null Beeld

zomerboekentipslieven van gils, marcelo ballardin en julie cafmeyer

'Het moet soms gewoon het juiste moment zijn, waarop het lijkt alsof een boek speciaal voor jou geschreven is'

In sommige landen zijn de maatregelen nog strakker dan uw nieuwe Speedo, maar onder het motto 'geen beter spatscherm dan een boek' geeft Bekend Lezend Vlaanderen u gratis en voor niks zijn zomerboekentips. 'Je staat er soms van te kijken hoe één zin een hele wereld kan openen in je hoofd!'

Sam De Wilde
null Beeld

'IN STUKJES SAVOUREREN'

LIEVEN VAN GILS «Ik presenteer in juli en augustus het nieuwe boekenprogramma 'Zomerhuis met boeken' op Radio 1. Voorlopig ben ik vooral in functie daarvan aan het lezen. Zo ben ik nu bezig in 'Wat bomen ons vertellen' van de Belgische wetenschapster Valerie Trouet. Ze bestudeert jaarringen en daar valt heel wat uit te leren. Niet alleen over de bomen, maar ook over de klimaatgeschiedenis. Geweldig interessant, dus ik hoop dat we haar in de studio krijgen.»

HUMO Voor jou geen vakantie deze zomer?

VAN GILS «Toch wel. Wij hadden naar Namibië willen gaan, maar dat gaat niet door. Toen dacht ik aan Schotland, maar dan moet je een boot nemen en in het Verenigd Koninkrijk zijn de coronamaatregelen nog heel strikt. Daarna was ik een mooi traject aan het uitstippelen voor Slovenië, tot ik ontdekte dat je daar eerst veertien dagen in quarantaine moet. We gaan dus gewoon met de wagen naar Frankrijk.»

HUMO Wie met de auto reist, heeft veel plaats voor boeken. Wat gaat er in de koffer?

VAN GILS «Ik ben vorige week begonnen in 'De rest is lawaai' van Alex Ross, muziekrecensent bij The New Yorker. Dat is een boek over de evolutie van de klassieke muziek in de 20ste eeuw. Het telt 600 flinterdunne bladzijden. Heel boeiend, maar wel iets om in stukjes te savoureren en af te wisselen met fictie. Ik vrees alleen dat ik het beste boek van het jaar al heb gelezen: 'De kolibrie', de nieuwe roman van Sandro Veronesi, was zo'n boek dat me helemaal heeft opgeslorpt. Je hebt niet zo vaak boeken die je naar het einde toe trager begint te lezen om de ervaring te rekken, maar 'De kolibrie' was er zo één.

»Verder ben ik nog een thriller aan het overwegen. Die van de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer zijn doorgaans erg goed, en vorig jaar heb ik ook genoten van Niklas Natt och Dags historische thriller '1793'. Misschien neem ik dit jaar het vervolg, '1794', wel mee.

»Ik probeer ook altijd een paar oudere boeken te lezen. Zo heb ik 'Middlesex' van Jeffrey Eugenides besteld.»

HUMO Je lijkt haast zekerder over de boeken die meegaan dan over je bestemming.

VAN GILS «Een groot deel van het leesplezier zit in de voorpret: uitzoeken welke boeken er mee mogen, naar de boekenwinkel gaan en daar tips vragen... Ik hoop dat ook 'Zomerhuis met boeken' anderen zal helpen. Maar boeken aanraden blijft een evenwichtsoefening. Ik vind het soms zelfs moeilijk om in te schatten wat mijn vrouw goed zal vinden.»

HUMO Kies jij weleens boeken in functie van de bestemming?

VAN GILS «Ik ga er niet specifiek naar op zoek, maar wanneer het toevallig zo uitkomt, dan voegt het wel iets toe. Op rondreis in Indonesië heb ik 'Heren van de thee' van Hella Haasse en 'Indische duinen' van Adriaan van Dis gelezen, en toen ik in het Midden-Oosten was, had ik 'Een verhaal van liefde en duisternis' van Amos Oz bij me. Een uitstekend voorbeeld van hoe verrijkend literatuur kan zijn. Je leert door een verhaal vaak meer dan uit honderd geschiedenisboeken samen.»

'ECHTE EYEOPENERS'

null Beeld

MARCELO BALLARDIN (chef-kok) «Voor mij wordt het een werkzomer. Ons restaurant Oak was drie maanden gesloten en nu moeten we snel weer in vorm proberen te komen. In het hectische leven van een chef is er sowieso weinig tijd om te lezen, maar ik probeer 's avonds voor het slapengaan en in het weekend toch wat in te halen.»

HUMO En wanneer er wél tijd voor vakantie is?

BALLARDIN «Ik ben niet het type dat aan het zwembad gaat zitten lezen. Als ik in een ander land ben, wil ik mijn vakantiestek zo grondig mogelijk leren kennen, dus op reis lees ik alleen in het vliegtuig. Dat komt goed uit, want ik heb wel wat vliegangst en ik kijk niet graag tv.»

HUMO Dus als de andere passagiers naar herhalingen van 'Keeping Up with the Kardashians' zitten te kijken...

BALLARDIN «...lees ik een boek over de voortplanting van de paling. Ik heb een heel brede smaak, van klassieke boeken over filosofie en religie tot het iets vreemdere werk. Patrik Svensson heeft met 'De lange weg naar huis' een prachtig boek over de paling geschreven. Mysterieuze creaturen, hoor.»

HUMO Ongetwijfeld. Leest u weleens fictie?

