit te blijven op zijn 70ste, maar zegt dan: ‘Ik maak me zorgen over zijn gewrichten, met al dat joggen. Maar hij doet het goed.’

- Heb je zelf een manier om fit te blijven?

Richards «Ik volg in ieder geval geen vast programma. Daar hou ik niet van. Zodra ik een routine heb gevonden, doe ik mijn best om ze weer kwijt te raken (lacht). Ik ben van plan om te blijven spelen tot ik erbij neerval, maar ik maak me geen zorgen over wanneer die dag komt. Ik denk daar nooit over na. Nooit. Ik wacht gewoon tot het gebeurt.»

undefined

© The Telegraph

Vertaling en bewerking: Stefaan Werbrouck

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234