null Beeld

Het muurtje van de VRT: Karl Vannieuwkerke en Aster Nzeyimana: 'Ik beken: ik lag aan de basis van Matrasgate.'

Aan Karl Vannieuwkerke en Aster Nzeyimana om zich de komende maand toe te leggen op inzichten die nog fris ruiken. De eerste doet dat als presentator van ‘Villa Sporza’, de tweede op Radio 1 in ‘Radio Rusland’.

Tom Raes

'We verwachten te veel. De kans dat je twee keer de lotto wint, is groter dan dat je vijf à zes wereldspelers kunt puren uit 11 miljoen inwoners.'

HUMO De onvermijdelijke vragen eerst: hoe groot is de kans dat we een rol van betekenis spelen in Rusland?

Karl Vannieuwkerke «Ik trap een open deur in, maar we hebben een generatie die zeker meespeelt voor de titel. Als we nu nog niet in aanmerking komen, zal het nooit lukken. Maar het blijft voetbal, natuurlijk. Vanaf de knock-outfase zal het afhangen van details.»

Aster Nzeyimana «Je mag niet onderschatten hoe moeilijk het is. Nu lijken we soms bijna te denken dat we recht hebben op die wereldtitel, gewoon omdat we een goede generatie spelers hebben. Maar kijk eens naar de Brazilianen: die zijn sinds 2002 al geen wereldkampioen meer geweest. Zij wachten al zestien jaar, en dan heb je het over het grootste voetballand ter wereld. Nu ja, natuurlijk hoop ik dat de Duivels het halen. Maar ik denk dat de kans klein is.»

HUMO Zo’n 4 procent, meer bepaald. Berekend door statistiekbureau Gracenote. Toch wel héél weinig, niet?

Vannieuwkerke «Tja, ze verdelen die percentages over álle 32 landen. Als je gewoon nog maar meedoet, heb je al 1 procent kans. Dus dat wil ook zeggen dat er al 32 procent wég is, nog voor ze de rest beginnen te verdelen onder de echte kanshebbers. Met statistieken kun je vrijwel alles bewijzen of tegenspreken.»

Nzeyimana «Nu, mocht het deze keer weer niets worden, dan is er over twee jaar alweer een EK, hè (lacht).»

HUMO Zo kun je altijd optimistisch zijn.

Nzeyimana «Grapje, het moet nu eindelijk maar eens gaan gebeuren.»

Vannieuwkerke «Ik hoop dat we motivatie kunnen putten uit uitspraken zoals die van de Duitse steraanvaller Thomas Müller onlangs. Hij bemerkte dat er ‘al wat stof lag op onze gouden generatie’. Dat ze dat citaat maar eens ophangen in de kleedkamer om de jongens aan te vuren. Het zal nodig zijn: we hebben niet genoeg klootzakjes in de ploeg om wereldkampioen te worden. Doodjammer dus dat Nainggolan er niet bij is.»

HUMO Dé naam is gevallen! Als iemand die graag prat gaat op zijn empatische vermogen, Karl: bloedde je hart het felst voor Radja of voor Martínez?

Vannieuwkerke (lacht) «Als ik moet kiezen, dan toch Nainggolan. Medelijden is een groot woord, maar het besef dat zo’n speler nooit een WK zal meemaken? Dat vind ik erg hard. En als je de namen ziet van wie wél meegaat... Martínez maakt het zichzelf ook niet makkelijk: zodra er iets fout loopt, zal die beslissing hem voor de voeten worden gegooid. (Tot Aster) Stel dat je met een leeg blad begint, wie zet jij er als eerste op?»

Nzeyimana «Eden Hazard. Maar ik heb gehoord dat Dick Advocaat altijd Axel Witsel als eerste op het wedstrijdblad zette, en dat alle bondscoaches die na hem gekomen zijn, sindsdien hetzelfde doen. Ik heb nog niet het voetbal-IQ verzameld om dat te snappen, vrees ik.

»Maar, als ik één iemand niet wil zien uitvallen tijdens het WK, dan is het Hazard. Tijdens gesloten wedstrijden, en die zullen er zijn, kan Hazard de sleutel zijn.»