BALLARDIN «Ik lees vooral non-fictie. Over politiek, bijvoorbeeld, of over psychologie of het klimaat. Zo heb ik enorm genoten van 'Het klimaat zijn wij' van Jonathan Safran Foer en ben ik nu op zoek naar goede boeken over Amerika onder Trump.

»Eigenlijk wil ik vooral werken lezen die mijn kijk op de wereld kunnen veranderen. Momenteel ben ik in twee boeken tegelijk bezig. In het eerste, 'Waarom generalisten verder komen', legt sportjournalist David Epstein uit dat je meer kunt bereiken door je niet in één vakgebied te specialiseren, en in het andere boek geeft Jordan Peterson zijn '12 regels voor het leven'.»

HUMO Een controversiële schrijver.

BALLARDIN «Ik weet dat hij weleens een vrouwenhater wordt genoemd, maar dat is niet wat ik uit zijn boek haal. Hij is misschien iets te zwart-wit in zijn ideeën, maar hij heeft interessante dingen te zeggen over het man-zijn, en '12 regels' gaat vooral over eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen. Daarom is het ook interessant voor jonge mensen.»

HUMO Wat kun je vakantiegangers nog aanraden?

BALLARDIN «Zoals zovelen was ik enorm geraakt door 'Sapiens' van Yuval Noah Harari. Ook zijn '21 lessen voor de 21ste eeuw' vond ik heel goed. Wat het menselijke gedrag betreft, waren dat echte eyeopeners. Lang geleden dat ik nog zoiets had gelezen.»

HUMO Waar hoop je deze zomer zelf nog aan toe te komen?

BALLARDIN «Aan 'De uitvinder van de natuur' van Andrea Wulf, over de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt en hoe hij het in de 19de eeuw al had over de invloed van de mens op het klimaat. Heel interessant.»

HUMO Neust een topkok ook weleens in een kookboek?

BALLARDIN «Soms, maar wanneer het alleen om de recepten gaat, worden ze snel saai. Ik vind het leuker als ze ook het levensverhaal van de chef vertellen. Het eerste boek van het Deense restaurant Noma was erg interessant omdat het ook over de manier van werken gaat, en over de weg die René Redzepi heeft afgelegd. Het boek dat de Gentse chef Kobe Desramaults voor uitgeverij Kannibaal heeft gemaakt, was om dezelfde reden goed. Er staan wel recepten in, maar het gaat vooral over hoe hij in zijn keuken staat. Een prachtig boek.»

'TROOST UIT BOEKEN'

null Beeld

JULIE CAFMEYER (theatermaakster en columniste) «Ik probeer zelf een boek te schrijven, maar zonder druk of verplichtingen. Het is een artistieke zoektocht die ik mezelf cadeau doe, en die gepaard gaat met heel veel lezen. Mijn relatie is ook net voorbij, en dan merk je nog meer dan anders dat het alleen maar zin heeft om dingen te lezen waar je echt iets aan hebt. Boeken waar je troost uit haalt. Dat levert sowieso een interessante schifting op.»

HUMO Wat staat er zoal op je programma?

CAFMEYER «Ik ben nu in de ban van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector. Ik heb onlangs 'De passie volgens G.H.' gelezen en ga aan haar verhalen beginnen. Ik heb ook net 'De dood in haar handen' gekocht, het nieuwe boek van Ottessa Moshfegh. Ik was al een grote fan van haar korte verhalen en van 'Mijn jaar van rust en kalmte'. En een vriendin heeft me 'Pleasure Activism' van Adrienne Maree Brown aangeraden. Zij gaat in tegen het alomtegenwoordige idee dat je moet afzien voor de dingen die je wilt bereiken. Ik heb veel zin om daarin te beginnen.»

HUMO Zijn er mensen van wie je de leestips blind vertrouwt?

CAFMEYER «Ik heb Benny Claessens vrij vaak gezien tijdens de lockdown en veel boeken die hij leest, lees ik ook. Soms lijken we wel een miniboekenclub. Hij heeft heel goede tips. Hij heeft me bijvoorbeeld 'All About Love' van Bell Hooks aangeraden. Ze schrijft op een mooie, heldere, toegankelijke en toch poëtische manier over wat liefde kan zijn: niet manipuleren, geen spelletjes spelen, maar gewoon zeggen wat je wilt. Heel inspirerend.»

HUMO Mogen we jou een wilde lezer noemen, iemand die graag alles door elkaar leest?

CAFMEYER «Ik zou 'slordig en chaotisch' gezegd hebben, maar 'wild' klinkt beter. Bij mij thuis liggen voortdurend tientallen boeken open. Alsof ik de hele tijd op zoek ben naar het boek dat ik op dat moment moet lezen. Het moet soms gewoon het juiste moment zijn: het ogenblik waarop het heel even lijkt alsof een boek speciaal voor jou geschreven is. Als die klik er is, kan het zelfs op verliefdheid lijken.»

HUMO Wat kun je lezers op zoek naar een literaire zomerliefde nog aanraden?

CAFMEYER «Om de één of andere reden haal ik nu veel uit verhalen die ver van de realiteit staan. Het surreële inspireert, en iemand als Tatyana Tolstaya is daar hard mee bezig, zeker in haar boek 'Aetherial Worlds'. Je staat er soms van te kijken hoe één zin een hele wereld kan openen in je hoofd. Sommige boeken bewaar ik ook speciaal tot de vakantie begint, omdat ik me helemaal wil overgeven aan het verhaal. Dat had ik met 'Tot in de hemel' van Richard Powers en ik verwacht een soortgelijke ervaring met 'Het ministerie van opperst geluk' van Arundhati Roy

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234