null Beeld

Het nationaal defilé

Nationale feestdag vandaag, waarde landgenoten, en zoals ieder jaar weten wij ook dit keer niet waar we op tv het meest naar uitkijken: naar de toespraak van Z.M. Koning Albert II (boeiend!), naar het preludiumconcert van het Nationaal Orkest van België (wervelend!), of naar het defilé van het machtige Belgische leger, alom gevreesd om zijn levensgevaarlijke schietgeweren.

Noud Jansen

Wel jammer dat good old Prins Woef er naar verluidt niet bij zal zijn, wegens voorlopig definitief uit de gratie van pappie gevallen.

HUMO Wat u, Jan Van den Berghe?

Jan van den Berghe (uw en onze favoriete koningskundige) « Ik weet nog niet zeker of Laurent er al dan niet bij zal zijn - ik las dat Pierre-Emmanuel De Bauw (woordvoerder van het Hof, red.) dat nog in het midden laat. Maar of hij nu mag komen of niet, ik kan me voorstellen dat hij er zelf sowieso geen zin in heeft. Meer dan ooit is Laurent het zwarte schaap van de familie, de bonte hond, letterlijk en figuurlijk een gevallen prins, en dat weet hij zelf maar al te goed.

»Die val van hem op de rode loper in Monaco laatst, ik vond dat overigens een prachtig symbolisch beeld voor de neergang van België en van de Belgische monarchie in het algemeen. Want onze koninklijke familie is nu toch echt wel één grote komedie geworden. Keeping up appearances is het, meer niet, want eigenlijk is het de meest disfunctionele koninklijke familie ter wereld, met de mogelijke uitzondering van die van Nepal. Niet alleen hebben de leden allemaal in meer of mindere mate een tik van de molen gehad, ze gunnen elkaar ook nog eens het licht in de ogen niet. Die mensen moeten zogenaamd onze nationale leuze belichamen - Eendracht Maakt Macht - maar eendracht is er niet in de koninklijke familie. Net zo min als in het land, trouwens.»

HUMO Dat lijkt me een understatement.

van den Berghe «Ik denk niet dat Albert II het historische besef heeft om dit te weten, maar toen de eerste koning der Belgen zijn inauguratierede uitsprak, op 21 juli 1831, zei hij dat zijn moeder hem de raad gegeven had om de kroon van België niet te aanvaarden, omdat de Belgen menseneters waren. Een boutade wellicht, maar ik kan me voorstellen dat onze huidige vorst stilaan dezelfde mening moet zijn toegedaan. Zijn kroon is zo langzamerhand een doornenkroon geworden, me dunkt, en zijn troon een soort elektrische stoel. Een normaal mens werkt in het slechtste geval tot zijn 67ste, maar deze man heeft het op zijn 77ste drukker dan ooit. Als ik hem was had ik het stokje al lang doorgegeven aan Filip, om in alle rust van mijn oude dag te kunnen genieten.»

HUMO Wanneer zal dat gebeuren, denkt u?

van den Berghe «Ik weet dat bepaalde insiders beweren dat de voorbereidingen in volle gang zijn, maar zelf zie ik geen enkele aanwijzing in die richting. 't Is traditie in België dat de vorst tot de laatste snik aanblijft - ik maak nu even abstractie van Leopold III, want dat was in alle betekenissen van het woord een apart geval. Wel, bij Albert zal dat wellicht tot de laatste glimlach zijn.

»Een echt krachtdadige indruk maakt Filip ook nog altijd niet, ondanks die baard. Ik hoop oprecht dat de driehonderd zakenlieden iets aan zijn aanwezigheid gehad hebben op die recente handelsmissie naar Amerika, maar ik vind het toch moeilijk om dat te geloven. Heb je die foto gezien waarop hij aan een kraam in New York een Belgische wafel staat te verorberen? Alsof hij een hondendrol opvreet! Ik mag ook hopen dat hij geen reclame liep te maken voor Belgische herenmode, want de mouwen van zijn colbert waren vijf centimeter te lang - 't was geen gezicht. En ondanks zijn poging tot kwinkslag - 'Sinds ik een baard laat groeien, noemen ze me George Clooney!' - is er in de Amerikaanse pers nauwelijks over hem gerept. Pijnlijk ook dat Obama geen tijd voor hem heeft vrijgemaakt, terwijl de Amerikanen toch hadden weten uit te vlooien dat Filip een verre nazaat is van de markies De la Fayette, de grote vrijheidsstrijder wiens standbeeld vlak voor het Witte Huis staat. Erg veel indruk op de beleidsmakers in Washington moet hij met andere woorden niet gemaakt hebben. Zelfs een ontmoeting met mevrouw Obama zat er niet in, terwijl die toch veelal wordt ingeschakeld voor dat soort klussen: het werd een tête-à-tête met vicepresident Biden. Nu ja, zo zien we die man ook eens op tv.»

HUMO Wat doet u op 21 juli?

van den Berghe «Dat weet ik nog niet, maar ik ga alleszins niet naar het defilé kijken - ik heb een allergie voor militaire parades. Maar nu er moord en doodslag in de lucht hangt, met bedreigingen aan het adres van Fabiola en Rambo De Crem, loont het misschien toch de moeite om het live te volgen.

»Nee, weet je wat ik nog eens graag op tv zou willen zien? Afijn, wat zo'n beetje mijn ultieme hallucinatie zou zijn? 'Big Brother' op Laken. Stel je voor dat de camera's die mensen capteren zoals ze écht zijn, en niet zoals ze zich presenteren op gelegenheden als zo'n defilé. Dat zou toch fantastisch zijn? Een geheid kijkcijferkanon, heet zoiets geloof ik.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234