Het nichtje van de bisschop: het derde slachtoffer van Roger Vangheluwe

Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, heeft jarenlang ook zijn nichtje seksueel misbruikt. Verschillende onafhankelijke bronnen hebben dat nieuws aan Humo bevestigd. Het nichtje is het derde slachtoffer van de bisschop in zijn eigen familie. En de geruchten over een vierde slachtoffer - dat inmiddels is overleden - nemen toe.

Twee weken geleden viel bij Humo een interessante brief in de bus.


'Geachte, Roger Vangheluwe heeft jarenlang zijn nichtje misbruikt. Ze is hiervoor opgenomen in de Sint-Jozefskliniek in Pittem. De familie vond het beter te zwijgen voor de reputatie van Vangheluwe. Het slachtoffer wenst hiermee absoluut niet naar buiten te komen, maar ik gruwel als ik die vent zijn kop zie. Misschien kunnen jullie op de één of andere manier voorkomen dat iedereen denkt dat hij maar één slachtoffer heeft gemaakt.'

Dat laatste was een foutje. Twee dagen daarvoor was al bekend geraakt dat Roger Vangheluwe ook een tweede neefje seksueel had misbruikt. Maar goed, de briefschrijver beschikte over een bijzonder gedetailleerd verslag van het verblijf van het nichtje in de psychiatrische instelling in Pittem. Daar zou ze zo'n vijf jaar geleden - ze is inmiddels van middelbare leeftijd - maandenlang verbleven hebben vanwege langdurig seksueel misbruik in haar jeugd. Met elk contact won het bericht aan geloofwaardigheid. En steeg ook de verontwaardiging van de informant. Zo schreef die in een mail: 'Ik heb lang getwijfeld om hier iets over los te laten. Maar als Vangheluwe dan beweert dat er maar één slachtoffer was, steiger ik. Tegen zo'n katholieke huichelarij kan ik niet. Ons kind krijgt in de godsdienstles te horen dat 'dienen mens' (Vangheluwe) niet meer buiten kan komen, op zo'n toon vol medelijden met hem.'


Navraag leert dat de informatie juist is: het nichtje is maandenlang in Pittem opgenomen. Ze was als kind misbruikt en had daar in haar jeugd over gezwegen. Toen ze het toch uitbracht, achtten haar - katholieke - ouders het raadzaam het misbruik toe te dekken: de goede faam van de bisschop mocht niet in het geding komen. 'Het lange zwijgen heeft haar gebroken,' zegt een kennis (niet de briefschrijver, voor alle duidelijkheid).

Het derde slachtoffer van Roger Vangheluwe (vervolg)

Kennis

«Op het eerste gezicht is er met het nichtje niks aan de hand. In groep is ze een gangmaker. Lachen, grappen maken, het zotteke uithangen. Maar achter het masker van vrolijkheid verbergt ze haar pijn. Het is voor haar erg lastig over het misbruik te vertellen. Zelfs in Pittem, heb ik vernomen, sprak ze er amper over. Dat is opmerkelijk, want daar word je er wel toe aangezet om te praten, onder vier ogen én in groep.

»Toen het eerste slachtoffer met het seksueel misbruik van Vangheluwe naar buiten kwam, hoopte ik dat zij zou volgen. Het is niet gebeurd. En het zál ook niet gebeuren, vrees ik: ze kan het niet aan. Ze heeft niet geleerd voor zichzelf op te komen: bij haar thuis was nonkel Roger een heilige, een man die zijn leven had gegeven voor zijn roeping. Roger Vangheluwe had immens veel invloed op de ouders van het nichtje - het gezin leefde voor de kerk.

»Er sluimert nog veel boosheid in het nichtje, bij momenten kan ze verbaal héél fel uit de hoek komen, precies omdat ze haar verdriet niet kan uiten. Om eerlijk te zijn: ik ben blij dat ze nog leeft.

»Ze is niet meer bang voor nonkel Roger, die tijd is voorbij, maar ze huivert wel voor wat het bij haar teweeg zou brengen als ze haar geheim zou prijsgeven: dan dreigt ze overmand te worden door emotie. Ze zwijgt als een vorm van zelfbescherming.»

De vrouw zelf is niet bereid tot commentaar. 'Ik wil niet dat u me nog belt,' zegt ze. 'En ik zal u dat ook schriftelijk laten weten: ik ben géén slachtoffer van Vangheluwe.'

'Wat heb ik u gezegd?' vraagt de kennis. 'Ze wil het niet aanvaarden.'

Dat het nichtje jarenlang met niemand over het misbruik heeft gesproken, is overigens niet helemaal juist. Ze had iemand bij wie ze wél alles kwijt kon. Helaas is hij inmiddels overleden: B., de oudste broer van het eerste slachtoffer, die in 1999 bij een motorongeval omkwam. Onmiddellijk na zijn dood ging het gerucht al dat het ongeval ook wel eens zelfdoding geweest zou kunnen zijn - het was een vreemde plek om uit de bocht te gaan.


Kennis

«B. was de enige met wie het nichtje kon praten, zei ze. Ze mist hem verschrikkelijk, nog altijd.»


HUMO Was B. ook een slachtoffer van Vangheluwe?

Kennis «Kijk, het nichtje kon bij niemand met haar problemen terecht, behalve bij B. Met hem praatte ze over alles, zelfs over het misbruik. Dan denk ik: B. was ook een slachtoffer. Zelf zei ze het niet, maar als je even doordenkt, is dat het enige logische besluit: Roger Vangheluwe heeft waarschijnlijk nog een slachtoffer gemaakt. Dat daar nooit meer voor zal kunnen uitkomen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234