Vannieuwkerke «Daarom juist dat we Nainggolan zullen missen: als we geen ruimte krijgen, was hij de man geweest die vanop 20 meter kon toeslaan met een onhoudbaar afstandsschot.

»Mag ik er trouwens even op wijzen dat het voor een groot deel door onze eigen hoge verwachtingen is dat we tot nu op onze honger zijn blijven zitten? Op het vorige WK hebben we het al bij al niet slecht gedaan, hè? We gingen eruit in de kwartfinale tegen Argentinië, dat het vervolgens tot de finale schopte.»

HUMO Verwachten we te veel?

Vannieuwkerke «Eerlijk? We hebben vandaag een goeie ploeg, en we verliezen niet vaak. Maar die briljante, sprankelende wedstrijden met 90 minuten lang eenrichtingsverkeer? Die heb ik te weinig gezien de voorbije jaren. Als je naar Spanje of Duitsland kijkt, zie je ploegen die hun tegenstander bij de keel grijpen en anderhalf uur lang niet meer lossen. Dat hebben we al aan den lijve mogen ondervinden, maar zélf hebben we zoiets amper gedaan.»

Nzeyimana «Die landen investeren al sinds begin 2000 in een systéém. Bij ons zie je dat niet, zo’n plan.»

Vannieuwkerke «Dat is de vraag: wat is de identiteit van het Belgische voetbal? Engels of Duits voetbal herken je, maar Belgisch spel bestaat niet echt. Al mag je ook niet vergeten dat de vijver waarin wij vissen heel klein is. Het is op zich al uitzonderlijk dat we uit 11 miljoen inwoners vijf of zes wereldspelers kunnen puren. Als je het dan toch over statistiek wilt hebben: de kans is groter dat je twee keer na elkaar de lotto wint.»

HUMO Vergeten we te vaak dat we verwend zijn?

Nzeyimana «Absoluut. Maar dat is des mensen, vrees ik.

»Ik speelde onlangs een onlinesportquiz waarbij je de namen van de Rode Duivels van tien jaar geleden moest invullen. Als je dat ziet: dat was huilen met de pet op.»

Vannieuwkerke «Zelfs Geert De Vlieger haalde toen de ploeg! (lacht)»

Nzeyimana «Het is eigenlijk al fantastisch dat we nu eens enthousiast kunnen zijn.»

Vannieuwkerke «Maar dat neemt niet weg dat we daarom niet kritisch mogen zijn. Ik heb het gevoel dat er tot op vandaag nog geen enkele trainer in geslaagd is om het beste uit deze groep te halen. Het heeft volgens mij ook veel met spelvreugde te maken. Neem nu Kevin De Bruyne, die heb ik bij de Duivels nog maar zelden het spelplezier van bij Manchester City zien uitstralen.»

'Zowat de hele spelers-groep leek in onmin te leven met Marc Wilmots. Ik denk dat Roberto Martínez een stuk intelligenter is.'

Nzeyimana (knikt) «Ik was fan van Martínez toen hij nog in Engeland coachte, maar ik denk niet dat hij de verlosser is waarop we twee jaar geleden hoopten. Ik stel me soms vragen bij de keuzes die hij maakt.»

HUMO De euforie van toen hij werd aangesteld, is vrij snel weggedeemsterd. We vertrokken niet bepaald al fuivend naar Rusland, ondanks de glansprestatie tegen Costa Rica.

Nzeyimana «Ik snapte die euforie van twee jaar geleden wel. Als je ziet hoeveel spelers er nu nog steeds steken uitdelen aan Wilmots in interviews, moet je vaststellen dat vrijwel iederéén in de ploeg in onmin leefde met hem. Op dat vlak was Martínez uiteraard een verbetering. Ik denk ook dat hij een stuk intelligenter is dan Wilmots.»

Vannieuwkerke (lacht) «Wat een uitspraak! Kijk, dat is het verschil in ervaring. Ik denk wat langer na voor ik iets zeg.

»Dat we nu niet jubelend naar Rusland trokken, vind ik op zich geen slechte zaak. Al hou ik mijn hart al vast voor wat er gebeurt als we plots wel indruk maken. Denk maar aan de match tegen Hongarije op het vorige EK: we walsten over die ploeg, en al de rest zou ook wel volgen – dachten we. Tot Wales ons plots weer met beide voeten op de grond zette.»

Nzeyimana «Op zich is er maar één goeie match nodig op het WK om weer een gekte te ontketenen. En waarom niet? Laat ons maar allemaal nog eens op een wolk klimmen om er dan weer af te donderen. Dat is toch ook Belgisch?»


Plassen in de douche

HUMO Hoe snel hadden jullie door dat Matrasgate – de selectie die zogezegd vroegtijdig was uitgelekt omdat een leverancier de namen van 23 Duivels op matrassen met bestemming Rusland had gekleefd – op weinig waarheid berustte?

Vannieuwkerke «Ik moet nu eigenlijk mea culpa slaan: ik lig indirect aan de basis van Matrasgate (lacht). Ik had de tip gekregen over het transport van die matrassen. Daarom dat er een cameraploeg van ons ter plekke was. Maar het waren de collega’s bij de kranten die onze beelden geanalyseerd hebben en aan de hand daarvan probeerden te bepalen wie er uit de selectie viel. Onjuist, zo bleek.»

Nzeyimana «Volgens mij zullen we nooit echt weten of de theorie nu klopte of niet. Ik acht Martínez wel in staat om last minute nog van gedacht te veranderen – al dan niet door de heisa die er was ontstaan.»

Vannieuwkerke «Grappig wel, hoe zoiets ontstaat. Onbegrijpelijk is het ook niet: voetbaljournalisten moeten vaak dagelijks hun stuk maken – ook wanneer er geen nieuws te rapen valt.»

undefined

null Beeld

HUMO Hoe vaak verschijnt jouw column in NRC Handelsblad, Karl?

Vannieuwkerke «Wekelijks, maar nu even niet. Tot de Tour. Dat valt dus wel mee, ik moet nooit ver op zoek naar inspiratie.»

HUMO Zoals die weddenschap over de uitkomst van de Giro: Simon Yates zou winnen, zei je. Hij verloor, en als boetedoening moet jij nu met de fiets naar Compostela. Geen echte straf voor jou, vermoed ik?

Vannieuwkerke «Integendeel, ik was sowieso al van plan om te gaan (lacht). Ik zal het ook niet alleen moeten doen: ik had al lachend op Twitter gezegd dat ik reisgenoten zocht, en ik kreeg al snel meer dan honderd berichten en mails van mensen die mee wilden rijden. Wannes Cappelle, Zouzou Ben Chikha en Wilfried de Jong toonden zich ook al kandidaat. In peloton naar Compostela! Wie weet zit er zelfs een programma in.»

HUMO Karl, jij hebt een verleden als voetballer en wielrenner. Aster, jij stond als jeugdspeler van Eendracht Aalst op het veld tegenover Michy Batshuayi. En jullie collega Ruben Van Gucht loopt af en toe een marathon. Moet een sportjournalist per se ook sportman zijn om z’n job goed te kunnen doen?

Nzeyimana «Nee, maar het helpt wel. Je moet toch weten wat dat is, sterven op een fiets? Of hoe het voelt om te zitten wachten in de kleedkamer tot je het veld op mag?»

Vannieuwkerke «Niet dat je als absolute sportleek niet goed kunt zijn in je vak, maar je mag het effect niet onderschatten. Toen ik mijn dochter naar haar eerste voetbaltraining bracht, kwamen al die herinneringen aan vroeger plots weer naar boven: de kleedkamers, dat veld opstormen, dat fluitsignaal... Ik rook zelfs de massageolie weer, terwijl die er niet eens was. (Wijst naar zijn arm) Kijk, mijn haar komt weer overeind door er nog maar over te praten.

»Het is daarom dat ik op mijn 30ste nog ben beginnen te koersen: ik wilde aan den lijve ondervinden wat het is om in waaiers te koersen en massasprinten mee te rijden. Ik heb ooit meegedaan aan de Omloop van de Vlaamse Ardennen: we waren nog maar 5 kilometer ver of alles was al in waaiers getrokken. Ik zat in de derde waaier, maar ik voelde dat ik méér kon, dus ik dacht: ik rij gewoon in mijn eentje naar de volgende groep. Ik ben genaderd tot op 5 of 6 meter, maar dichter ben ik niet geraakt. Toen ik me noodgedwongen weer liet uitzakken, lachte iedereen me uit. ‘Vannieuwkerke, je bent nu al tien jaar over koers bezig op tv en je weet nog niet dat zoiets niet kan!’ Maar als je als leek zoiets op tv ziet, denk je: ‘Waarom rijdt die renner dat gat nu niet dicht?’»

'Ik vind niet dat een vrouw of iemand met een kleurtje voorrang moet krijgen als ze minder goed zijn in hun job.'

Nzeyimana «Ik was in mijn tienerjaren centrale verdediger, dus ik heb ook nog altijd affiniteit met verdedigers als ik commentaar moet geven. Ik heb ook geleerd dat kleedkamers overal hetzelfde zijn. Of het nu die van Real Madrid of een caféploeg is: de humor die er hangt, is altijd dezelfde. Die clichés blijven even waar, ook als het om miljonairs gaat.»

Vannieuwkerke «Op mijn 16de mocht ik voor het eerst meetrainen met de eerste ploeg van Ieper. Na de training gingen we douchen, ik stond er net onder toen plots het licht uitging. Probleem met de elektriciteit, dacht ik. Tot ik dat water plots warmer en warmer voelde worden. Bleek dat ze in het donker met z’n zessen tegen me aan stonden te plassen (lacht). Mijn doop: daarna hoorde ik pas echt bij de ploeg. Toen kon dat. Nu zouden veel mensen daar aanstoot aan nemen, denk ik.»


Ego’s op tv

HUMO Dit WK zal ook Heleen Jaques van de Red Flames mee analyseren in de studio van ‘Villa Sporza’. Een vrouw erbij, maar toen Karl de foto van Sporza’s WK-ploeg op Instagram plaatste, kwam er toch kritiek dat ’t nog een stuk diverser kon.

Vannieuwkerke «De vrouwen waren er niet allemaal bij tijdens de presentatie, en staan dus ook niet op de foto. Daar hadden we misschien beter wat langer over nagedacht.

»Het is natuurlijk zo dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in het voetbal. Is er bijvoorbeeld ergens ter wereld een vrouw die op hoog niveau matchen becommentarieert? Ik ken er geen enkele. Er is nog een lange weg af te leggen, maar we werken eraan. Toen ik vier jaar geleden Imke Courtois introduceerde bij de VRT, was hier ook niet meteen iedereen gewonnen voor het idee van een vrouw als analist. Nu hebben we er met Heleen twee.»

HUMO Maar de vraag is nu wel gesteld: in hoeverre moet of mag voetbal nog een mannenzaak zijn?

Vannieuwkerke «Je kunt ook niet ontkennen dat meisjes en jongens andere dromen hebben. Hoeveel meisjes van 18 willen sportjournalist worden? Oké, mijn dochter wil dat nu wel, maar we zullen zien wat ze denkt als ze 18 is.»

Nzeyimana «Het gaat over het WK van de mannen, dus het is logisch dat er meer mannen dan vrouwen aan tafel zitten. Maar mocht er vandaag al een generatie vrouwelijke analisten klaarstaan die het beter ziet en uitlegt, dan mag die van mij nu al de volledige uitzending voor haar rekening nemen. En ik denk dat veel mensen van mijn leeftijd er zo over denken.»

Vannieuwkerke «Ik ben van nature tegen alle vormen van discriminatie, dus óók tegen positieve discriminatie. Ik vind niet dat een vrouw voorrang moet krijgen op een man als ze minder goed is, net zoals ik vind dat iemand met een kleurtje geen voorrang verdient op een ander als hij niet goed genoeg is voor de job. Aster zit hier ook omdat hij gewoon goed is in wat hij doet.»

''De VRT-sportredactie heeft al dertig jaar de naam een krabbenmand te zijn. Vroeger was dat echt zo, maar nu zijn we meer vrienden dan concurrenten.'' Karl Vannieuwkerke

Nzeyimana «Ik ben het daar mee eens. Er is pas een probleem als je twee even capabele mensen hebt, een man en een vrouw, en je toch klakkeloos voor de man kiest. Dat gedrag moet eruit.»

HUMO Bij de VRT heb je toch ook diversiteitsstages, specifiek bedoeld voor mensen van een andere afkomst?

Nzeyimana «Ja, maar die stages zijn bedoeld om de deuren van de VRT open te zetten voor groepen die de openbare omroep minder goed bereikt.»

Vannieuwkerke «Diversiteit is natuurlijk belangrijk voor een openbare omroep. Maar ze mag niet ten koste van kwaliteit gaan. Bovendien: die stages leveren ook op. Soms komen er echte talenten uit.»

HUMO Aster is nog maar 24. Weet jij nog hoe je was op die leeftijd, Karl?

Vannieuwkerke «Ik zat alleszins nog niet bij de VRT. Mijn eerste WK was dat van 1998, in Frankrijk. Ik was 27, en omdat veel VRT-journalisten naar daar trokken, was er iemand nodig om het avondmagazine in Brussel te presenteren. Ik zal dat dan maar eens proberen, dacht ik. Elke avond maakten we dat programma met een ploeg van vijf, en dat lukte. Filip Joos liep hier toen ook rond als beginnende journalist: ’s avonds voetbalden we in de gangen tot de planchetten loskwamen, slapen deden we bij hem thuis op het Zuid.»

Nzeyimana «Dat ik hier wel al zit op mijn 24ste, toont dat ze tegenwoordig iets meer durven bij de VRT. Zoals een jonge gast met weinig ervaring op antenne gooien.»

Vannieuwkerke «Vroeger waren er ook niet zoveel wegen naar de VRT als vandaag. Als je toen als jongen de droom had om sportjournalist te worden, borg je die snel weer op. Nu is dat anders: er zijn kranten, maar ook regionale zenders en tal van websites waar je kunt beginnen. En opleidingen journalistiek, al ben ik daar geen voorstander van. Journalist word je volgens mij uit interesse en passie. Als je die hebt, kun je volgens mij uit eender welke studierichting komen. En ervaring, hè: dat is een rugzak die je gaandeweg opvult, en die je kunt openritsen wanneer nodig.»

Nzeyimana (lacht) «Dat is precies wat Karl ook tegen mij zei toen ik net begon. Het klopt wel: sportjournalist ben je volgens mij pas echt als je al één en ander meegemaakt hebt. Ik hoop over twintig jaar nog pakken beter te zijn dan vandaag. Kijk naar Karl: hij wordt ook alleen maar beter.»

Vannieuwkerke «Het is de nieuwsgierigheid die het ’m doet. Als ik op een dag geen zin meer heb om een match uit te kijken, dan hou ik de eer wel aan mezelf.»

HUMO En zelfs dan is er nog altijd de koers en ‘Vive le vélo’, dat dit jaar weliswaar een week na de start van de Tour begint, omdat die overlapt met het WK.

Vannieuwkerke «Het programma zelf begint later, maar daartegenover staat dat het laatste halfuur van de WK-show elke dag van die week aan de Tour gewijd zal worden, met twee gasten die speciaal daarvoor aanschuiven. Twee jaar geleden hebben we dat ook gedaan met het EK, en dat werkte wonderwel. Zo kun je zo’n Eddy Planckaert ook eens voor een publiek zetten, wat hem nog beter maakt. Net als Jan Mulder: zet hem voor een publiek en hij wordt op slag nog vuriger.»

undefined

null Beeld

HUMO Heeft nog niemand het idee opgeworpen dat jij één van de twee programma’s moet afgeven zodat ze naast elkaar kunnen bestaan?

Vannieuwkerke «Nee. En dat moet ook niet: het is volgens mij net beter dat de twee in elkaar overvloeien. Je kunt ‘Vive le vélo’ tijdens het WK toch niet op Canvas zetten voor 200.000 kijkers? Dat zou pas een verspilling van overheidsgeld zijn.»

HUMO Hoe groot is de concurrentie op de Sporza-redactie als daar de selectie gemaakt wordt voor het WK?

Vannieuwkerke «Ik heb niet het gevoel dat het hier hard wordt gespeeld. Ik weet dat het hier de reputatie heeft een krabbenmand te zijn, maar die stempel hebben we al dertig jaar. Toen was dat effectief zo, maar nu zijn we meer vrienden dan concurrenten.»

Nzeyimana «Ik ben de jongste op de redactie: als het hier een krabbenmand was, zou je toch denken dat ik de eerste ben die in twee geknipt wordt? Maar nee. Toen ik begon, kwam Michel Wuyts zelf naar mij toe om me tips te geven. Als dat krabben zijn, dan toch lieve.»

Vannieuwkerke «Het aanbod is ook enorm. Er is voor iedereen wel iets om te doen. Geen reden om met je ellebogen te werken.»

Nzeyimana «Ruben en ik zijn ongeveer tegelijk begonnen bij de VRT, en we komen erg goed overeen. We zijn geen vrienden, maar het klikt wel, als jonge gasten. Ik denk dat er bij andere bedrijven veel meer onderlinge concurrentie is dan bij ons.»

HUMO Maar hier komen per definitie wel vaker compe-titieve mensen binnen. Zoals jij, Aster: naar eigen zeggen een slechte verliezer. En een slechte winnaar ook.

Nzeyimana «Ik ben competitief, ja. Maar alleen tijdens het spel.»

Vannieuwkerke «Dat herken ik. Als ik op de fiets zit, wil ik iedereen eraf rijden en als ik voetbal speel, wil ik winnen. Soms moet ik mezelf wat temperen. Maar daarnaast ben ik best wel een aimabele mens, denk ik (lacht). Die karaktertrek zie ik ook deels terug bij mijn twee kinderen: als we Monopoly spelen en mijn zoon verliest, haalt hij z’n schouders op. Als mijn dochter verliest, dan zou ze het bord het liefst tegen de muur gooien zodat niemand verder kan spelen. Natuurlijk probeer ik haar in te tomen, maar tegelijk besef ik: ‘Zo ben ik ook.’»

Nzeyimana «Pas op, ik kan wel jaloers zijn op collega’s. Maar dat is voor mij iets anders dan afgunst. Natuurlijk kan ik ook een eigen talkshow willen, maar ik ga een ander niet verachten omdat hij er wél één heeft. Zulk gedrag zie ik trouwens bij niemand op de sportredactie.»

HUMO Heb je nog voorbeelden na twee jaar bij Sporza, Aster?

Nzeyimana «Zeker. Dat is het gekke: mijn collega’s zijn tegelijk ook mijn idolen. Het is nog altijd raar om naast Karl te zitten, ik ben opgegroeid met hem op tv. Frank Raes is voor mijn generatie wat Rik De Saedeleer of Jan Wauters waren voor die van mijn ouders.»

HUMO Voor het te gezellig wordt: heb je gelezen wat Carl Huybrechts twee weken geleden over jou te zeggen had in dit blad, Karl? Hij vond dat je status je talent overstijgt.

Vannieuwkerke «Ik ga niet mee in de polemiek die hij probeert te starten. Maar ik moet ’m wel gelijk geven als hij zegt dat hij meer naar zijn vriendin moet luisteren: die zei dat hij beter wat vaker zou zwijgen.»

''Als journalist moet je toch weten wat dat is, sterven op een fiets? Of hoe het voelt om te zitten wachten in de kleedkamer tot je het veld op mag?'' Aster Nzeyimana

HUMO Je hebt het interview dus wel gelezen?

Vannieuwkerke «Nee, ik ben erover aangesproken door allerlei mensen. Ik laat het aan mij voorbijgaan. Mij iets vragen over Carl Huybrechts, is hetzelfde als Niels Destadsbader een vraag stellen over Tony Corsari: hij is van voor mijn tijd.»

HUMO Over de sportjournalistiek van vandaag vond hij dan weer dat de presentator tegenwoordig belangrijker wordt geacht dan de sport. Dat is ongeveer dezelfde kritiek die ook Maarten Vangramberen kreeg voor ‘Wereldrecord’. Heeft de sportjournalistiek te lijden onder een personencultus?

Nzeyimana (verontwaardigd) «Onbegrijpelijk vond ik dat. Maarten is één van de nederigste mensen die ik ken.»

Vannieuwkerke «Maar wie zegt dat ook? De man die zélf de personencultus heeft geïnstalleerd in de sportjournalistiek. Maar bon, ik heb al te veel gezegd. Ik maak er geen woorden meer aan vuil.

»‘Wereldrecord’ vond ik trouwens een topprogramma. Zoiets heeft de vorige generatie sportjournalisten nooit gemaakt. Je moet zoiets ook geen personencultus noemen, vind ik. Het is gewoon een andere stijl. Kijk naar ‘De Columbus’ met Wim Lybaert: die zou je toch ook nooit van een groot ego beschuldigen? Ik ben er net van overtuigd dat je door die persoonlijke aanpak een publiek bereikt dat anders niet zou gaan zitten voor een droge babbel met een voetballer.»


Geen stress

HUMO Onlangs kwamen jullie allebei op dezelfde dag in het nieuws met jullie liefdesleven: Karl stelde na zijn scheiding zijn nieuwe vriendin Caroline voor, terwijl Aster de liefde vond bij actrice Lize Feryn. Is zo’n bomvolle sportzomer de eerste relatietest?

Nzeyimana «Welnee. Lize heeft zelf óók een drukke agenda. Maar ik zal gelukkig hier en daar een festival kunnen meepikken.»

Vannieuwkerke «We hebben allebei het geluk dat onze vriendinnen het druk hebben met hun eigen carrière. Caroline is dierenarts en neemt voor onderzoek tot 25 keer per jaar het vliegtuig: de kans is groot dat ik me meer zal moeten aanpassen aan haar werkleven dan zij aan het mijne (lacht). De dagen waarop zij thuis is en ik moet werken, komt ze gewoon mee naar de VRT om de match hier te bekijken. En tijdens ‘Vive le vélo’ gaat ze twee weken mee naar Frankrijk: ’s morgens fietsen we een paar uur, en rijden we om de beurt met de auto. Zo leer je elkaar ook goed kennen. Plus: in augustus zijn we allebei een maand vrij. Er zijn ergere relatietesten dan dat.»

HUMO Komt er bij zo’n hectische sportzomer dan helemaal geen stress meer kijken?

Nzeyimana «Nee. Stress heb ik nog nooit gevoeld sinds ik hier werk. Gelukkig, want anders kun je er niet ten volle van genieten.»

Vannieuwkerke «Bij mij is het al jaren geleden dat ik nog nerveus ben geweest voor een uitzending. Tot 30 seconden voor een live-uitzending zitten we meestal nog te grappen aan tafel. Inleidingen schrijf ik ook al even niet meer, ik improviseer ze wel. Zonder autocue, want die gebruik ik ook niet.»

Nzeyimana «Meen je dat?!»

Vannieuwkerke «Ja, ik haat autocues. Ik verspreek me sneller als ik iets aflees dan wanneer ik zelf mijn woorden zoek.»

Nzeyimana (blaast) «Straf. Dat is niet iedereen gegeven.»

HUMO Ligt op den duur de routine niet op de loer?

Vannieuwkerke «Nee, zo’n Tour of WK is telkens anders. Mocht ik voor de duizendste keer een scène moeten spelen in ‘Thuis’, dan zou ik veel vatbaarder zijn voor routine. Maar als Froome plots moet lopen op de Mont Ventoux: dan krijg je je programma bijna aangereikt, hè. Geen tijd om je te vervelen. En ik hoop natuurlijk dat het niet zo is, maar stel nu dat de Rode Duivels eruit vliegen in de eerste ronde: dan staat alles wel mooi op zijn kop. Het zou enorm jammer zijn, natuurlijk. Maar voor het programma zou het op zijn minst interessant zijn (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234